$
אקדמיה

"חינוך חינם מגיל 3 חודשים יעלה למשק 3.7 מיליארד שקל בשנה"

מחקר חדש של מרכז טאוב טוען שהחלת חוק חינוך חובה מגיל 3 תעלה למשק 3.7 מיליארד שקל, כאשר החלת החוק מגיל 3 חודשים תכפיל את העלויות. לפי הדו"ח, העלות השנתית של השארת בני 6 בגן לשנה נוספת ללא צורך היא 350 מיליון שקל

חן פונדק 08:2718.07.12

הרחבת חוק חינוך מגיל 3 חודשים תעלה 3.73 מיליארד שקל לפחות. כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרי מרכז טאוב, נחום בלס וחיים בלייך, עם הילה צבן מאוניברסיטת בן־גוריון בהנחיית פרופ' איל קמחי, סגן מנהל המרכז. המחקר בוחן באופן מקיף את החינוך הקדם־יסודי בישראל בגילי 0–6, תוך התמקדות בגילי 3–5.

 

מדובר בחצי מיליון ילדים, שהכללתם במסגרת השירותים שהמדינה נותנת יקרה משמעותית מהעלות לגילי 3–5, בשל העובדה שבגיל הרך יחס התינוקות והפעוטות לכל מטפלת נמוך בהרבה מיחס הילדים לכל גננת.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: גיא אסיאג

 

עוד עולה מהמחקר של מרכז טאוב כי יישום מלא של התיקון לחוק לימוד חובה כרוך בניית 2,700 גנים והכשרת 4,000 גננות בעלות של 2.3 מיליארד שקל ועלויות תפעול נוספות של 1.4 מיליארד שקל בשנה לפחות.

 

באשר לאי־שוויון בחינוך, לגבי גילי 3–6 מצוינת בדו"ח בעיה הנוגעת לתשלומי הורים נוספים, שיכולים להגיע ל־1,000 שקל בשנה, ושאינם בהישג ידם של הורים רבים. כמו כן ישנה השקעה כספית שונה של רשויות מקומיות בחינוך גיל הרך — משרד החינוך מממן כ־85% מעלות הגנים, אך הרשויות משקיעות סכומים שונים בתוכניות פיתוח לילדים ובהכשרת הסייעות.

 

הדו"ח מציין גם את הבעייתיות בפיצול האחריות לגיל הרך בין משרדי החינוך והתמ"ת, והיעדר גורם אחד המכיר את המערכת כולה, מגיל 0 ועד גיל 6. בנוסף ישנם פערים בין גנים פרטיים, שאינם בפיקוח, לבין גנים שבפיקוח.

 

נכון להיום, רוב המסגרות אינן נתונות בפיקוח, הן בנוגע למחירים והן באשר לתקנים ולסטנדרטים הנהוגים בגני ילדים ובמעונות יום ציבוריים. אמנם בעבר משרד החינוך מימן בניית גנים באזורים פריפריאליים או באזורי עדיפות לאומית, אך הדבר אינו מוסדר באופן שיטתי כיום לפי הדו"ח.

 

עוד תופעה המצוינת בדו"ח היא שהשארת בני 6 לשנה נוספת בגן חובה הפכה בשנים האחרונות מקובלת יותר מבעבר והגיעה ל־15% מהשנתון בתשס"ט. המשמעת היא נטל תקציבי כבד על המערכת, שאף ייתכן שמונע התקדמות משמעותית בהחלת חוק לימוד חובה על בני ה־3 וה־4.

 

בהנחה ששיעור הנשארים בגן ללא סיבה הוא מחצית מכלל הנשארים בגן, מדובר ב־10,000 ילדים, המחייבים תוספת של כ־350 גנים לפחות, בעלות של כמיליון שקל לכיתת גן.

 

המגזר שבו נרשם השיעור הנמוך ביותר של השארת ילדים בגן שנה נוספת, 7%, הוא המגזר הערבי. במגזר החרדי התופעה נפוצה במיוחד, ומגיעה לסדר גודל של מעל 20% משכבת הגיל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x