$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר סירב לממן תוכנית החירום בחברת החשמל

בחברת החשמל ביקשו מימון לשלב ב' של התוכנית, שנאמד ב־5.6 מיליארד שקל. המימון צפוי להתקבל מהעלאת התעריפים

ליאור גוטמן 06:5825.04.10

נציגי חברת החשמל בדקו בתקופה האחרונה אפשרות לממן את שלב ב' של תוכנית החירום באמצעות קבלת מענק מקופת המדינה ונענו על ידי האוצר בשלילה, כך נודע ל"כלכליסט". הבדיקה נעשתה בשיחות ומגעים לא פורמליים בין הצדדים. זאת, בצל המאבק בין ההנהלה, האוצר וועד העובדים של חברת החשמל

בנוגע לרפורמה המתוכננת.

 

על השלמת השלב השני בתוכנית החירום של חברת החשמל הוחלט עוד ב־2007. מבדיקת "כלכליסט" עולה שחברת החשמל תזדקק ככל הנראה ל־5.6 מיליארד שקל, סכום עצום במונחי תקציב המדינה. זאת, כדי להשלים הקמת תחנת ייצור שתפעל על גז טבעי וקיטור בהספק של כ־375 מגה־ואט שאליה יתווספו שלוש יחידות קיטוריות קטנות יותר בהספק של כ־125 מגה־ואט כל אחת. תוספת ייצור החשמל שתתקבל נאמדת ב־750 מגה־ואט, כאשר תחילת העבודה של התחנה והיחידות מיועדת ל־2013.

 

בעקבות כישלון המגעים מימון חלק ב' של תוכנית החירום צפוי להתבצע באמצעות העלאת תעריפי החשמל. לפי ההערכות, התייקרות בשיעור של כ־5% לתקופה של כ־5.5 שנים עשויה לספק את המימון הנדרש להשלמת הפרויקטים האמורים. אפשרות נוספת היא מימון התוכנית על חשבון תחזוקה שוטפת או התפשרות על איכות המרכיבים; או שימוש בהלוואת בעלים — כלומר שימוש בקופת במדינה, מכיוון שכ־99% ממניות החברה מוחזקים על ידי המדינה.

 

רשות החשמל, שמפקחת ומתווה את אמות המידה של המפעילים בתחום, עשויה להידרש לנושא כבר בימים הקרובים. מליאת רשות החשמל אישרה לפני כשנתיים את מימונו של החלק הראשון של תוכנית החירום, זאת באמצעות ייקור תעריפי החשמל בשיעור דומה לזה שנדרש כיום. המהלך הניב לחברת החשמל כ־2 מיליארד שקל, שעליהם התווספו כ־900 מיליון שקל שניתנו כאשראי ספקים על ידי יצרני הציוד ועוד כ־700 מיליון שקל ממקורות עצמיים של החברה. באמצעות המימון, שהסתכם ב־3.6 מיליארד שקל, מקימה החברה בימים אלה חמש יחידות ייצור חדשות שאמורות לתרום כ־1,000 מגה־ואט.

 

לפני כשנתיים מסרה רשות החשמל שהיא לא תאפשר ייקור נוסף בלי לבחון את הדברים לעומק. בימים האחרונים התריעו נציגי התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר שהעלאת התעריפים העלתה במקביל באופן משמעותי את הוצאות התפעול שלהם ותקשה את ההתמודדות במכרזים בינלאומיים. חברת החשמל אמורה להוציא את ההזמנות לציוד כבר במאי הקרוב, כך שכל עיכוב עלול להביא למצב שבו תחנות הייצור החדשות לא יהיו מוכנות בזמן ב־2013.

יצוין שבמהלך 2014 מתוכננת עבודת שיפוץ ותחזוקה מקיפה בכמה תחנות ייצור, כך שבמהלך השנה ייגרעו לתקופות מסוימות כ־1,000 מגה־ואט מהיקף ייצור החשמל בישראל. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x