$
משפט

השופטים החדשים של ביהמ"ש הכלכלי: הצעירה, הפליליסט והמומחית לכינוס נכסים

נשיאת העליון דורית ביניש הודיעה אתמול על מינויים של דניה קרת־מאיר, חאלד כבוב ורות רונן כשופטים בביהמ"ש הכלכלי החדש. הבעיה: כבוב דן בעיקר בפלילים, לרונן אין ותק משמעותי וקרת־מאיר עוסקת בכינוסים שלא יהיו בסמכות ביהמ"ש החדש

מארק שון, ענת רואה 10:1526.08.10

לאחר התייעצות עם נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, דבורה ברלינר – ובהמלצתה – הודיעה אתמול (ד') נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, על מינויים של שופטי בית המשפט דניה קרת־מאיר, חאלד כבוב ורות רונן, כשופטי המחלקה הכלכלית החדשה שתוקם בבית המשפט. המינויים של השופטים יהיו לתקופה של ארבע שנים, והבחירה בכל אחד מהם לתפקיד אינה מפתיעה.

 

כפי שדווח ב"כלכליסט", השופטת הכלכלית הבולטת בתל אביב, ורדה אלשיך, לא תהיה חלק מצוות השופטים – ותמשיך לעסוק בתחום הפירוקים, שלא ייכלל במסגרת המחלקה החדשה. גם השופט מגן אלטוביה, המטפל במאות תיקי מסים מדי שנה יישאר מחוץ לבית המשפט, שלא יעסוק בנושא.

 

שופטים נוספים בעלי אוריינטציה כלכלית שלא ימונו לבית המשפט החדש הם מיכל אגמון־גונן ועזרא בנימיני. אגמון־גונן פרסמה מספר פסיקות חשובות, אך נחשבת כשופטת שלא הולכת עם הזרם. השופט עזרא בנימיני עוסק בתיקים כלכליים רבים, ועוסק בין השאר בתביעות נגזרות ובתביעות ייצוגיות.

 

המחלקה הכלכלית החדשה הוקמה על רקע לחצים שהופעלו מצדה של רשות ניירות ערך שדרשה לקבל מבית המשפט המחוזי פסקי דין מהירים ומקצועיים יותר.

 

במכתב שהעבירה בימים האחרונים הנשיאה ביניש לברלינר, היא ציינה כי השופטים החדשים שנבחרו לבית המשפט הכלכלי צברו ידע וניסיון מקצועי בתחום ויסייעו בהקמת המחלקה הכלכלית. לשר המשפטים יעקב נאמן נתונה סמכות בחוק להוסיף תחומים ותכנים נוספים לטיפולה של המחלקה.

 

חאלד כבוב - פליליסט

 

המינוי של השופט חאלד כבוב (52) לבית המשפט החדש נחשב לצעד של הבעת אמון בשופט וביכולותיו. הסיבה: עד היום עסק כבוב בעיקר בעבירות פליליות.

 

למרות זאת, צפוי כבוב לעסוק בתיקים פליליים-כלכליים מורכבים, שעד כה הגיעו בדרך כלל לפתחם של נשיאי בתי המשפט. בין היתר, צפוי כבוב לעסוק למשל בעבירות הנוגעות לניירות ערך.

 

השופט חאלד כבוב. פליליסט השופט חאלד כבוב. פליליסט

כאבוב התחיל את הקריירה השיפוטית שלו בשנת 1997, אז מונה לשופט בבית משפט השלום בנתניה. ביוני 2003 הוא קודם ומונה לשופט בבית המשפט המחוזי. כבוב עוסק בבית המשפט בעיקר בתיקים פליליים, ועומד בראש הרכבים פליליים שונים. נכון להיום, הוא נחשב לאחד השופטים הפליליים המוערכים ביותר במערכת.

 

בין התיקים הידועים בהם טיפל כבוב לאחרונה, ניתן למנות את פרשת התקיפה המינית של מאבטחו של הרמטכ"ל לשעבר, ארז אפרתי, ואת פרשת אלי ארוך. באחת הפרשות הכלכליות המוכרות שבהן טיפל כבוב, פרשת הלבנת ההון של "הדסק הצרפתי" בסניף הירקון, זיכה כבוב בחודש דצמבר 2009 את כל הנאשמים, ומתח ביקורת על עבודת הפרקליטות.

 

דניה קרת־מאיר - שופטת שמתמחה דווקא בכינוסים

 

השופטת דניה קרת-מאיר השופטת דניה קרת-מאיר

שופטת המחוזי, דניה קרת־מאיר, מתמחה בעיקר בתיקי כינוסים - מומחיות שלא תעזור לה בתפקידה החדש, היות שבית המשפט הכלכלי לא צפוי לעסוק בנושא. בעקבות בחירתה לתפקיד, לא ברור מי השופט שיחליף אותה במחוזי בתל אביב ויטפל בכינוסים במקומה. בחירתה של קרת־מאיר נחשבת למפתיעה ביותר מבין השופטים החדשים שמונו.

 

קרת־מאיר נולדה בשוויץ. היא בעלת תואר שני במשפטים בהצטיינות, וכיהנה בעבר במשך תשע שנים כיועצת המשפטית של הבורסה לניירות ערך. היא מכהנת כשופטת מאז 1992, ובשנת 2002 מונתה כשופטת בבית המשפט המחוזי.

 

לאחרונה טיפלה קרת-מאיר במקומה של השופטת אלשיך, בעת שזו הייתה בחופשה, בבקשה של מחזיקי אג"ח מסדרה ה' של חברת אוסיף למנות בעל תפקיד לחברה.

 

קרת־מאיר סירבה לקבל החלטה על מינוי נאמן או מפרק זמני לחברה ולחצה על הצדדים להגיע לפשרה. בשבועות האחרונים היא החזירה את התיק לאלשיך שמבלי לקיים בו דיון החליטה על מינוי נאמן לחברה.

 

24 שעות לאחר מכן נמסרה הודעה לבית המשפט כי הצדדים כנראה הגיעו ביניהם להסכמות.

 

רות רונן - צעירה, מתמחה בתובענות ייצוגיות

 

השופטת רות רונן (48) נחשבת לאחת השופטות הצעירות בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. עד כה לא הגיעו לידיה של רונן תיקים גדולים בעלי תהודה ציבורית רבה.

 

השופטת רות רונן. מתמחה בייצוגיות השופטת רות רונן. מתמחה בייצוגיות

רונן נחשבה לאורך כל הקריירה שלה להבטחה גדולה. היא מתמחה בעיקר בנושאים מנהליים ובתובענות ייצוגיות, תחומים שיסייעו לה במסגרת עבודתה בבית המשפט הכלכלי.

 

רונן החלה את דרכה המשפטית באוניברסיטה העברית. היא סיימה את לימודי המשפטים ב־1986 בהצטיינות ולאחר מכן הוסמכה כעורכת דין ועבדה בניו יורק. את כהונתה בבית משפט השלום בתל אביב החלה בשנת 1995, ובמאי 2005 מונתה לכהונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

 

בניגוד לשופטים אחרים העוסקים בתובענות ייצוגית ובדרך כלל מחזיקים באג'נדה מסוימת - בעד הצרכנים או נגדם - קשה לסווג את רונן באחת מהקטגוריות. בצעד נדיר, היא ביטלה בעבר פשרה אליה הגיעה חברת הביטוח הראל במסגרת תביעה ייצוגית, מכיון שזו לא הייתה הוגנת כלפי התובעים. לפני שלוש שנים התבטאה רונן בכנס של לשכת עורכי הדין בעד מתן הזדמנות מוגברת לתובעים ייצוגיים.

 

רונן עמדה בעבר בראשות ועדה שבחנה דרכים לייעול ההליכים במערכת המשפטית. ביולי 2008 הגישה הוועדה את המלצותיה, שכללו בין היתר קביעת תעריף הוצאות משפט לכל שלב בדיון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x