$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

שלושה סיפורים לסוף השבוע

בעיית האקוויטי השלילי בארה"ב, בועת הנדל"ן המתנפחת בסין ומה יכולות ללמד אותנו המשאיות

אמיר ארגמן 08:4913.08.10

1. בעיית האקוויטי השלילי בארה"ב

 

תמונה קשה על תופעת האקוויטי השלילי (מחיר הבית נמוך מערך החוב) בארה"ב עולה מתוך עדות של מרק זנדי, הכלכלן הראשי של Moodys, ושל פרופסור רוברט שילר מעדות שנתנו בקונגרס.

 

הנתונים העיקריים לרבעון ראשון 2010:

 

• יש

סכום של 2.4 טריליון דולר משכנתאות שנמצאות במצב של אקוויטי שלילי.

• הסכום של ההון השלילי נטו עומד על 771 מיליארד דולר. .

• יש מעל 4.1 מיליון בתי אב עם אקוויטי שלילי של מעל 50% !

 

החדשות הטובות הן כי האחוז של בעלי הבית עם אקוויטי שלילי רשם שיא במהלך שנת 2009. החדשות הרעות הן כי הירידה הייתה מינורית וזאת למרות המכירות הכפויות, העיקולים, העלייה במחירי הנדל"ן ומימון מחדש של משכנתאות. וזאת כמובן בלי לציין את הסכומים והמאמץ האדיר שהשקיעו הממשל והפד בתמיכה בשוק הנדל"ן החולה.

 

כשמביטים אל הנתונים אפשר להבין למה ממשלת ארה"ב והפד נלחמים מלחמת חורמה בהמשך הירידה של מחירי הנדל"ן ואף את דברי גרינספאן מאתמול שציין שירידה נוספת במחירי הנדל"ן תביא למיתון נוסף בארה"ב.

 

2. האם ממשלת סין מנפחת את בועת הנדל"ן במכוון?

 

ה"ניו יורק טיימס" פרסם לאחרונה כי חברות ממשלתיות סיניות מצאו קו פעילות חדש – השקעה בנדל"ן ופיתוח מיזמים. הדבר לא היה מוזר אם היה מדובר בחברות נדל"ן, אך בפועל הדבר מאפיין חברות רבות מתחומים שונים ומגוונים. בין היתר ניתן למצוא חברות כריית מלח, חברות רכבות, חברות ליצור אמצעי לחימה, חברות ליצור ספינות, כימיקלים, טלקום, סלילת כבישים וחברות נוספות שכולן מנסות לשים את כף רגלן בשוק הנדל"ן הסיני ומציעות סכומי עתק על קרקעות.

 

ההערכה היא כי החברות הללו הן הגורם המרכזי בשוק שבידיו מספיק כסף כדי להמשיך ולהציע הצעות נדיבות על קרקעות,  מאחר שיש להן גישה ישירה וחופשית לכסף. ה"ניו יורק טיימס" מציין, כי החברות שבעצם כניסתן לתחום מביאות לעלייה במחירי הקרקעות עובדות בתיאום עם הממשלה המרכזית של סין, כדי "למנוע מהשוק להפוך לספקולטיבי ומבוסס על אשראי". כנראה שאני לא מבין משהו בלוגיקה של המשפט, אך נדמה לי כי המהלך הממשלתי הזה ספקולטיבי לא פחות.

 

בכדי שלא תחשבו בטעות כי מדובר במקרה או שניים, שימו לב כי 82% מהזכיות במכרזים על קרקעות בבייגי'נג מתחילת שנת 2010 היו של חברות ממשלתיות (59% ב-2008).

 

מה הסכנה? מחקר של אוניברסיטת קיימברידג' מצביע כי מחירי הקרקעות בבייג'ינג זינקו ב-750% מ-2003, כאשר מחצית מהעלייה מקורה בשנתיים האחרונות. הדו"ח מאשים את החברות הממשלתיות בתהליך ומציין כי החברות הממשלתיות הציעו הצעות הגבוהות ב-27% ביחס להצעות אחרות של חברות שאינן בבעלות ממשלתית.

 

ההיסטוריה מלמדת כי בדרך כלל זה לא נגמר טוב.

 

3. מה יודעות המשאיות?

 

לאחרונה פירסם ארגון נהגי המשאיות את הנתונים על היקפי ההובלה בחודש יוני 2010. על פי הפרסום האינדקס המודד את כמות הסחורה המובלת ירד ב-1.4%, והנתון של חודש מאי עודכן מירידה של 0.6% לירידה של 0.1% בלבד. החודשיים האחרונים מצביעים על ירידה דו חודשית רצופה לראשונה מאז מרץ-אפריל 2009.

 

הבשורה הטובה היא כי אנו נמצאים ברמה גבוהה משמעותית מאשר בשפל של אפריל 2009, אך הבשורה הרעה היא כי גם לאחר כל העלייה אנו נמצאים מרחק רב מרמות השיא של תחילת שנת 2008.

 

יו"ר הארגון הגיב ואמר, כי חודשיים רצופים של ירידה בהיקפי הסחורות מצביעים על האטה בכלכלה, אך העריך כי המגמה תמשיך להאט בחודשים הקרובים וכי השוואה שנתית תהפוך להיות קשה יותר.

 

שלושה סיפורים של מציאות לא פשוטה.

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x