$
בארץ

ב-2012 ישראל תיתקע בלי גז טבעי, והחשמל יתייקר ב-30%

עם סופו הקרב של מאגר ים תטיס, המתיחות הנמשכת מול המצרים והעובדה שתמר יתחיל להזרים גז לישראל רק עוד שנה וחצי - חברת החשמל תישען ב־2012 יותר ויותר על הסולר היקר והמזהם. התוצאה: שיאים חדשים בתעריפי החשמל

ליאור גוטמן 08:5827.12.11

אקורד הסיום לשנת 2011 בתחום האנרגיה ניתן לפני שבועיים, כאשר דירקטוריון חברת החשמל אישר את עסקת רכש הגז הגדולה בישראל, בהיקף של 15–17 מיליארד דולר משותפות תמר. מדובר בעסקה שכל משק האנרגיה חיכה לה, ולו בשל העובדה שחברת החשמל מייצרת "רף מחירים" לכלל עסקאות הגז במשק כיוון

שהיא מספקת כ־95% מהביקוש. במילים אחרות, סל הדלקים של חברת החשמל הוא סל הדלקים של ישראל, וממנו נגזר תעריף החשמל.

 

לשיעור השינוי בתעריף החשמל עקב הפיצוצים בצינור הגז ממצרים לחץ כאן

 

למרות האופוריה מהעסקה ומתגליות הגז של השנים האחרונות, משק האנרגיה בישראל צפוי לדרוך במקום ב־2012. מדובר בתקופת ביניים שאליה התנקזו כל החוליים של משק החשמל, אם אלו מגבלות רגולטורית, תכנוניות או בעיות של המשק הפרטי. אחת הבעיות המרכזיות היא המחסור בגז טבעי, שנובע מההתנכלות לצינור הגז ממצרים והתרוקנות ים תטיס, לצד העובדה שגז מתמר לא יזרום לכאן בשנה וחצי הקרובות.

 

בעקבות המחסור הצפוי בגז והשפעתו על תעריף החשמל, הורה מנכ"ל משרד האנרגיה והמים (לשעבר התשתיות) שאול צמח להקים צוות לטיפול בנושא. את עבודת הצוות ירכז ראש מינהל החשמל ד"ר יהודה ניב, והוא יגיש מסקנותיו עד ל־19 בינואר. עד אז, "כלכליסט" מסכם את השנה האחרונה ומנתח את הבעיות שבפניהן יעמוד משק החשמל ב־2012.

 

1. ישראל באופוריה, מחיר החשמל יורד

 

נחזור לסוף 2010: משק האנרגיה אז עמד בפתחו של עידן חדש בתחום הגז הטבעי. שני הספקים הבודדים בשוק - ים תטיס ו־EMG - רשמו יחד שיא באספקת גז לישראל. לפי משרד האנרגיה, הביקוש בסוף 2010 הגיע ל־5.3 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי, זינוק של כ־23% לעומת 2009. במאי 2010 הודיעה רשות החשמל כי ייצור החשמל באמצעות גז טבעי הגיע ל־45%, לעומת 0% ב־2003.

 

חלוקת אספקת הגז היתה 60% ישראלי ו־40% מצרי, ושני הספקים חתמו על הסכמים או מזכרי הבנות ל־2011, כך שהשימוש בגז אמור היה לגדול ותעריף החשמל לרדת.

 

ומה הרוויחו מזה אזרחי ישראל? פרט ליתרונות סביבתיים (גז מזהם משמעותית פחות מסולר או מזוט), רשות החשמל הפחיתה בפברואר 2010 את התעריף ב־9.6% לשוק הפרטי וב־16.3% לתעשייה. חברת החשמל רוכשת יותר גז, הגז זול מסולר ומזוט, והציבור צריך להרוויח מזה. ואז הגיע פברואר 2011, ואיתו הפיצוץ הראשון בצנרת הגז המצרית.

 

2. מובארק נפל, והגז המצרי נפל יחד איתו

 

קל להאשים את חברת החשמל במשכורות מנופחות או בוועד לוחמני שדואג קודם כל לעצמו, אבל בנושא אחד ישנה תמימות דעים: אף אחד לא חזה שהגז המצרי ייעלם מהזירה, ואת נפילת מובארק הרגישה בעיקר חברת החשמל בכל אחד מעשרת הפיצוצים בצנרת שנמתחת מאל־עריש לישראל. הבעיה היא שהמדינה לא דאגה לעודד את השחקנים השונים בשוק, ומסקנות ועדת ששינסקי אולי לא פגעו בתאריך הפקת הגז מתמר, אבל הן כן פגעו בשאר בעלי הרישיונות הפוטנציאליים שטרם גייסו את המימון הדרוש.

 

בהיעדר גז מצרי משק הגז הישראלי נשען על ים תטיס, מאגר שנוסע על אדים תרתי משמע, וצפוי לסיים את חייו בשנה הקרובה. לפני ארבעה ימים הודיעה קבלנית הקידוח נובל אנרג'י שהיא מפחיתה את קצב ההפקה בכ־15%, על מנת לנסות ולהאריך את חיי המאגר עד סוף 2012.

 

עם הגסיסה של ים תטיס, היעדר הגז המצרי והעובדה שתמר יחובר רק במרץ־אפריל 2013 - חברת החשמל, בניהולו של אלי גליקמן, מחויבת להישען על סולר, שעלות הייצור בו יקרה כמעט פי 11 מאשר בגז, אחרת כולנו פשוט נשב בחושך. אך אי אפשר לקנות סולר כשאין כסף: חברת החשמל סוחבת חובות של לא פחות מ־63 מיליארד שקל, ובקופתה (נכון לספטמבר 2011) יש רק 741 מיליון שקל. כמה היא צריכה כדי לממן סולר ב־2012? לפי הודעתה לבורסה, החישוב העדכני הוא 20 מיליארד שקל, כאשר הפער לכל השנה הבאה בין ההכנסות להוצאות הצפויות הוא כ־6.5 מיליארד שקל. לא צריך תואר במתמטיקה כדי להבין שקיים פער עצום בין מה שיש בקופה לבין מה שהחברה יכולה לשלם, ושהדבר יתבטא בתעריפים.

 

3. בהיעדר גז, התייקרות של עשרות אחוזים

 

אף שחברת החשמל היא חברת ממשלתית (99.86% ממנה מוחזקים בידי המדינה), ואף שמופעלים עליה תשעה רגולטורים שונים, ב־89 שנות חייה חברת החשמל מעולם לא זכתה לקבל הזרמת הון מהמדינה. הסיבות לחובות חברת החשמל רבות, והן נעוצות בעיקר בתעריף חשמל נמוך (אחד הנמוכים באירופה) ועלויות שכר גבוהות, שילוב קטלני שמדרדר את מצבה הפיננסי משנה לשנה.

 

עם זאת, במציאות שבה אילן בן־דב ויצחק תשובה נדרשים להכניס את היד עמוק לכיס, המדינה נותנת לחברת החשמל להתגלגל ולגייס הון (היא נמצאת במינוף של כ־70%) כאילו אין מחר. רק לפני כשבוע החברה לקחה הלוואה של מיליארד שקל מבנק הפועלים לתפעול השוטף, הלוואה שאותה אישרו לה לקחת משרדי האוצר והאנרגיה, שמפקחים עליה באופן ישיר.

 

ואיך כל זה קשור לתעריף החשמל? חברת החשמל רוכשת את הסולר מראש. מדובר בסולר ייחודי להסקה, שאינו דומה בהרכבו לסולר לתחבורה ומקורו בעיקר בחו"ל. מאחר שקיים פער של 6.5 מיליארד שקל, חברת החשמל תקבל "הכרה בעלויות הייצור" בשיטה הישנה שהמדינה כה אוהבת - העלאת תעריף החשמל. בכמה יעלה התעריף? תלוי את מי שואלים.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בנובמבר, רשות החשמל מעריכה התייקרות מיידית של כ־30% ברבעון הראשון של 2012, כזאת שתצטרף להעלאות האחרונות מאוגוסט (10%) ומנובמבר (5%). באוצר נזעקו לשמע הבשורה, והבינו שעלייה ישירה בעשרות אחוזים עלולה למוטט עסקים שלמים שהוצאות התפעול השוטפות שלהם יתערערו בן לילה, מה שיקבע את רף 8 השקלים לגביע קוטג' כ"מחיר סביר לאור המציאות". הפתרון שלפיכך הוא מקדם, הוא פריסת העלאת תעריף החשמל ל־3 או 4 שנים, כאשר בכל שנה תירשם התייקרות של כ־4%.

 

4. פירות מתמר? לא לפני שנת 2015

 

למרות פריסת התעריף, האוצר מנסה לאסוף בשבועות האחרונים פרוטות מיסוי שיעזרו לחברת החשמל לשלם פחות על דלקים: הורדת המס על סולר ופחם, התייעלות תפעולית בחברת החשמל ודחיית תשלומים לחברות־בנות.

ה"דובדבן" בפתרונות האוצר יגיע בתחילת 2013, כשמאגר תמר יחובר לישראל: אף שחברת החשמל תקבל גישה ישירה לגז בהיקפים גדולים ועלות הדלקים שלה תפחת, תעריף החשמל ימשיך ויעלה כי מישהו החליט שנה קודם לפרוס התייקרות של 30% על פני כמה שנים. מתי אזרחי ישראל ייהנו מהגז בתמר? אולי ב־2015, תלוי בפריסה שעליה יחליט האוצר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x