$
בארץ

תשובה: "בזכות תגליות הגז יוזלו מחירי המים, החשמל ועלויות התעשייה הכבדה"

בעל השליטה בקבוצת דלק בכנס אנרגיה: כדי לקדם את מפעל הגז יש להשקיע בהקמת מתקני תשתית בעלות של יותר מ-15 מיליארד דולר. מנכ"ל דלק קידוחים: "בראשית אפריל 2013 הגז יזרום לישראל"

ליאור גוטמן 12:5719.03.12

"לאנרגיה בעידן הזה קיימת חשיבות מכרעת בעולם והשפעה על מדינת ישראל. אנחנו עצמאים כחול לבן. יש לנו יכולת לספק את צרכי המשק ולייצא גז. יצוא הגז יאפשר את קידום המפעל הזה ויחזק את מעמדה של ישראל בעולם כולו. כך אמר יצחק תשובה במסגרת כנס "אנרגיה כמנוף לקידום אזורי" שנערך במכללת

נתניה.

 

לדבריו, "השקענו סיכונים רבים כדי לממש את הפוטנציאל בתחום וגם כדי לממש את מדיניות משרד האנרגיה לקדוח כמה שיותר. הקמת מתקן צפוני לקליטת הגז הוא מחויב המציאות. המהלך יצור מקומות עבודה רבים".

 

"כדי לקדם את מפעל הגז יש להשקיע בהקמת מתקני תשתית בעלות של יותר מ-15 מיליארד דולר. מדינות רבות באסיה ואירופה מתעניינות בתגליות ובלבד שתובטח להם מסה קריטית שמיועדת לייצוא", אמר. לדבריו, מהלך זה יהדק יחסים בזירה הבינלאומית ויכניס כסף רב למדינה. "חובה עלינו לשתף פעולה עם מדינות האזור", אמר, ופנה לנציגי ירדן ויוון שנכחו באולם. בפנייה לשר האנרגיה לנדאו הזכיר תשובה שמשרדו תמך בתעשיית הגז לאורך כל השנים.

 

"אנו נמצאים בעיצומה של מהפכת אנרגיה. אין לי ספק שהיא תרשם בספר הימים של היסטוריית מדינת ישראל בה הפכנו למעצמה כחול לבן ואני גאה להיות שותף במעמד זה", אמר תשובה והזכיר שמשנות ה-50 נערכו מאות קידוחים עקרים בשטח ישראל. "שכנענו את נובל אנרג'י להשקיע בישראל מיליוני שקלים. התגליות יביאו לישראל כסף רב ובזכותו יוזלו מחירי המים החשמל ועלויות תעשייה כבדה. המדינה תרוויח מתמלוגים ומסים. לפני מספר ימים חתמנו על הסכם היסטורי עם חברת החשמל שיספק לה אנרגיה ל-15 שנה. אין לי ספק שכולנו נהנה ממנו בקרוב. מדינת ישראל מדינה קטנה שקמה אחרי 2000 שנות גלות. כולנו מלאי הערכה וחובה עלינו לשמור עליה והמומנטום בתחום ולכולנו יש מטרה להמשיך את הפיתוח במיוחד עכשיו", אמר.

 

תשובה התייחס להשקעות הכספיות הגדולות שנדרשו להקמת מערכת חיפושי הגז. "יש לנו חובה מוסרית לגבות חברות שנמצאות בתקופות קשות כדי לשקם את עצמם. אני לא מכיר דרך אחרת וכך נהגתי בעבר ואנהג בעתיד. כשהייתי ילד בן 12 הייתי חייב לצאת לעבוד ולעזור בפרנסת המשפחה. אני יודע מה זה לרצות משהו שאין לך יכולת לעמוד בנטל הכלכלי שלו. ברגע שהגעתי לרוויה כלכלית היה לי חשוב לעזור לסביבה שבה גדלתי. אם אני גדלתי כך אז כך גם הסטודנטים יכולים. אם תרצו אין זאת הגדה. אני מתחייב להמשיך להשקיע במדינה כי אין אחרת", אמר.

 

"הסכם היסטורי"

 

לפניו דיבר יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל שאמר, "אני שמח שסוף סוף אני יכול להופיע בכנס אחד עם יצחק תשובה. עד היום זה נמנע ממני כיוון שהיינו במו"מ לרכישת גז. מדובר בהסכם היסטורי שיביא את מהפכת הגז. עד היום הייתה אספקת גז סדירה אבל מוגבלת ומהיום נוכל לעשות שימוש במאגרים".

 

רון טל התייחס לחתימת החוזה הרשמית בין שותפות "תמר" לחברת החשמל משבוע שעבר, אז נקבע הסכם מסגרת של רכישה מינימלית של 42 מיליארד מ"ק גז טבעי ל-15 שנה ועד להיקף של 75 מיליארד מ"ק, בסכום כספי שינוע בין 14 ל23 מיליארד דולר.

 

לדבריו, ישראל תוכל להגיע לעצמאות אנרגטית ולשלוט במקורותיה לצורך הפקת חשמל שהיא "התשתית הכי חשובה למדינה. יש היום מקורות אנרגיה בבעלותה של מדינת ישראל כך שהם יספיקו לעתיד ככל שהוא נראה לעין. עם זאת, לא ניתן להתבסס על צינור גז בודד שמגיע ליבשה ולכן נצטרך בשנים הקרובות לפחות לעוד 4 כניסות לגז מהחוף. כשהצגתי את הנושא בפני רה"מ הוא כעס ואמר שלא יתכן שבגלל מטע חקלאי הגז לא נמצא פה".

 

רון טל הבטיח שישראל תקים מאגרי גז תפעוליים יבשתיים לשעת חירום. בהתייחסו לרפורמה המדוברת בחברת החשמל אמר רון טל שהיא מחוייבת המציאות למרות שהיא "מתקדמת באיטיות".

 

"ישראל לא תוכל להסתמך על אספקת דלקים סדירה עם אנשים כמו אחמדיניג'ד"

 

ח"כ בנימין בן אליעזר (פואד), ששימש עד 2009 כשר האנרגיה, אמר שהאחריות על הביטחון האנרגטי של ישראל היא על אדם אחד - שר האנרגיה. "גילוי מאגרי הגז הטבעי מול ישראל ב-2009 היוו נקודת מפנה והפכנו להיות מעצמת אנרגיה. עם זאת, יחסינו עם טורקיה וההפיכה השלטונית במצרים לימדו אותנו מספר מסקנות חשובות. ראשית, אסור להסתמך על מקור אנרגיה מוגבל, גז או נפט. מדינה שהיא אי אנרגטי וחפצה חיים חייבת לפעול במספר ערוצים. שנית, לא ניתן להסתפק רק על גז וצריך יותר מנקודה כניסה בודדת וצריך למצות את משאב פצלי השמן ולקדם את האנרגיה הסולארית. ישראל לא תוכל להסתמך על אספקת דלקים סדירה עם אנשים כמו אחמדיניג'ד".

 

בן אליעזר תקף קשות את הארגונים הירוקים שמונעים הקמת שדות סולארים בנגב בדיוק בנקודה בה הם אמורים לתמוך בה. "האם הגיוני שרזרבות החשמל של חברת החשמל נשארה בדיוק כמו שעזבתי את משרד התשתיות לפני 3 שנים? השר צריך להילחם בפקידות במשרד האנרגיה והאוצר אבל אם נפחד ולא נתקדם נתקע את המדינה, אבל האשם היחידי יהיה שר האנרגיה לנדאו".

 

שר האנרגיה, עוזי לנדאו, אמר "מסע רעשני וחריף מנע כניסה צפונית של הגז כבר ב-2012. משרדי ממשלה ומועצה ארצית שמכופפת ראש הביאו אותנו להעביר את הזרמת הגז מתמר דרומה. יכולנו להתעקש להעביר את הגז לאזור השרון אולם היינו נתקעים בבג"ץ כמה שנים. חלק ניכר מהתקלה הקשה שאנחנו נמצאים במצוקת הגז היא מעשה ידי הפוליטיקה הפנימית שלנו".

 

לדבריו, ישראל אינה מעצמת אנרגיה בדומה לרוסיה או קטאר ולא נוכל להתחרות בהם. עם זאת, ישראל תתיר יצוא למרות שאחזקות קידוחי הגז יוצרים מונופול שכובל לקוחות להסכמים של 15 עד 20 שנה. "שחקנים אחרים יתקשו למצוא לקוחות כאשר חוזי הגז נסגרים. הייתה חברה משותפת לישראל ולמצרים (EMG) שהיוותה חלק חשוב מהסכם השלום ושמרה על מחירי גז נמוכים אבל לצערי היא יצאה מהתחרות", אמר.

 

בהתייחסו לועדת ששינסקי הזכיר לנדאו שהסתיימו כל המו"מ בין ספקי הגז ללקוחות. "המו"מ בין חברת החשמל הסתיים רק עכשיו וזאת הייתה התנהגות חסרת אחריות. החל מסע נגד הטייקונים שמשרד האוצר שם לעצמו לטפל בהם. היום מצטערים שם על כך, אבל להרגשתי מחירי הגז היו יותר נמוכים בהסכם עם חברת החשמל בצל ועדת ששנסקי".

 

בראשית אפריל 2013 הגז יזרום לישראל

 

מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, אמר בכנס: "מאגרי הגז הקטנים שליד מאגר ים תטיס יפותחו בקרוב ויעזרו לנו לגשר על הפער שעד הגעת הגז מתמר לישראל. מאגר ים תטיס בסוף חייב ואנחנו בוחנים להשתמש בו כמאגר אסטרטגי ותפעולי או לחילופין אפשרות להשתמש בו לנקודות גיאות של ביקוש במשק, אם יגיעו".

 

לדבריו, עלות פיתוח מאגר תמר נותרה כ-3 מיליארד דולר כאשר בראשית אפריל 2013 הגז יזרום לישראל. "כל הצנרת ממאגר תמר כבר הונחה באורך 150 ק"מ. אם הייתה כניסה צפונית הגז מתמר כבר היה זורם עכשיו לישראל. כואב לראות את זה כי מדי יום אנחנו מכמתים את הנזק שנגרם לישראל מההחלטה התמוהה להעביר את הצנרת ממאגר תמר דרומה".

 

אבו התייחס לאפשרויות השימוש בגז טבעי לרבות אפרויות חימום גז טבעי בישראל ובמקומות אחרים בעולם. "אם המדינה תרחיב את השימוש בגז לא רק חשבון החשמל יוזל גם התחבורה תוזל ומכאן גם המאפייה השכונתית. כל מחירי האנרגיה ירדו וזה יעד שמדינת ישראל טרם שמה לה ליעד", אמר.

 

בהתייחסו לקידוח לוויתן ציין אבו שבימים אלה השותפות מסיימות את שלב קידוחי הנפט, ואלו יתפרסמו בשבועיים הקרובים. "אם הבירוקרטיה בישראל לא תסייע לנו הלבנונים בעלי הבירוקרטיה המקלה יותר יקדימו אותנו. ששינסקי קבע איך מחלקים את העוגה ועכשיו המאמץ הוא איך להגדיל את העוגה. אנחנו מסתכלים על כל הזירה לרבות פיתוחים משותפים עם אגן הלבנט כולו", אמר. לעניין זה יצוין שדלק אנרגיה, תחתיה פועלת דלק קידוחים, שותפה ב-30% במאגר בלוק 12 שבקפריסין.

 

בהתייחסו לעניין יצוא הגז אמר אבו שהוא מחפש שותף להקת מתקני ייצוא לרבות בירדן, במצרים או בקפריסין. "במצרים יש מתקני הנזלה שאין להם יכולת לפעול. אלו פילים לבנים. הייתה אפשרות 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x