$
בארץ

איתן ששינסקי: "המדינה סבסדה את ענף הגז יותר מכל תחום אחר"

יו"ר ועדת ששינסקי התייחס בדבריו גם למאגר תמר: "כל טענה חד משמעית על פגיעה אפשרית במימון - אין לה בסיס"

רויטל חובל 12:4911.01.11

"המדינה סבסדה את ענף הגז יותר מכל תחום אחר" כך אמר פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר ועדת ששינסקי, במהלך כנס שנערך בהרצליה. ששינסקי פתח את נאומו בהבעת שביעות רצון: "אני מאוד מעודד מהתמיכה בקונספציה של הוועדה שלנו. אימצנו קונספציה שאי אפשר לחלוק עליה".

 

 

"הרישיון לחיפוש גז ונפט ניתן תמורת אגרה והחזקה ניתנת למעשה חינם. המחויבות של הזכיין היא לשלם תמלוגים למדינה לאחר תחילת ההפקה. בישראל החליטו לפנות לסקטור הפרטי בגין הפקת משאבי הגז והנפט", אמר ששינסקי. " אני לא אכנס לשאלות המשפטיות, שאלת הרטרואקטיביות. כשהתחלנו לעבוד, בדקנו את עצמנו מלכתחילה שאנחנו על קרקע מוצקה מבחינה משפטית, דהיינו שלמדינה יש זכות לשנות את המשטר הפיסקאלי בגין בעלותה על משאבי הטבע בכל עת. כיוון שהשינוי לא חל על הכנסות עבר, השימוש במילה רטרוקאטיביות לא מבוסס. אנחנו מדברים על הכנסות עתידיות. בדו"ח שלנו יש דוגמאות של 28 מדינות שניסו לקרוא לה מדיניות רטרואקטיביות, כולל ארה"ב. ייתכן שזה יגיע לבג"ץ".

 

"בדקנו איפה ישראל עומדת ביחס לעולם. מצאנו שב-1952 ישראל היתה בעלת government take (נתח ממשלתי) בשיעור של 58% בגלל שמס החברות עמד על 56%. היום חלקה של המדינה הוא 30% וב-2016 יעמוד על 25%. חובה לבחון את העניין".

 

נתח המדינה בנורבגיה - 75%-77%

 

ששינסקי התייחס לאחוז המיסוי על תגליות הגז. "טענו נגדנו שראוי להשוות את ישראל למדינות ה-OECD, אבל מרביתן לא מייצרות גז. בחנו מדינות שיש להן 250 BCM גז (כגודלו של מאגר תמר) וגילינו למשל שנתח המדינה בנורבגיה עומד על 75%-77% ובהולנד על 62%-66%. בלוב למשל, התנהל מעין מכרז והחברות הציעו כמה לשלם, התוצאה היתה שהם משלמים לממשלת לוב 95%. הממוצע של מדינות ה-OECD הוא 60% ואנחנו עומדים היום על 30%".

 

"בנוסף לזה, עד היום נתנו הקלות מס ליזמים. הם קיבלו את הנכס חינם וגם קיבלו את הטבת המס שהיא ניכוי האזילה. השוונו בין חברה שעסקה בענף הגז והנפט לעומת חברה אחרת שעוסקת נגיד במכירת נעליים וגילינו שהמדינה סבסדה את ענף הגז יותר מכל תחום אחר. לכן הוועדה הציעה להגדיל את חלקה של המדינה באופן הדרגתי מ-52% ל-62%. דאגנו שיישמר התמריץ להמשיך לחפש ולפתח גם במקרה של מאגרים קטנים".

 

"אולי הלכנו רחוק מדי לקראת היזמים"

 

ששינסקי הודה שיש בדו"ח הסופי של הוועדה הקלה עם היזמים. לעומת דו"ח הביניים, הדו"ח הסופי העלה את התשואה על החיפוש, שיעור ההיטל המרבי ירד מ-60% ל-50% וניתנה הטבה לבעלי יחידות השתתפות. כמו כן נקבעו הוראות מעבר הדרגתי למערכת הפיסקאלית החדשה. עבור מאגרים שהחלו בהפקה (ים תטיס), בשנה הראשונה גובה ההיטל לא יעלה על 10%. בנוסף, תשלום ההיטל על ים תטיס יופחת ב 50% לכל אורך חיי המאגר. "יהיו שיגידו שאולי הלכנו רחוק מדי לקראתם, אבל העיקרון להחלה הדרגתית הוא עיקרון בריא", אמר ששינסקי.

 

"אנחנו הסתכלנו בעיקר על תמר, היה חשוב לנו שלא ייפגע המימון. הלכנו לבנקים המממנים, שאלנו אותם ועשינו חישובים. עד השנה העשירית אין פגיעה בתזרים המזומנים במקרה של תמר. שוב, אולי הלכנו רחוק מדי, אבל זה מה שעשינו. לכן, כל טענה חד משמעית על זה שיש כאן פגיעה אפשרית במימון של פרויקט תמר - לדעתנו, אין לה בסיס".

 

על קידוח לווייתן אמר "בלווייתן מדובר על סדרי גודל אחרים לגמרי, אם אכן יימצא במאגר נפט, זה יהיה דרמטי מאוד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x