$
בארץ

בעקבות חשיפת "כלכליסט" - עימות באוצר: מה יעלה בגורל מינוי 3 סמנכ"לים בחברות ממשלתיות

הסכסוך בין מנהל רשות החברות דורון כהן לממונה על התקציבים אודי ניסן יעמוד למבחן במינויים חדשים במקורות, בתע"א וברכבת

גולן חזני 07:0121.03.11

שלוש חברות ממשלתיות גדולות עומדות בפני מינוי סמנכ"לי כספים בשבועות הקרובים. מינויים אלה יהיו על רקע העימות שנחשף אתמול ב"כלכליסט" בין מנהל רשות החברות דורון כהן לראש אגף תקציבים אודי ניסן, סביב תנאי הסף החדשים שמבקשת רשות החברות להכניס במינוי סמנכ"לי כספים בחברות ממשלתיות.

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אחת משלוש החברות היא מקורות, שסמנכ"ל הכספים שלה אבי גפן עזב את התפקיד לאחרונה וטרם מונה לו מחליף. ל"כלכליסט" נודע כי מקורות ביקשה מרשות החברות נוסח מקל של התנאים החדשים, וטרם נענתה. גם בתעשייה האווירית טרם מונה מחליף למשה שגיב שעזב לתפקיד זהה באפריקה ישראל, ואילו החברה השלישית היא רכבת ישראל שסמנכ"ל הכספים שלה, אמיר שביט, החליט לעזוב. הרכבת הודיעה לכהן כי היא מקבלת את תנאי הקבלה החדשים, והתעשייה האווירית נוטה לקבלם.

 

גפן ושביט הם רק שתיים מבין אינספור דוגמאות של בכירים באגף התקציבים שמוצאים את הדרך לתפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות ממשלתיות. באגף התקציבים מכהנים בכירים בעלי תואר שני במינהל עסקים בדרך כלל, אולם לא תואר בראיית חשבון. רובם הגדול של הבכירים מוצא דרכו לתפקיד בחברות הממשלתיות. גפן שימש לפני מקורות כאחראי על הנדל"ן באגף התקציבים, ושביט היה רכז מאקרו באגף תקציבים.

 

 צילום: גיא אסייאג

 

יש דוגמאות נוספות לבכירים באגף התקציבים שעשו את המסלול: החל מניר גלעד (כיום מנכ"ל חברה לישראל) שעם עזיבתו את תפקיד החשכ"ל מונה לסמנכ"ל כספים בתעשייה האווירית, סגני הממונה על התקציבים בעבר, רון אילון שמונה לסמנכ"ל כספים בבזק כשעדיין היתה ממשלתית, אבשלום פלבר (כיום מנכ"ל IDE) שמונה לסמנכ"ל כספים ברשות הנמלים, רונן וולפמן שעבר למקורות, הראל בלינדה שעבר לחברת החשמל, שם הוא מכהן עד היום כסמנכ"ל הכספים בחברת החשמל, זוהר ינון שמונה לסמנכ"ל כספים בתעש ורביב סובל, סמנכ"ל הכספים של הרכבת הקלה.

 

רשות החברות קבעה בחודש שעבר כי מועמד למשרת סמנכ"ל כספים יידרש לתואר בראיית חשבון ולניסיון מעשי בעריכת דו"חות כספיים - שלוש שנים לפחות בחברות ממשלתיות קטנות ושמונה שנים בחברות גדולות. נוסף על כך נקבע כי מעתה יוקמו ועדות איתור לסמנכ"לי כספים, בדומה לוועדות האיתור לתפקידי מנכ"ל, וכי חברי דירקטוריון לא יישבו בוועדות אלה. כל השמות שצוינו לעיל לא היו מתקבלים לתפקיד במגבלות החדשות.

 

לאנשי אגף התקציבים ולאודי ניסן אין יכולת לטרפד את ההחלטה של כהן, אבל בהחלט קיימת אפשרות ל"נקמה", מושג לא זר לתרבות היצרית במסדרונות משרד האוצר, בדמות אי־אישור תקציבים בעתיד למטרות שונות עבור אנשי רשות החברות.

 

באגף התקציבים טוענים גורמים שונים כי האג'נדה של כהן היא אישית, כרואה חשבון במקצועו, וכי תואר שני במינהל עסקים אינו פחות יעיל ואף יותר יעיל מתואר בראיית חשבון, וכי זו מעורבות קיצונית ולא שגרתית של רשות החברות. מנגד נטען כי אנשי אגף התקציבים, בראשות ניסן, הם שנגועים באג'נדה אישית, מכיוון שהמכתב ימנע את הפרצה שהיתה קיימת עד עתה שאפשרה לבכירי האגף "לקפוץ בקלות לתפקידים בכירים כסמנכ"לי כספים בחברות גדולות, שלא בטוח שהיו מתקבלים אליהן אלמלא תפקידם באגף התקציבים", כפי שהגדיר גורם מקורב לנושא.

 

כהן קיבל בשבוע שעבר מכתב תמיכה מנשיא לשכת רואי החשבון, דורון קופמן. אתמול שיגר קופמן מכתב נוסף ובו הציע לכהן למנות לחברות הממשלתיות רו"ח בתפקיד מבקרי איכות של ביקורת פנימית, כשמדובר בעצם ב"מבקרי המבקרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x