$
15.9.11

קפיטליסימו!

שטייניץ, טרכטנברג ושפירא על במה אחת. אף אחד לא יצא משם מורווח

ארי ליבסקר 10:3215.09.11

נס ההשקה של אמנת המעסיקים למיצוי ההון האנושי, שהתקיים באוניברסיטת תל אביב ביום ראשון, היה יום חג לעמוס שפירא. כבר שבועות שמנכ"ל סלקום לא מפסיק לדבר על היוזמה בכל אירוע שבו הוא נמצא, והוא הרי נמצא בכל אירוע. מטרת האמנה היא לגרום לחברות להעסיק בוגרי אוניברסיטה שבחרו ללמוד מקצועות לא פרקטיים כגון מדעי הרוח ומדעים מדויקים, וחתומות עליה לא מעט חברות מרכזיות במשק. משום מה המנכ"לים שלהן נעדרו מהאירוע, והשאירו את הבמה לשר האוצר יובל שטייניץ ולכוכב הערב, פרופ' מנואל טרכטנברג.

 

בכניסה פגשתי את יזמת הטכנולוגיה דליה פרשקר בכובע בסגנון דפני ליף. שאלתי אם היא חובשת אותו כהזדהות עם המחאה, ופרשקר אמרה: "החמצתי את מה שקרה. לא מזמן חזרתי משיט ביאכטה באיי יוון. אתה בטח ישנת באוהלים, זה נראה לי כיף לא נורמלי. הייתי עושה את זה אם הייתי בגילך". הסברתי לה שאני כבר לא ילד ושלישון באוהל על רוטשילד זה אחד הדברים הכי פחות כיפיים שיש. היא אמרה שהיא חושבת ש"הדרישות מורכבות. בעבר הייתי סוציאל־דמוקרטית, כיום הכי מפריע לי שמעסיקים עובדים דרך חברות כוח אדם. זה חייב להיפסק".

 

(מימין) עמוס שפירא ודני גילרמן (מימין) עמוס שפירא ודני גילרמן

 

שאלתי את פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית החולים שיבא, על מאבק המתמחים. "מה שהמתמחים עוברים זאת הטירונות לחיים האמיתיים של הרופאים", אמר. "ההסכמים שהושגו הם נוראיים וחסרי אחריות. ליאוניד אידלמן חתם על הסכם גרוע ושערורייתי, זאת פשוט בושה שהוא מייצג אותי". אם כך, שאלתי, למה אתה לא מתפטר? רוטשטיין השיב: "אני לא אתן לאיש את העונג לראות אותי מתפטר. אתה יודע כמה אנשים היו רוצים שזה יקרה?".

 

את הערב פתח שפירא, שהתרוצץ על הבמה בהתלהבות והקרין שקופיות כאילו היה לפחות סטיב ג'ובס. אחרי שפירא עלה טרכטנברג, שדיבר על ההיסטוריה של הקפיטליזם, ואמר שהיא השיטה היחידה שהצליחה. את הקורבנות שלה הוא לא הזכיר, אבל כן התעכב על הצורך בחיזוק הבלמים הרגולטוריים. טרכטנברג אפילו פנה אל ראשי המשק, כאילו הם יושבים באולם, ואמר: "לכל אחד מאנשי העסקים בישראל יש תפקיד בריסון עצמי. הריסון העצמי, האיפוק המושכל, הוא הכלי הכי חשוב כדי ליהנות מהתועלת ומהפירות של כלכלת השוק, שימנע את החוליים של כלכלת שוק דורסנית". אחר כך, בצד, תפסתי את טרכטנברג לרגע. אם אתה אמנם אדם פרגמטי שלמד מההיסטוריה שהשיטה הסוציאליסטית הרסנית, שאלתי, מה אתה יכול להגיד על המודל הסקנדינבי המצליח, למה שלא יעשה עלייה? "תראה, כעם אנחנו לא בשלים לזה", אמר טרכטנברג, "המנטליות היהודית והמנטליות הישראלית לא יכולות להתמודד עם המודל הזה".

 

(מימין) מנואל טרכטנברג, יובל שטייניץ ויוסף קפלטר (מימין) מנואל טרכטנברג, יובל שטייניץ ויוסף קפלטר

 

אחרי טרכטנברג עלה שטייניץ. הוא הספיק לברך את שפירא על יוזמת ההון האנושי, ואז הופרע על ידי כמה פעילי מחאה שקראו לעברו "שטייניץ, תתעורר, הציבור שווה יותר". רגע לפני שהמאבטחים סילקו את הפעילים שטייניץ נפנף באוזניהם בהישגיו בוועדת ששינסקי, והזכיר גם את ועדת הריכוזיות. שתי הוועדות האלו, הוא אמר, הובילו בעקיפין לפרוץ המחאה. הוא הוסיף שהשיטה הקפיטליסטית פוגעת בערכים, שהיא מודדת בני אדם לפי ההישגים החומריים שלהם, אבל שהיא גם השיטה היחידה שעובדת.

 

בסוף הכריז שפירא על דיון פתוח סביב שולחן עגול, כמו השולחנות העגולים של המוחים בערב הקודם. אלא שהתברר שהדיון פתוח רק לשפירא ושטייניץ, והקהל הורחק. אחד הצליח בכל זאת להשחיל שאלה. הוא הציג את עצמו כטוביה ברגר, סמנכ"ל שיווק בחברת הנדסה ואנרגיה ירוקה, ושאל את שפירא איך הוא מבקש להוביל בקרב מנכ"לים וחברות קו ערכי אם צריך לעבור שבעה מדורי גיהינום כדי להתנתק מסלקום. "בזמן שהותי הארוכה במוקדי השירות שלכם נתקלתי בעשרות אנשים קשי יום, שניסו להתנתק ולא אפשרתם להם. אלה אנשים אומללים שבקושי מסוגלים להתפרנס. הם גורשו ממרכזי הלקוחות באדישות ובערלות לב, ואתה מדבר איתי פה על מוסריות? איפה המוסריות שלך?". שפירא נלחץ ואמר שהוא לא רוצה לערב את סלקום כי מדובר ביוזמה שהוא מריץ ללא קשר לתפקידו כמנכ"ל. ברגר לא הרפה, עד שהמאבטחים היסו אותו ופינו את שפירא ושטייניץ כדי שינהלו את הדיון הפתוח שלהם במקום אחר, בלי העם הלא בשל הזה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x