$
בארץ

פישר נגד משרד האוצר: "בכל פעם שהיו מחלוקות, היתה סדרת הדלפות על בנק ישראל"

נגיד בנק ישראל בוועדת הכספים: "הבנק המרכזי צריך להיות עצמאי מכל הלחצים שהאוצר יכול להפעיל עליו, ונושא השכר הוא נקודת לחץ מאוד חזקה"

אמנון אטד 10:4923.02.10

חוק בנק ישראל החדש לא נועד להקל על בנק ישראל, אלא לשפר את ניהול המדיניות הכלכלית של המשק הישראלי. כך אמר הבוקר (ג') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בדיון הראשון שקיימה ועדת הכספים בהצעת החוק.

 

החוק החדש דווקא מטיל מגבלות שונות על הנגיד, אמר פישר וציין כדוגמה

את הסעיף המפקיע את האחריות לקביעת הריבית מסמכותו הבלעדית של הנגיד והעברתו לידי ועדה מוניטרית בת שישה חברים, מהם שלושה חברים חיצוניים.

 

בנוסף, ציין פישר את הסעיף בחוק החדש המאפשר לבנק ישראל לקבוע יעד אינפלציה גמיש, שיאפשר לבנק ישראל משך זמן של שנתיים כדי להחזיר את האינפלציה אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). בדרך זו, הבהיר נגיד בנק ישראל, לא נצטרך במקרה של חריגות זמניות מהיעד לנקוט בצעדים דרסטיים כדי להחזיר את האינפלציה אל תוך היעד.

 

בנושא הויכוח על הפיקוח על שכרם של עובדי בנק ישראל, אמר פישר כי בנק ישראל אינו מתנגד לעצם קיום פיקוח על שכר עובדי הבנק. יחד עם זאת, הבהיר הנגיד את התנגדותו לכך שהאוצר הוא זה שיפקח על השכר: "זה לא בריא שיש שני מוסדות שעוסקים באותו תחום, ולאחד הגופים יש יכולת ללחוץ בכל רגע על המוסד השני, ולאוצר שמורה המלה האחרונה בנושא השכר בבנק ישראל".

 

"בכל פעם שהיו בינינו מחלוקות, היתה סדרת הדלפות על בנק ישראל, מי קיבל מה", הבהיר פישר את דעתו על משרד האוצר, "הבנק המרכזי צריך להיות עצמאי מכל הלחצים שהאוצר יכול להפעיל עליו, ונושא השכר הוא נקודת לחץ מאוד חזקה".

 

ראש חטיבת הבנקים בהסתדרות, ציון שמע, התרעם על כך שההסתדרות לא שותפה בדיונים בין בנק ישראל לבין האוצר בנושא השכר. לדבריו, "התנהלות הדיונים בפרק השכר בחוק בנק ישראל היא בלתי אפשרית מצד ארגון עובדים כלשהו במדינה דמוקרטית".

 

מאוחר יותר היום ביקש הנגיד להבהיר כי הלחצים שהאוצר הפעיל במהלך המו"מ על השכר נגעו רק להסכם השכר עצמו שנחתם לאחר מו"מ ממושך וכי בנק ישראל נהנה משיתוף פעולה מלא עם האוצר בעבודה השוטפת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x