$
בארץ

פישר הוריד את הריבית ב-0.25% ל-3%; "נראה כי הידיעה דלפה לשוק"

כך לפי יניב פגוט מאיילון. הסיבה העיקרית לצעד של נגיד בנק ישראל היא החשש ההולך ומתגבר מגלישת המשק העולמי להאטה מחודשת

אמנון אטד 17:3226.09.11

נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר ביצע הערב (ב') תפנית דרמטית במדיניותו והוריד את הריבית ב-0.25%, לרמה של 3%. לדברי האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, יניב פגוט, "נראה כי הידיעה על הפחתת הריבית דלפה לשווקים עוד בטרם ההודעה הרשמית של בנק ישראל - חבל שכך קורה גם בהחלטות חשובות מעין אלו".

 

על כוונתו של פישר להתחיל בהפחתת הריבית דווח לראשונה ב"כלכליסט" לפני כחודש וחצי. בנק ישראל עצמו רמז על השינוי הצפוי במדיניותו בהודעת הריבית הקודמת שלו, בסוף החודש שעבר. הורדת הריבית הערב באה לאחר שבשנתיים האחרונות ביצע בנק ישראל 10 העלאות ריבית, בשיעור מצטבר של 2.75%.

 

 

הסיבה העיקרית לצעד של נגיד בנק ישראל היא החשש ההולך ומתגבר מגלישת המשק העולמי להאטה מחודשת, שתשפיע לרעה גם על המשק הישראלי.

 

באמצע השבוע שעבר עדכנה קרן המטבע הבינלאומית כלפי מטה את התחזית שלה לצמיחת הכלכלה העולמית בשנת 2012, מ- 5.1% ל- 4% בלבד. יומיים לאחר מכן הלך בנק ישראל

בעקבות קרן המטבע ועדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי לשנת 2012, מ- 3.9% בתחזית שפורסמה על ידו רק לפני שלושה חודשים ל- 3.2% בלבד. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים ומעודדת צמיחה, והיא אמורה לכן לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית.

 

הגורם המרכזי שאפשר לפישר להפחית את הריבית הוא הרגיעה בתחום האינפלציה. מאז פרסום המדד לחודש אוגוסט, לפני עשרה ימים, ירדה האינפלציה הצפויה בשיעור חד והיא מסתכמת כעת ב- 2.3% בלבד, סמוך מאוד למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

  

המציאות המורכבת

 

מבנק ישראל נמסר הערב כי הורדת הריבית באה על רקע המציאות העולמית, שנראית מורכבת ועם הרבה חולשות ואי ודאות (משברי החוב באירופה, רמת החוב בארצות הברית, ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה העולמית בכלל והמדינות המפותחות בפרט, תדירות עדכון התחזיות לצמיחה העולמית גדלה). "ברור שיש כבר האטה בצמיחה בשני השווקים הכי חשובים שלנו בייצוא. אנחנו לא יודעים אם זה ימשך או לא ימשך", ציינו בבנק ישראל, "אנחנו עושים משהו שיתרום גם אם מדובר בהאטה בלבד ולא משהו רציני יותר. הפעילות שלנו נועדה למתן את ההשפעה השלילית האפשרית".

 

בהודעת הריבית הרשמית שפרסם הערב, מציין בנק ישראל כי לאחרונה גברו ההערכות כי הירידה בצמיחה העולמית תהיה עמוקה מזו שנחזתה קודם לכן. רוב נתוני המקרו שהתפרסמו בארצות הברית ובגוש היורו החודש חלשים. משבר החוב המשיך להתעצם גם החודש: ביוון, מרווחי ה- CDS הצביעו על כך שגברו הסיכויים לחדלות פירעון כבר בתקופה הקרובה; בשבוע האחרון הורידה חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P את דירוג האשראי של איטליה, עם תחזית שלילית; גבר החשש להתפשטות משבר החוב האירופי אל מערכת הבנקאות, ובתוך כך הורד דרוג האשראי של בנקים גדולים בארצות הברית, בצרפת ובאיטליה. על רקע התגברות הסיכונים ונתוני המקרו השליליים, הורידו בתי השקעות וקרן המטבע הבינלאומית את תחזיות הצמיחה שלהם לגבי המשקים העיקריים והמשק העולמי.

 

בתשובה לשאלה האם בנק ישראל אינו חושש שהורדת הריבית תגרום לניפוח נוסף של בועת הנדל"ן, ענה דובר הבנק, ד"ר יוסי סעדון כי צריך לזכור שהריבית הנמוכה אחראית רק לחלק מהעלייה במחירי הדירות, בעוד שרוב העלייה במחירים נגרמה כתוצאה ממחסור בדירות. לדבריו, בשנתיים האחרונות הועלתה ריבית בנק ישראל מהרמה הנמוכה של 0.5% לרמתה הנוכחית - 3.25%. עוד ציין סעדון כי במקביל חל גידול מהיר מאוד בהתחלות הבנייה (בקצב של למעלה מ- 40 אלף יחידות דיור בשנה). "יחד עם אלה יצאו האוצר ובנק ישראל בשורה של הוראות ומגבלות בתחום הנדל"ן והאשראי לנדל"ן", אמר דובר הבנק, "כל אלה החלו לפעול לרגיעה בשוק הנדל"ן והשפעתם צפויה לבוא לידי ביטוי עוד בהמשך".

 

"צעד מבורך"

 

הורדת הריבית תוריד את החזר המשכנתה הממוצעת בכמאה שקלים בחודש מרמה של 4,848 שקל היום, לרמה של 4,743 שקל. כך עולה מנתוני AMG משכנתאות. מדובר במשכנתה בגובה 800 אלף שקל שנלקחה בריבית פריים לתקופה של 20 שנה. נוטלי משכנתאות דומות בהיקף של כ-500,000 שקל יחסכו מעתה 66 שקל וישלמו 2,964 שקל בחודש.

 

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, בתגובה להחלטת פישר: "הורדת הריבית ברבע אחוז לחודש אוקטובר הנה צעד מבורך של נגיד בנק ישראל, זו בהחלט אינה העת להכביד על העסקים הקטנים והבינוניים, גם כך נאבקים הם על קיומם".

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות, להורדת הריבית: "בנק ישראל מאמין שהסבירות להתממשות התרחיש השלילי של משבר פיננסי באירופה גבוהה והתחיל בתוואי של הפחתות ריבית. תרחיש כזה בהחלט אפשרי אך אינו עומד בקנה אחד עם תחזיות הבנק לצמיחה של 3.2% ב-2012 ואינפלציה גבוהה מאמצע היעד ב-12 חודשים הקרובים. תחזיות אלו נראות מעט אופטימיות עבור תרחיש שכזה".

 

פגוט מסר כי "עושה רושם שהצמיחה העולמית מנהלת בימים אלו את המדיניות המוניטארית של בנק ישראל, שכן קשה לזהות בנתוני המאקרו של ישראל סיבה מספקת להורדת הריבית. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.4% וציפיות האינפלציה של הבנק ל-12 החודשים הקרובים עומדת על 2.3% - מעל לאמצע יעד האינפלציה, שוק העבודה רותח, שוק הדיור עדיין לא שינה כיוון והצמיחה הכלכלית עדיין איתנה. למרות כל זאת הבנק מזהה במשבר העולמי איום גדול המאפיל על כל הגורמים האחרים הקוראים להותרת הריבית על כנה".

 

לדברי פגוט, " ייתכן כי הנגיד שומע בחדרי החדרים של המנהיגות הכלכלית העולמית מסרים מדאיגים ולפיכך למרות שאינו נתמך במספרים בוחר להפתיע את השווקים בהחלטתו להפחתת ריבית".

 

מנכ"ל קבוצת פריקו יוסי פריימן מסר כי "בנק ישראל הוכיח היום שוב כי יש דברים שרואים משם, שלא רואים מכאן. בניגוד להערכות המוקדמות בשוק, בחר הנגיד להפחית כבר בשלב זה את הריבית ברבע אחוז. לאור ההאטה המסתמנת בפעילות הכלכלית במשק והנמכת הציפיות לשיעורי הצמיחה החזויים לשנת 2012, ניתן היה לצפות כי בנק ישראל ינקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה על ידי הורדת שער ריבית השקל, אולם הזינוק שנרשם במדד המחירים לצרכן בחודש אוגוסט מיתן ציפיות אלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x