$
בארץ

"תפוח רקוב אחד מכתים שוק שלם"

מרבית בתי ההשקעות וחברות הביטוח הופתעו מהחקירה בפסגות, והעריכו כי הפרשה עלולה לפגוע ביחס הלקוחות אליהם. בענף הביטוח מעריכים כי שיטת התגמול האגרסיבית היא שהביאה, לכאורה, להרצת מניות בפסגות

רחלי בינדמן, הדר רז ואיתי הר־אור 06:5903.02.10

בכירי שוק ההון קיבלו אתמול בתדהמה את הודעת רשות ניירות ערך על "עשבים שוטים" בפסגות, בית ההשקעות הגדול במדינה. הגם שחלקם ביקשו שלא לזרות מלח על פצעי המתחרים, אחרים דווקא טענו כי הכתובת היתה על הקיר.

 

"אף אחד לא יודע מה בדיוק קרה שם", אמר גורם מתחרה. "מה שברור הוא שפסגות היו שחקני נוסטרו גדולים מאוד. כל השוק ידע שהם החזיקו נוסטרו עצום, בעיקר אג"ח ממשלתיות. לא הצלחתי להבין אף פעם איך זה מחזיק מים ואיך זה אפשרי לעבוד בהיקפים כאלה גדולים", אמר הגורם.

 

בכיר בבית השקעות מתחרה דוקא יוצא להגנת פסגות בכל הקשור לנושא האג"ח הממשלתיות: "בכל המכרזים של בנק ישראל אתה מוכר לפני המכרז את האג"ח שלך, בתקווה לקנות יותר זול במכרז. זה טבעי. ברשות ני"ע יכולים לומר שפסגות מכרו לפני המכרז כדי להוריד מחיר, אבל בפסגות יכולים לומר שהסיבה היתה התקווה לקנות בזול יותר במכרז". עם זאת, אומר הבכיר, "מה שפחות בסדר זה הסיפור של אג"ח דלק נדל"ן. אם הם מכרו בכמויות במהלך היום ובסוף היום קנו כדי ליצור בסיס גבוה לשער יום המחרת, זה מריח ממש רע. זו הרצה חד־משמעית. בקשר להמלצה שהם נתנו במחלקת המחקר שלהם לאג"ח, אני דוקא לא חושב שיש כאן קשר בין המחלקות".

 

רועי ורמוס בבית ההשקעות פסגות (ארכיון) רועי ורמוס בבית ההשקעות פסגות (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

לצד זאת הבכיר מותח ביקורת על התדמית הנקייה שיצר לעצמו בית ההשקעות פסגות בעיני הציבור: "פסגות יצר מוניטין מצוין, אבל התוצאות שלו בתשואות הן בניהול תיקים והן בקרנות נאמנות הן ממוצעות. היום קונים פסגות כמו שקונים יבמ. אף אחד לא בודק ממש את התשואות שלהם, והכל משום שהם יוצרים הילה סביבם של 'מגני העם' בזכות הרבה תקשורת ופופוליזם. ככה הם מטשטשים את הביצועים הבינוניים".

 

בכיר אמר מאמין כי ורמוס היה חייב לדעת על החקירה מתוקף תפקידו כמנכ"ל, בניגוד לטענתו כי לא ידע דבר. "חקירה כזאת יוצאת החוצה רק אחרי שכמה חודשים מתבצעת עבודת חקירה בשטח. היו שמועות בשטח על זה, ובדרך כלל מיידעים מנכ"לים על חקירות כאלה. ברור שהוא היה צריך לדעת".

 

במרבית בתי השקעות העריכו אתמול כי פסגות תינזק מהפרשה. אחד הבכירים בענף הסביר: "היתה להם פעילות קודמת של חיתום שהופסקה בגלל חקירה שהיתה ברשות ניירות ערך ב־2008. לכן אני קצת מתפלא על ורמוס, שניסה למנף את סגירת פעילות הנוסטרו והחיתום כאילו מדובר בפעולות שמטרתן להביא לניקיון של עבודת בית ההשקעות ומניעת ניגוד עניינים, כשלמעשה ברור שהרשות היא שהכתיבה לו את סגירת פעילות החיתום וכנראה גם את פעילות הנוסטרו. סמיכות האירועים מעידה שמדובר ביותר מצירוף מקרים".

 

גורם בכיר בשוק ההון המקורב לפרשה ציין אתמול כי להערכתו, חלק מהחומר המפליל הגיע, קרוב לוודאי, מאחד או יותר מבתי ההשקעות המתחרים. "על הסיפור של מניות דלק נדל"ן הרשות יכולה לעלות בעצמה, אבל על כל האג"ח הממשלתיות סביר להניח שמישהו הדליף לרשות", טען. הבכיר הסביר עוד כי בית ההשקעות מיישם רגולציה בעלות של עשרות מיליוני שקלים, אך זו מתרכזת בחברות הפועלות עם פסגות, וכי ייתכן שלא הושקעה מספיק תשומת לב בפעילות העצמית של החשבונות הפנימיים.

 

"פעילות הברוקראז' בענף עלולה לזלוג לבנקים"

 

הבכיר התייחס גם להשפעות של הפרשה על כלל השוק. "הפרשה יכולה לפגוע בפעילות הברוקראז' שתזלוג לטובת הבנקים. להצליח לנקות את השטח מניגוד עניינים זה בלתי אפשרי. מספיק תפוח רקוב אחד כדי להכתים את כל השוק".

 

עוד הוסיף הבכיר: "לפי מה שאני מבין, הברוקראז' והנוסטרו בפסגות היו מעורבים אחד בשני כך שלכאורה מה שקרה פה זה פעילות פרונט רנינג: מנהלי ההשקעות השתמשו לכאורה במידע שקיבלו מהגופים המוסדיים שביצעו פעילות ברוקראז' כדי לבצע פעולות בכספי הנוסטרו. ברור שאסור שאותם אנשים יהיו מעורבים גם בברוקראז' וגם בנוסטרו. הרי מנהלי ההשקעות הללו מתוגמלים על פי רווח, ולכן הם כנראה לא עמדו בפיתוי. הם מקבלים %10 עד 20% מהרווח. הם שכירים שלמעשה הם חצי עצמאים".

 

אותו בכיר מצר על כך שככל הנראה החשודים לא יבואו על עונשם. "בסופו של דבר הנזק שנגרם לחברה שבמוקד הוא קטן יחסית. הרי יש סוג של אדישות מצד הציבור וציבור היועצים. אני לא מאמין שהיועצים הפסיקו לקנות קרנות של פסגות". לדבריו, "מה שקרה בפסגות יכול לקרות בבתי השקעות נוספים. הכל תלוי באתיקה של האנשים שעובדים בהם ומערך הבקרה והפיקוח. אין פוליסת ביטוח על העובדים. הפרשה עוד תסתעף ותימשך חודשים".

 

"יותר מדי סימני אזהרה מתחברים"

 

גורם בכיר בשוק כבר רומז כי מערך השיווק של פסגות עלול להיפגע במידה משמעותית כתוצאה מהפרשה החדשה. "ברור שתיווצר כאן בעיה. לא משנה אם זה כספי לקוחות או נוסטרו, הרי הציבור והיועצים לא ממש יודעים להבחין. אין לי ספק שהיועצים פחות יאנסו לקוחות לקנות מוצרים שלהם, ופחות יפריע להם אם לקוחות יבקשו למכור אותם. לדעתי, כעת הרשות לניירות ערך מנסה לראות אם מדובר בנורמה שהשתרשה בפסגות. אם כן, גם בית ההשקעות עצמו עלול להסתבך".

 

גורם בכיר אחר בשוק ההון התייחס להשלכות הפרשה על התדמית של יתר בתי ההשקעות: "זה מוציא שם רע לכולנו. אני מקווה שאין עוד דברים כאלה בשוק שלנו שטרם נחשפו. אני חושב שיתברר בסופו של דבר שהחשדות נכונים, כי יש יותר מדי סימני אזהרה שמתחברים".

 

אותו בכיר התייחס להמלצה ששיגר בית ההשקעות פסגות לפני כמה חודשים להשקעה באיגרות החוב של דלק נדל"ן, שלפי החשדות הן גם איגרות החוב שמנהלי השקעות הנוסטרו של פסגות הריצו. "בכל המלצה שמוציא בית השקעות יש חשדות לכאורה לאינטרסים אישיים שהובילו אותו להמלצה החיובית. כל פעם מחדש צריך להוכיח שאין", הוא מסביר. "אני הופתעתי מההמלצה של פסגות על דלק נדל"ן, כי המלצה על אג"ח אינה דבר שכיח אצלם. הם פחות מכסים את תחום החוב. אך כשיצאה ההמלצה לא ייחסתי לה חשיבות מיוחדת, רק עכשיו זה התחבר לי". עוד הוסיף הגורם: "אני מאמין שפסגות עלו על מעשיהם לכאורה של מנהלי ההשקעות עוד לפני רשות ני"ע".

 

גורם בכיר בבית השקעות אחר התייחס אף הוא לחשדות לכאורה להרצת איגרות חוב של דלק נדל"ן: "חשוב להבהיר שאני ניזון רק מקריאת כותרות העיתונים. על פניו נראה שיש דברים שסתם נטפלים אל פסגות, כמו למשל החשדות שקשורים להשקעות באג"ח מדינה, זה לא נראה לי מבוסס. אבל אם מה שקרה ביחס לאיגרות החוב של דלק נדל"ן נכון, הרי שמדובר במשהו לא טוב. אני מניח שזה לא יפגע הרבה בפעילות של פסגות, כי הזיכרון של הצרכן הישראלי קצר והמנהלים בפסגות יצליחו לטשטש את הסיפור ולהעלים אותו. לדעתי, הם צריכים לעבור עוד כמה ימים קשים וזה ייעלם מהמפה התקשורתית והציבורית".

 

"מנהלי ההשקעות תוגמלו בצורה אגרסיבית מדי"

 

בכירים רבים בחברות הביטוח כינו את הפרשה שאליה נקלע פסגות "מקרה עצוב". בענף הביטוח ישנה תמימות דעים שלפיה "המערב הפרוע", כלשונם, שיכול להתרחש בבתי ההשקעות, לעולם לא יכול לקרות בחברות הביטוח.

 

מנהל השקעות בכיר בענף הביטוח הסביר ל"כלכליסט" על הבדלי הניהול והגישה לעומת ענף ההשקעות: "אנחנו לא עושים דיי טריידינג (מסחר יומי), אלא אנחנו שחקני לונג. אם אנחנו מאמינים בנייר אנחנו קונים אותו ומוכרים רק אחרי פרק זמן מסוים. אנחנו פועלים כך גם בתיקי העמיתים וגם בנוסטרו. אין כזה דבר שאני אקנה בערב ואמכור בבוקר. אנחנו גם לא מתמנפים. בחיים לא ניקח הלוואה מבנק ונמנף את התיק. אנחנו שחקני פוזיציה".

 

בכיר אחר בענף הביטוח התייחס לשיטת תגמול מנהלי ההשקעות ששונה לדבריו בתכלית מהשיטה הנהוגה בבתי ההשקעות: "אנחנו לא משלמים לאף אחד מהעובדים שלנו לפי ביצועים, בניגוד לבתי ההשקעות. ביחס לשני מנהלי ההשקעות החשודים בפסגות אני מאמין שהם לא פעלו עבור החשבון הפרטי שלהם וגרפו את הרווחים לכיסם, אלא פשוט תוגמלו על ידי בית ההשקעות בצורה מאוד אגרסיבית שעודדה אותם לפעול כפי שלכאורה פעלו. בגלל שיטת התגמול הזו יוצא שפעילות הנוסטרו בבתי השקעות פועלת כמו קרן גידור. בחברות ביטוח אין כזה דבר, אנחנו מגדרים רק מט"ח. אצלנו, למשל, יש אחראי מניות בתיק הנוסטרו, אבל הוא יתוגמל על סך הפעילות של התיק לאורך זמן לעומת התגמול בבתי ההשקעות המתבסס על השקעה בטווח קצר".

 

יש מי שנזהר: "ואם הפרשה תיגמר בלא כלום"?

 

גורם אחר באחד מבתי ההשקעות דוקא שופך מים צוננים על הפרשה. "רשות ני"ע עוסקת בעיקר ביצירת כותרות וגביית קנסות. האם מישהו ישלם מחיר אם הפרשה הזאת תיגמר בלי הרשעה של מי מהחשודים? סביר להניח שלא. כולם עטים על הטרף, אבל כשיעטפו בעיתונים של אתמול דגים, מה שיקרה בסופו של דבר זה שכספי הציבור (שמשמשים לחקירת הרשות - ה"ר ור"ב) יבוזבזו, קריירות וחיים של אנשים ייעצרו לשנים רבות, ולא בטוח שבצדק", אמר וסיכם: "זה מרגיש חלק מהריטואל של קודם לעשות רעש, ואחר כך או שהתיק נסגר בשקט או שסוגרים איזו קומבינה אחרת בין הרשות לגוף הנחקר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x