$
קריירה

חברות שמירה שהפרו זכויות עובדים עשויות לאבד רישיונן

משרד המשפטים יזמן לשימוע 10 חברות בשל הפרה חוזרת של זכויות העובדים. שלי יחימוביץ', שפנתה למשרד: "פריצת דרך ותיקון עוול"

מיקי פלד 14:3702.09.09

משרד המשפטים יזמן לשימוע 10 חברות שמירה, ביניהן לפחות אחת מהגדולות בתחום, בשל הפרה חוזרת של זכויות העובדים. במידה ובוועדת הרישוי במשרד ייתרשמו כי החברות מפירות באופן שיטתי את זכויות עובדיהן, הן עשויות לאבד את הרישיון שלהן מטעם המדינה וייאלצו להפסיק את עסקיהן בתחום השמירה.

 

הרישיון של חברות השמירה מתחדש מדי שנה והוא תנאי הכרחי לפעילותן והוא ניתן על-ידי ועדת הרישוי במשרד המשפטים. עד לשנים האחרונות בדקה הוועדה אך ורק את עמידתה של החברה בחובות הקשורים באחזקת כלי ירייה ועבירות פליליות.

 

עמדה זו של משרד המשפטים באה לאחר שבשנתיים האחרונות גיבשו במשרד נתונים על מספר ההתדיינויות של החברות בבתי הדין לעבודה, כמו גם על עבירות פליליות של החברות כגון אי-תשלום שכר מינימום, אי-מתן תשלום שעות נוספות וכדומה. הפניה למשרד המשפטים בבקשה שיתחיל בהליך נעשתה על-ידי ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) ועו"ד ערן גולן מעמותת קו לעובד.

 

"רישיון הוא לא רק פיסת נייר"

 

עו"ד גולן אומר כי לגבי שאר חברות השמירה, משמעות ההחלטה של משרד המשפטים היא כי "רישיון הוא לא רק פיסת נייר אלא בצד הזכויות שהמדינה מאפשרת להעסיק אנשים שלעיתים מסכנים את חייהם, ישנם חובות כלפי אותם עובדים". מצבם של העובדים העניים בישראל, אומר עו"ד גולן, הוא בשל אי-אכיפת חוקי העבודה וההחלטה של משרד המשפטים תשפר את המצב בשוק העבודה. משמעות נוספת של ההחלטה היא כי חברות השמירה יחויבו מעתה לדווח על הפסקת התקשרויות במכרזים איתן כאשר הדבר נעשה בשל פגיעה בזכויות העובדים.

 

יחימוביץ' מברכת את שר המשפטים יעקב נאמן, את הוועדה ואת העומד בראשה עו"ד חיים קלוגמן על הצעד שעשו. "ענף השמירה מעסיק עשרות אלפי עובדים, מהם רבים מהקבוצות החלשות ביותר בחברה הישראלית. הענף מתאפיין בהפרות שיטתיות של חוקי העבודה, שכל מטרתן להגדיל את רווחיהן של חברות השמירה - על גבם של השומרים והמאבטחים שהפכו לעובדים המנוצלים ביותר בישראל. צעדיו של שר המשפטים הם בגדר פריצת דרך ותיקון עוול".

 

חברות השמירה: דרוש גוף אכיפה אחד

 

מנכ"ל ארגון חברות השמירה, פיני שיף, אמר בתגובה להחלטת משרד המשפטים, כי לא ייתכן ששלושה  גופים רגולטוריים (התמ"ת, משרד המשפטים והחשכ"ל באוצר) יעסקו כל אחד בנפרד באכיפה ויפעילו בנפרד גופי פיקוח אשר פוקדים חדשות לבקרים את החברות. דרוש גוף אכיפה אחד, אשר ילמד ויכיר את הענף, ויהווה את זרוע האכיפה של המדינה".

 

לדבריו, "הארגון הארצי של חברות השמירה יזם לפני כשנתיים פניות למשרד המשפטים, בצרוף הצעות מעשיות לקביעת חסמים ותנאי סף להקמת חברות אבטחה חדשות. עד היום לא עשתה הוועדה בעניין זה מאומה, והיא מאפשרת לכל דכפין הקמת חברות אבטחה אשר אינן מצויות בפיקוח והינן מקפחות זכויות עובדים סדרתיות".

 

הוא הוסיף: "טוב תעשה הוועדה אם תעסוק תחילה בעניין זה, טרם שהינה מפנה משאבים מיותרים לחברות הארגון הוותיקות והגדולות אשר פועלות בהגינות רבה, מקפידות על מלוא התשלומים והתנאים הסוציאליים לעובדיהן על פי כל דין וכל הסכם".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x