$
בארץ

נטל המס השנתי יגדל ב־2,000 שקל למשפחה

הממשלה הבאה צפויה להעלות את המע"מ ב־1% ולבטל את הפטור ממע"מ על פירות ירקות כדי לכסות את ההתחייבויות שאישרה הממשלה היוצאת

אמנון אטד 08:2015.01.13

להכבדת הנטל הכספי שיזמה הממשלה היוצאת, באמצעות בין השאר העלאת מס ההכנסה למשתכרים מעל 14 אלף שקל החל מתחילת השנה, צפויות להתווסף גזרות כבדות נוספות לאחר הבחירות. הממשלה הנבחרת תצטרך להעלות מסים בלפחות 6 מיליארד שקלים כדי להתמודד עם הגרעון בתקציב 2013, ועל פי הרוחות הנושבות במסדרונות האוצר היא תעשה זאת דרך העלאת שיעור המע"מ ב־1% וביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות. בהתבסס על נתוני הצריכה שמפרסמת הלמ"ס, צעדים אלו יגדילו את נטל המס על משפחה ממוצעת ב־2,066 שקל.

אם ההערכות שהשמיע לאחרונה נגיד בנק ישראל סטנלי פישר יתאמתו, הממשלה תנסה לבצע קיצוץ קטן מהנדרש בהוצאותיה ב־2013. לשם כך יהיה עליה להציע לכנסת לשנות את הכלל הפיסקלי הקובע מדי שנה בכמה רשאית הממשלה להגדיל את הוצאותיה.

 

 

בהנחה שהכלל הפיסקלי ישונה כך שמסגרת התקציב תגדל ב־4 מיליארד שקל נוספים, תוכל הממשלה להקטין את הקיצוץ בתקציבה בסכום זהה. אולם במקביל, כדי לא להגדיל את הגירעון, תהיה הממשלה חייבת להטיל מסים נוספים בסכום של 4 מיליארד שקל. הממשלה החדשה תצטרך להטיל מסים של לפחות 2 מיליארד שקל נוספים כתוצאה מאי מימוש תחזיות הגבייה האופטימיות מדי של הממשלה היוצאת בשני סעיפים שאישרה בקיץ האחרון: מס על רווחים כלואים והעמקת הגבייה דרך מלחמה בהון השחור.

 

לפני שנתיים וחצי שונתה שיטת חישוב הכלל הפיסקלי, וכעת היא מתבססת על שלושה משתנים הגידול הממוצע בצמיחה בעשור האחרון, יעד היחס בין החוב לתוצר, והיחס בין החוב לתוצר בפועל. השנה מאפשר הכלל הפיסקלי להגדיל את התקציב ב־4.5%, שהם כ־13 מיליארד שקל. אך בשנתיים האחרונות הממשלה אישרה שורת התחייבויות בהיקף של יותר מ־25 מיליארד שקל, ולכן גם לאחר הגדלת מסגרת ההוצאה הממשלה חייבת לקצץ בהוצאותיה השנה לפחות 12 מיליארד שקל.

 

כאשר יתברר לממשלה החדשה כי עליה להגדיל את הכנסותיה ממסים בסכום בכ־6 מיליארד שקל, היא לא תוכל לעשות זאת באמצעות העלאת שיעורי מס הכנסה. זאת כיוון שמס ההכנסה מחושב על בסיס שנתי ולכן כמעט בלתי אפשרי לשנות את שיעורי המס באמצע השנה.

 

נתניהו. התחייבויות של 25 מיליארד שקל נתניהו. התחייבויות של 25 מיליארד שקל צילום: רויטרס

 

הדרך הקלה ביותר העומדת בפני האוצר במקרה זה היא כאמור להעלות את שיעור המע"מ מ־17% ל־18%, וכדי לעשות זאת האוצר אינו נזקק להליך חקיקה ארוך ומייגע בכנסת. המהלך נתון לסמכותו הבלעדית של שר האוצר, "תוך התייעצות עם ועדת הכספים לפני ביצועו". העלאת שיעור המע"מ תגדיל את הכנסות המדינה השנתיות בכ־4 מיליארד שקל.

 

צעד נוסף שבו צפויה לנקוט הממשלה החדשה הוא ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות. צעד זה צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ב־2 מיליארד שקל נוספים. ביטול הפטור הקיים ממע"מ על פירות וירקות מסובך יותר ומחייב חקיקה. גם ביצוע המהלך בפועל מסובך יחסית כי מדובר במוצר בעל פחת גדול, שחישוב המס עליו מבוסס בעיקר על אומדנים. אבל באוצר משוכנעים כבר שנים שמדובר בעיוות היסטורי שהגיעה העת לבטלו. בהנחה שהעלאת המע"מ ב־1% לא תגולגל כולה אל הצרכנים, וסל התצרוכת יתייקר רק ב־0.7%, ההוצאה למשפחה תגדל ב־1,176 שקל לשנה. הטלת מע"מ על פירות וירקות תגדיל את ההוצאה של משפחה ממוצעת ב־890 שקל לשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x