$
משפט

הצעה: שופטים יוכלו לשלול רישיון מעו"ד

בכנסת היו מי שחשבו שצריך לחדד את המובן מאליו, ולאסור בחקיקה על עורכי דין לשלוח יד בכספי לקוחותיהם. על פי הצעת חוק, בתי הדין של הלשכה יחויבו לתת עונש מינימום על גניבה, ובתי המשפט יוכלו גם הם להתערב בענישת עורכי דין. יו"ר ביה"ד המשמעתי בחיפה: "מדובר בהטלת דופי גורפת בכלל עורכי הדין"

ענת רואה 08:3428.07.10

חשבתם שהאיסור לגנוב מלקוחות הוא מובן מאליו? מתברר שלא בעיני חברי הכנסת. הצעת חוק שהונחה בשבוע שעבר על שולחן הכנסת קובעת כי לעורכי דין אסור לשלוח יד בכספי לקוחותיהם, פיקדונותיהם או רכושם. בנוסף מוצע לשנות את חוק העונשין כך שבתי המשפט יקבלו סמכות חדשה: לשלול רישיונות של עורכי דין שהורשעו בעבירות גניבה. ההצעה קובעת גם כי בתי הדין של לשכת עורכי דין יחויבו לשלול רישיון של עורך דין שמעל בכספי לקוחות, לחודש ימים לפחות.

אטיאס: "מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. נחצה כאן גבול מסוכן" אטיאס: "מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. נחצה כאן גבול מסוכן"

 

את ההצעה הגישו הח"כים אמנון כהן (ש"ס), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) וציון פיניאן (ליכוד). בדברי ההסבר להצעה נכתב כי מטרתה היא "לספק כלי הרתעתי ועונשי מפני התנהגות שפלה ובזויה של עורכי דין". בדברי ההסבר נכתב עוד כי כיום אין סעיף מפורש בחוק לשכת עורכי הדין האוסר גניבה מלקוחות.

 

המחוקקים מפנים את תשומת הלב לכך שבמקרים שבהם ביצעו עורכי דין מעשי גניבה, דייני בתי הדין המשמעתיים מתקשים למצוא סעיף חמור מספיק להרשעתם. עקב כך נאלצים הדיינים להשתמש בעבירות הקיימות, דוגמת הפרת חובת נאמנות ללקוח, פגיעה בכבוד המקצוע או התנהגות שאינה הולמת.

 

בעניין התיקון לחוק העונשין נכתב בדברי ההסבר כי הדין הפלילי אף הוא נעדר סעיף שתופס ברשתו התנהגות זו, ואף במקרה זה נדרש להשתמש בעבירות שונות לשם תפיסת המועל בכספי לקוחו, דוגמת עושק, גניבה או גניבה בידי מורשה. עם זאת, רמת הענישה על עבירות אלה עשויה להיות נמוכה ולא מתאימה למקרים חמורים של עורכי דין שמעלו בכספים. כך, למשל, העונש על עבירת גניבה הוא שלוש שנות מאסר לכל היותר. מתן אפשרות לבתי המשפט לשלול רישיון מעורך דין, בנוסף לעונש אחר, צפוי לדעת יוזמי הצעת החוק להגביר את ההרתעה.

 

לדברי יו"ר בית הדין המשמעתי במחוז חיפה, עו"ד עפר אטיאס ממשרד אטיאס פרוכטר ושות', הצעת החוק מיותרת וחסרת שחר: "סעיף 40 בכללי האתיקה קובע מפורשות כי עורך דין מחויב ביידוע לקוחו ובהעברת הכסף שקיבל עבורו בהליך משפטי, בתוך זמן סביר. בגין הפרת סעיף זה הועמדו פרקליטים לדין, ועל אלה מהם שהורשעו הוטלו עונשים מחמירים של השעיה, זמנית או קבועה, מהלשכה".

 

באשר להענקת סמכות לבתי המשפט לשלול רישיון של עורכי דין, אטיאס אומר כי מדובר בהשגת גבול של השיפוט המשמעתי שאין לה תקדים במקצועות אחרים. "מדובר בהטלת דופי גורפת בכלל העוסקים בעריכת דין בארץ, ובהבעת אי־אמון מוחלט בלשכת עורכי הדין ומוסדותיה. נחצה כאן גבול מסוכן".

 

לדברי עו"ד אפי נוה, יו"ר ועדת האתיקה במחוז תל אביב, "אין מקום לכך שבתי המשפט יפלשו לתחום האתיקה המקצועית, המסור מאז ומעולם למוסדות הלשכה. יש לזכור כי ממילא ערכאת הערעור על החלטות ביה"ד המשמעתי היא ביהמ"ש המחוזי, כך שבתי המשפט, בכובעם כערכאת ערעור, מעורבים גם כך בהליכים המשמעתיים על פי חוק הלשכה, ואין מקום לכפילות מיותרת זו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x