$
בארץ

הזינוק במחירי האלכוהול והתייקרות הדיור העלו את מדד יולי ב-0.3%

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המשקאות האלכוהוליים התייקרו בחודש שעבר ב-10%. מדד מחירי הדיור עלה בחודש שעבר בשיעור חריג של 1%. עוד תרמו להתייקרויות: מחירי ההבראה והנופש שעלו ב-8.1% ומחירי הפירות הטריים שעלו ב-6.6%

אמנון אטד 18:3115.08.13

מדד חודש יולי שפרסמה הערב (ה') הלמ"ס עלה כצפוי -0.3%. כתוצאה מכך, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-2.2%, והיא נמצאת לכן קצת מעל מרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מעט נמוכה יותר ומסתכמת כעת בשיעור שנתי של 2.1%.

 

לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: דיור (1%), ההתייקרות שיזמה הממשלה במחירי המשקאות האלכוהוליים (10%), הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (8.1%) ופירות טריים (6.6%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות עונתיות שנרשמו בחודש שעבר במחירי ההלבשה (8.3%) וההנעלה (6.9%).

 

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר בשיעור חריג של 1%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, זינק ב-1.3% ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.3%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודש האחרון ב-0.5%, אחרי ירידות קלות שנרשמו בהם בחודשיים הקודמים. בשיעור שנתי, גבוהים כעת מחירי הדירות ב-9.3% בהשוואה למחיריהן הממוצעים בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

קניות בסופר (ארכיון) קניות בסופר (ארכיון) צילום: נמרוד גליקמן

 

מדד יולי לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש ספטמבר, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בסוף החודש להשאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.25%. להערכה שהריבית צפויה להישאר חודש נוסף לא שינוי יש הפעם סיבה כפולה: גם העובדה שסביבת האינפלציה נמצאת עדיין בתוך תחום היעד השנתי (3%-1%) וגם הרצון של חברי הוועדה המוניטרית לא לפגוע במלאי הריבית שיעמוד לרשות נגיד בנק ישראל הנכנס.

 

מדד יולי מדד יולי

 

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות מסר לעליית המדד: "מדובר בעלייה מינורית שאיננה משמעותית לנוטלי המשכנתאות. עליית המדד ב-0.3% תגדיל את יתרת החוב של נוטלי המשכנתאות לבנק ב- 1,200 שקל. למרות שמדובר בעלייה מינורית של המדד, אנו ממליצים לנצל את המקסימום האפשרי ברכיב הפריים ולהגדיל את הרכיב הלא צמוד כגון: ריבית קבועה לא צמודה וריבית משתנה לא צמודה, שנכון להיום, מוצעים ללווים בריבית אטרקטיבית במיוחד".

 

אורי גרינפלד מפסגות מסר בתגובה לעליית המדד, "גם במדד יולי סעיף הדיור המשיך לדחוף את האינפלציה כלפי מעלה כאשר עלה באחוז. יתרה מכך, גם מחירי הדירות (שאינן חלק מהמדד) חזרו לעלות וזאת בניגוד לכותרות העיתונים בימים האחרונים. יחד עם זאת, מלבד סעיף הדיור ועליות מחירים עונתיות, אין לחצים אינפלציוניים של ממש במשק. בהסתכלות קדימה, אנו מעריכים כי האינפלציה ב-12 חודשים הקרובים תעמוד על 1.5% בלבד".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי מסר בתגובה לעליית המדד: "לאחר עלייה חדה של מדד חודש יוני שהושפע מגורמים אקסוגניים, מדד חודש יולי עלה ב- 0.3% ולא צפוי להיות גורם משמעותי בהחלטת הריבית של בנק ישראל בסוף החודש. להערכתנו תידרש ירידה נוספת בריבית בישראל, אבל סביר שההורדה תמתין למינוי הנגיד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x