$
בארץ

נציג התמ"ת בוועדת קדמי: הורדת מכסים חד צדדית תפגע ביכולת לקדם הסכמי אזור סחר חופשי

מנהל סחר חוץ במשרד התמ"ת הבהיר בוועדה כי אין התנגדות עקרונית להורדת מכסים, אך צריך לבחון זאת מבחינה אסטרטגית

טל ליטמן 19:0729.08.11

הורדת מכסים חד צדדית עלולה לפגוע ביכולת לקדם הסכמי אזור סחר חופשי, כך על פי מנהל סחר חוץ במשרד התמ"ת במסמך שהגיע לידי "כלכליסט" המסכם את פגישתם האחרונה של חברי הוועדה לבחינת התחרותיות ומוצרי המזון והצריכה בראשות שרון קדמי, מנכ"ל משרד התמ"ת.

 

נציג התמ"ת הבהיר

כי אין התנגדות עקרונית להורדת מכסים, אך צריך לבחון זאת מבחינה אסטרטגית "מינהל סחר חוץ לא יכול לבוא היום ולהגיד איזה קלף מיקוח ישמש לנו בעתיד בהסכמי האזור סחר חופשי שעבורו לא נוריד מכס", אמר נציג התמ"ת.

 

הסכם אזור סחר חופשי הינו בין שתי מדינות הקובע פטור מתשלום מכס בסחר שבטובין בין המדינות החתומות. לישראל הסכמי אזור סחר חופשי בין היתר עם ארה"ב, האיחוד האירופי, מדינות אפט"א, טורקיה, מקסיקו, קנדה ירדן, ומצרים.

 

משרד החקלאות הבהיר את עמדתו כי לגבי מוצרי מזון המיוצרים בישראל עמדתם היא לא להוריד מכסים. עם זאת, במקרים נקודתיים, למשל בענף דבש ובשר בקר טרי המשרד יהיה מוכן לבחון הפחתת מכסים כנגד תועלות משקיות אחרות, במקביל לשיפוי בגין ההפסדים.

 

מצד רשות המסים נאמר כי נקודת המוצא שלהם היא הורדת כל המכסים וכעת הם מחכים לתובנות המקצועיות של משרדי התמ"ת והחקלאות שמבקשים לא להוריד מכס בפריט זה או אחר.

 

ערן יעקב, סמנכ"ל תכנון וכלכלה, ברשות המסים אמר ל"כלכליסט" כי הכנסות המדינה ממכסים מהווים חלק מינורי, מכלל הכנסות המדינה ממסים. בראש ובראשונה חשוב להבין שהמכס במהותו אינו מכשיר גבייתי, אלא הוא נועד להגן על הייצור המקומי ולשמש קלף מיקוח של ישראל בהסכמי סחר.

 

לשיטת רשות המסים, יש מקום להפחית מכסים, עם זאת ראוי שהבחינה בצורה סלקטיבית מאוזנת ומידתית תוך מתן מענה לרגישויות של הייצור המקומי והשפעות המכסים על הסכמי הסחר העתידיים והנוכחיים של מדינת ישראל.

יש לזכור כי בשונה מהפחתות המכסים המשמעותיות שנעשו בתהליך החשיפה משנות ה-90 במוצרי התעשיה, שלהן היתה השפעה ניכרת על המחירים לצרכן, היות שהיום בלאו הכי שיעורי המכסים הם נמוכים (8-12%), כך שההשפעה על הצרכן לא תהיה גדולה.

 

הכנסות המדינה ממכס עמדו בשנת 2010 על סך 2.7 מיליארד שקל, כאשר כלל הכנסות המדינה ממסים עמד על 195 מיליארד שקל.

 

בישיבה הבאה שתתקיים בשבוע הבא יידון נושא הייבוא המקביל, הקשרים בין הספקים לרשתות (צו מוסכם, רשות הגבלים) והחקיקה הצרכנית.

 

הוועדה קבעה כי עד לתאריך 8 בספטמבר יגובש מסמך הצהרת כוונות של הצוות.

 

ועדת קדמי, שעל הקמתה הורה שר התמ"ת שלום שמחון, הוקמה לפני כחודשיים עם פרוץ מחאת הקוטג', במטרה לבחון את התחרותיות והמחירים בענפי המזון והצריכה. הוועדה עתידה לסיים עבודתה בעוד כחודש. בוועדה חברים בכרים במשרדי התמ"ת, האוצר, החקלאות ורשות המיסים. הוועדה פעלה במקביל לועדת קדמי לבחינת ענף החלב, שפרסמה המלצותיה לפני כחודש, שעוררו את חמתם של הרפתנים והובילו לגל הפגנות מצידם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x