$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

לדוד משה היתה חווה, בקונטיינר

שטח עירוני לא מנוצל יכול להפוך למפעל קטן לייצור מזון חסכוני במים ובאנרגיה. פנו קצת מקום. אפילו הגג שלכם יספיק

איתי להט 09:2811.12.13

לסטארט־אפ הגרמני ECF יש רעיון פשוט ויצירתי: אקווה־פוניקס אורבני. מערכת הממזגת שני אלמנטים טבעיים ליצירת מזון - צמחים ודגה. זה עובד כך: צמחים מגודלים ללא מצע אדמה, כששורשיהם באים במגע רציף עם מים שמסיעים את החומרים התזונתיים שהם זקוקים להם. במקרה של אקווה־פוניקס, הדשנים הללו מגיעים כתוצר לוואי של גידול דגים.

 

פרויקט הדגל של ECF. מתאימה לכל שטח אורבני. רק ללחוץ על הכפתור פרויקט הדגל של ECF. מתאימה לכל שטח אורבני. רק ללחוץ על הכפתור צילום: Jens Jeske

 

הפרשות הדגים מוסעות בזרם המים היוצא מהאקווריום אל הצמחים, היכן שבקטריות מפרקות אותם לחומרי המזון שלהם הצמחים זקוקים, ותוצר תהליך זה הוא מים נקיים שמוזרמים חזרה לאקווריום הגידול. מערכות מסוג זה חסכוניות מאוד במים ואנרגיה. הן מהוות מערכת כמעט סגורה, למעט מזון הדגים, לשם יצירת מזון. הן מסוגלות להיות מוצבות כמעט בכל שטח אורבני בלתי מנוצל כמו חניות, מרתפים וגגות. בתמורה הן מספקות תוצרת טרייה שאינה דורשת שינוע רב, מנוע הכנסות רווחי, עבודה והפחתה דרסטית של מזהמים ביחס לחקלאות קונבנציונלית.

 

את כל זה ועוד עושים ב־ECF. העוד מורכב ממערכת שלמה כזו שמותקנת בתוך קונטיינר. כל מה שצריך לעשות לאחר ההתקנה הוא ללחוץ על כפתור, להאכיל את הדגים ולקצור את הפירות. את השאר תעשה המערכת עצמה. הפתרון הזה, "חווה בקונטיינר", זכה כבר בעבר לתשומת לב רבה ולכמה פרסים ומלגות; אבל בשבוע שעבר הוא הפך לשיחת היום בעמק הסיליקון, כשקטף בהפתעה את המקום הראשון בתחרות ה־Cleantech Open ל־2013, מה שנחשב לאוסקר של תחום הקלינטק (את המקום השני, אגב, לקחה הישראלית GreenSpense).

 

"חווה בקונטיינר" צורכת רק 10% מהמים שחקלאות קונבנציונלית צורכת, והיא נזקקת רק ל־30% מהשטח שנדרש בדרך כלל ליצירת תוצרת כזו. קונטיינר אחד מסוגל להעמיד כ־400 צמחים שונים ו־75 דגים לעונה. בפרויקט הדגל של ECF, שנבנה בימים אלה על גג מפעל בירה נטוש בברלין, מתורגם הקונטיינר למפעל מזון שכונתי שיספק מזון טרי לבתי קפה ומסעדות במרכז העיר, כמו גם למרכולים מובחרים, ויגלגל מהחממה של 1,000 מ"ר כ־750 אלף יורו בשנה, עם שולי רווח רחבים מאלה שבחקלאות הקונבנציונלית.

 

העגבניות, עלי הסלט והדגים שיגיעו לבטנם של סועדים יעשו זאת במינימום הובלה וקירור ויהיו נטולי דשנים, קוטלי עשבים וכימיקלים מזיקים אחרים. למעשה, בקונטיינר ובחווה המסחרית הצליחו אנשי ECF לגדל 15 ק"ג של עגבניות ברבע מכמות המים שגידולי עגבניות שדה דורשות.

 

החזון של החברה והקונטיינר הנייד שלה לא מתמקד רק ברווח. הוא מתמקד בהצבה ושילוח קונטיינרים כאלה לאזורי אסון, אזורי סכסוך ופליטים, כאמצעי לגדל מזון כל השנה. הם גם מתמקדים במסעדות ובתי מלון שמעוניינים להציב כאלה בחניות או על הגגות שלהם כדי לספק לסועדים תוצרת טרייה ובריאה. בחזון הגדול שלהם הם רוצים לראות חוות כאלה על כל גג בכל עיר. וזה עשוי לקרות מהר משחשבנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x