$
בארץ

כצפוי: מדד חודש מאי עלה ב-0.5%

מתחילת השנה עלה המדד בקצב של 1.8%. הסעיפים העיקריים שתרמו למדד הם שירותי דיור בבעלות דיירים, הלבשה ופירות טריים. הירידות העיקריות נרשמו בסעיפי המכוניות, ירקות טריים ומשקפיים ואופטיקה. בשבוע הבא יצטרך נגיד בנק ישראל להכריע האם להשאיר את הריבית על כנה או לנסות ולמנוע חריגה מיעד האינפלציה ולהעלותה

מיקי פלד 18:3115.06.11

מדד המחירים לצרכן לחודש מאי עלה ב-0.5%, כך פרסמה הערב הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד לחודש מאי דומה לציפיות בשוק ההון, שעמדו על עלייה של כ-0.6%.

 

מתחילת השנה עלה המדד בקצב של 1.8%, אך האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עמדה על לא פחות מ-4.1% ועל-פי המגמה ל-12 החודשים הקרובים האינפלציה עומדת על 3.9%, כמעט אחוז מעל היעד העליון שקבעה הממשלה (3%).

 

הסעיפים העיקריים שתרמו למדד הם שירותי דיור בבעלות דיירים (1.1%), דלק (0.76%), הלבשה (2.8%) ופירות טריים (3.9%).

 

הירידות העיקריות נרשמו בסעיפי המכוניות (7.7%), ירקות טריים (2.7%) ומשקפיים ואופטיקה (4.3%).

 

 

פישר יצטרך להחליט אם לעלות את הריבית

 

עם פרסום המדד לחודש מאי, הכדור עובר לנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שיצטרך להחליט לאור המדד האם להעלות או להשאיר על כנה את הריבית הנוכחית של בנק ישראל בתחילת השבוע הבא. שער הדולר אמנם רשם עלייה בשבוע האחרון של 1.6%, לשמחתם של היצואנים, אך זו עליה מתונה ומוקדם לדבר על פיחות השקל. העלאת ריבית בנק ישראל עלולה לפגוע בהמשך העליות, שכן העלאת הריבית תחזק עוד יותר את השקל. מנגד, האינפלציה בהסתכלות של 12 חודשים קדימה עומדת כאמור על 3.9% ועשויה לדרוש מהנגיד העלאת ריבית כדי לצנן את כמות הכסף במשק ולהאט את קצב האינפלציה. יש לזכור, כי על-פי חוק בנק ישראל, הבנק אחראי קודם כל על יציבות המטבע, לפני מחוייבויותיו לצמיחת המשק.

 

עם זאת, הציפיות בשוק ההון הן כי פישר ישאיר בסוף החודש את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, ברמה של 3.25%, לפחות כל עוד הנגידים של הבנקים המרכזיים באירופה ובארה"ב לא יעלו באופן משמעותי את הריביות אצלם.

 

תגובות

 

חיים כהן, מנכ"ל D&B ישראל אמר כי "שיעור אינפלציה של 0.5% לחודש הוא שיעור אינפלציה בינוני ומעלה ומעיד על כך שהאינפלציה גוברת ושעל קובעי המדיניות מוטלת אחריות לבצע מהלכים לבלימת האינפלציה. אנו צופים כי בנק ישראל יעלה את הריבית במשק גם בחודש הקרוב. הלמ"ס פרסמה היום נתון מעודד, לפיו שיעור האבטלה ירד ל-6% - הדבר מאשש את התמונה החיובית שהמשק ייצר בחודשים האחרונים. יחד עם זאת, צריך לזכור שככל שמתקרבים לשיעור התעסוקה המלאה, כך צפויה ירידה בקצב הצמיחה. ככל שהמשק יתקרב לשיעור תעסוקה מלא כך יש סכנה להמשך הצמיחה במשק".

 

כהן הוסיף כי "לגבי התייקרות סעיף הנדל"ן, בטווח הבינוני, נוכל לראות התייצבות בעליית קצב האינפלציה בהנחה שתהיה יציבות ואף ירידה בשנה הקרובה במחירי הנדל"ן. לגבי מדד מחירי תפוקת התעשייה שעלה ב-0.7% ניתן לראות כי עלייה במחירי הדלק הם אלה שהובילו את העלייה במדד זה שלוחץ על החברות התעשייתיות במשק"

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו אמר כי עליות המחירים בתחומי המזון והאנרגיה צמצמו את פעילות משקי הבית ומחייבים משנה זהירות מפני גלישת המשק להאטה. "עלייה של 0.5% היא בהתאם לצפי ומעידה על כך שהאינפלציה ממשיכה לשכון בתחום התחתון של הציפיות ולכן, בנק ישראל, למרות הנכונות שלו להמשיך במדיניות המוניטרית המצמצמת כנראה שישב על הגדר בחודש הקרוב ולא יעלה את הריבית".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, אמר כי "אמנם עלייה של 0.5% היא בהתאם לציפיות אך אין ספק כי עליית רכיב שירותי דיור בבעלות בשיעור של 1.1% הינו הפתעה לא קטנה אשר תרמה למדד חודש מאי כ- 0.1% מעבר לתחזיות המוקדמות לעלייה של כמחצית האחוז ברכיב מדד זה. מזה זמן אנו מעריכים כי מחירי השכירויות ימשיכו ויעלו מעלה בקצב חודשי של כמחצית האחוז וזאת כריאקציה לצעדי הבנק המרכזי ומשרד האוצר אשר מקררים את שוק הדירות למגורים ומחממים בעקיפין את שוק השכירויות.

 

"תהליך ההתכנסות בין מחירי הדירות למחירי השכירויות יימשך בחודשים הקרובים אשר הינם חודשי הקיץ בהן באופן עונתי קיימת התייקרות במחירי השכירויות. החדשות הטובות הן כי מדד המחירים בנטרול מחירי השכירויות עלה רק ב- 0.2% וזאת על אף גל התייקרויות המזון כתוצאה מעליית מחירי הסחורות ושיפור מרווחים של הרשתות והיצרנים וכן כניסת ביגוד והנעלה עונתיים ופירות הקיץ למדידה.

 

"להערכתנו, בחודש ספטמבר נראה רגיעה ונראה את תוואי האינפלציה העתידי חוזר לתחום היעד של בנק ישראל הן כתוצאה מעצירה בקצב עליית הסחורות והן כתוצאה מהאטה בקצב זחילת מחירי השכירויות כלפי מעלה. להערכתנו, בנק ישראל צריך ליטול הפוגה מתהליך העלאת הריבית החודש ולהמתין ולעקוב אחר האינפלציה בפועל וציפיות האינפלציה ובהתאם לכך להשמיש את נשק הריבית ולא "לרוץ לפני העקום" על בסיס החדשות האינפלציוניות של האתמול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x