$
קריירה

האקדמיה נכנעה לאופנת האימון העסקי

תחום האימון העסקי, שעד לא מזמן המוסדות האקדמיים הביטו עליו בבוז, הופך בהדרגה לאווזה שאולי תטיל כמה ביצי זהב בעידן זה של יובש פיננסי. המרכז הבינתחומי, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, בר־אילן ועוד כבר פתחו תוכניות בלימודי חוץ. BA באימון עסקי עוד אין, אבל אולי גם זה יגיע

נעה גרטי 22:3805.07.09

המשבר הכלכלי הוליד גם באקדמיה רעב למקורות הכנסה יצירתיים. בין סגירת חלק מהחוגים המבוקשים פחות לבין הגדלת המנוף הפילנתרופי, פונים הגופים האקדמיים לחיזוק נושאים בעלי פוטנציאל למשוך סטודנטים - או שנכון יותר לקרוא להם לקוחות. בין הנושאים האלה גם תחום האימון (Coaching), שהפך לנפוץ ומניב.

 

האימון כבר חלחל לטכניון, לבר־אילן, לאוניברסיטת תל אביב ועוד. גם מה שנתפס כמעוז האקדמיה היוקרתית, המרכז הבינתחומי בהרצליה, אימץ אל חיקו את האימון העסקי, ולפני כשבוע נפתחה שם תוכנית, בשיתוף עם חברת האימון Coaching, להכשרת מנהלים כמאמנים. הקורס יימשך ארבעה חודשים וחצי, ויציע תוכנית המורכבת ברובה (70%) מהכשרה באמצעות המאמנים טל רונן וערן אוליניק. שאר החומר יועבר על ידי מרצים, ובהם אילן שילוח, גדי לסין ומיקי דורסמן. בחלקו הראשון של הקורס המנהל עובד בליווי המאמן על פרויקט עד "פריצת דרך" אישית במקום עבודתו, ובחלק השני הוא לומד את עקרונות האימון באמצעות תרגילים מעשיים ובחינות.

 

"לא מדובר באימון האישי הפופולרי והמוכר, שבו בתום קורס בן יומיים אתה יכול להפוך למאמן מדופלם", מדגישה טלי איכנולד־דביר, ראש היחידה להכשרת מנהלים בבינתחומי. "אצלנו מדובר בתוכנית Executive Coaching, המתרכזת בפן העסקי והניהולי. היא כוללת כלים ייחודיים שתפורים אישית לכל מנהל, ואשר מעבירים אותו תהליך מורכב. אנחנו בעצם מסדירים את האימון, מוציאים את הזילות שיש בתחום ועושים אקדמיזציה של המקצוע". בכך מנסה איכנולד־דביר להתנער מכל מה שקשור ל"אימון רוחני".

 

בראש העין יושב אפי לנדאו, הבעלים של חברת האימון אפי לנדאו קואוצ'ינג ומי שאימן את בכירי המשק — מיעקב פרי דרך חיים רומנו ועד ניר למפרט. לנדאו (56) אינו מסכים עם גישת הבינתחומי: "כל אימון הוא עבודה רוחנית, מאחר שמדובר בעבודה על התודעה, על ה־Mind". לנדאו, עיתונאי בעבר, פתח לפני יותר מארבע שנים את החברה, המכוונת למנהלים בכירים. מנכ"לים רבים מצאו עצמם פותחים את האימון איתו ב־10 דקות של מדיטציה, ומשם עברו לאימון שאמור לסייע להם לצלוח עסקאות של מיליונים, להיטיב את מערכות היחסים שלהם עם הכפופים להם ולשנות את מה שהיו רוצים לראות בו שינוי.

 

מאמנים עסקיים ערן אוליניק גיל בוצר טלי איכנולד דביר מאמנים עסקיים ערן אוליניק גיל בוצר טלי איכנולד דביר צילום: עמית שעל

 

הכשר אקדמי ובקרה

 

האקדמיזציה של האימון העסקי נראית היום כטרנד. "ארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה הן המובילות בכמות התוכניות האקדמיות ללימוד אימון מנהלים. בארה"ב לבדה יש יותר מ־120 תוכניות במסגרת מינהל עסקים, לימודי המשך למנהלים, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, מדעי ההתנהגות ועוד", אומר גיל בוצר, דוקטורנט באוניברסיטת מונאש אוסטרליה ומרצה בתוכנית האימון בבינתחומי.

 

מנגד, האופן שבו משולב בארץ אימון המנהלים באקדמיה אינו דומה למתרחש בארה"ב. נדמה כי האוניברסיטאות אינן ממהרות לאמץ את האימון העסקי במלואו ומעדיפות להשאיר אותו עם רגל אחת בפנים ואחת בחוץ. לרוב מדובר בחברות ייעוץ ואימון פרטיות, שמציעות תוכניות תחת קורת הגג ובשיתוף פעולה עם המוסד האקדמי, שמעניק מטעמו את תעודת ההסמכה או התואר. הטכניון, לדוגמה, מציע תוכנית להכשרת מאמנים עסקיים, אך במסגרת לימודי ההמשך ובשיתוף איק"א, הארגון הישראלי לקואוצ'ינג. אריאל חזן, מנהל לימודי ההמשך והחוץ בטכניון, ממהר להבהיר: "האימון לא נכנס למערכי השיעור האקדמיים, אלא מצוי בתוכניות מקצועיות בלימודי המשך. הוא אמנם נעשה באקדמיה, אך לא ניתן עליו קרדיט אקדמי. התוכנית נועדה לאנשים בעלי תואר ראשון, והם עוברים ועדת קבלה המאתרת את בעלי הפרופיל האקדמי, הניסיון הניהולי והתעסוקתי, כדי שישתלבו ויוכשרו להיות מאמנים עסקיים".

 

מוסיף בנושא ראובן כ"ץ, יו"ר איק"א ומנהל התוכנית להכשרת מאמנים בטכניון זה ארבע שנים: "הטכניון נותן את הממד האקדמי ואת הבקרה. תנאי הקבלה שלנו הם כמו לתואר שני, והקורס חייב להיות ברמה אקדמית נדרשת. הטכניון מעניק לנו את הסטנדרטים האקדמיים, ואילו אנחנו את התכנים. את ההסמכה המקצועית באימון נותן לבסוף האיגוד", הוא אומר.

 

שיפור בביצועי המנהל

 

הפן הכלכלי שבאימון העסקי קוסם לא רק לאוניברסיטאות, שרוצות להגדיל הכנסות, אלא גם לארגונים, שבוחרים לשלוח את מיטב מנהליהם ללמוד ולחוות את התחום. גיל בוצר מסיים בימים אלה מחקר במסגרת עבודת הדוקטורט שלו על האפקטיביות של האימון העסקי. בוצר מראה שאפשר להצביע על שיפור בביצועיו העסקיים של מנהל בעקבות תהליך של למידה ושיפור המודעות העצמית במסגרת האימון. במחקר זה תומכים גם נתונים כלכליים שעלו ממחקר בינלאומי חדש שסיימה בימים אלה הפדרציה הבינלאומית לאימון, ICF. אלה מראים כי ממוצע החזר ההשקעה הכספית (ROI - Return on Investment) לחברה ששילמה בעבור שירותי אימון עסקי הוא 700%. מחקר אחר שעליו מסתמך בוצר הוא של ICF ו־Pricewaterhouse Cooper, המראה עלייה של 88% באפקטיביות הביצועים של מנהל שעבר אימון עסקי.

 

אפי לנדאו אינו ממהר לקחת את כל הקרדיט: "אין ספק שלאימון יש השפעה על החזר ההשקעה, אך אי אפשר למדוד זאת, שהרי הלקוח עושה עוד כמה דברים חוץ מהאימון העסקי".

 

אלון גל, מאמן אישי ועסקי, הבעלים של חברת האימון תו"ת, אינו מופתע מהממצאים. "האימון כפי שהוא מוכר כיום החל מתוך האימון העסקי, שהתפתח מאוחר יותר, לאור ההצלחה, לאימון אישי. לאור הפופולריות הגוברת של האימון האישי נחשפו ארגונים שונים לנושא האימון, ובתוכו האימון העסקי, שבעצם קיים כבר שנים. החדשות הן אולי שעכשיו המוסדות האקדמיים שהגיעו למצוקה כלכלית החליטו לעשות מזה כסף".

 

על אף האבחנה הברורה שהאקדמיה מנסה ליצור בין אימון אישי לעסקי, בבואה לשווק את התוכניות השונות, טוען לנדאו, יש רק הבדל אחד: "תהליך האימון בשני המקרים זהה, והשאלה היא על אילו תפוקות מסתכלים ולאן מכוונים את העבודה". מי שנשלח לאימון בתוכנית אקדמית או אצל מאמן עסקי הוא לרוב אדם שהבוס רואה בו פוטנציאל. לא מדובר בצ'ופר, מסביר לנדאו: "זו עבודה קשה. אמנם מרגשת ומספקת, אך לא Fun".

 

אם כך מדוע לא להירשם לקורס העשרה או חוג, או לפנות לפסיכולוג או לכל סיוע אחר?

"משום שתהליך האימון עובד טוב יותר מכל כלי בשוק. קורסים והשתלמויות מעניקים למידה ליניארית שעובדת עד רמה מסוימת. היא מקנה ידע, אך לא תמיד גורמת לשינוי. באימון הלמידה יותר 'קוונטית' - בקפיצות. יש תובנות שמגיעות אליך, כמו 'נפילה של אסימון', ופשוט לומדים לנהל את נפילת האסימונים בחיים".

 

אלון גל מסביר את כוחו של האימון מהזווית הפרקטית. "השפה באימון (לעומת פסיכולוגיה או ייעוץ ארגוני) פשוטה יותר, האימון זמין יותר ומספק תוצאות טובות יותר. האימון צמח מתוך העסקים ופרח במחלקות השיווק, בעוד שהייעוץ הארגוני התפתח במרחבים האקדמיים - ומכאן ההבדל".

 

חברות רבות משתכנעות מהטיעונים בעד שילוב האימון העסקי בין כותליהן, ומוכנות להכניס את היד לכיס. אך אין לשכוח כי הימים ימי מיתון, והרשמה לתוכנית בבינתחומי עולה כ־13,500 שקל. אשר למאמנים כמו אפי לנדאו, העלות תהיה תלויה באורך האימון, אך לדבריו, "כפי שהכלכלה מנחה את המשק בשעות מיתון להשקיע בתשתיות, כך החברות מחויבות להשקיע דווקא היום בהון האנושי".

 

"במשך שנים הייתי מוקצה באוניברסיטאות", מתוודה אלון גל. "מי שאמורים להיות בעלי פתיחות דעת, שנקודת המוצא שלהם היא של מחקר וסקרנות, לא רצו לפתוח את דלתם ולשמוע על תחום האימון", הוא אומר. גל עוסק בתחום כבר 10 שנים — די זמן כדי להיות עד לתמורות שחלות בענף. "יש אוניברסיטאות שהקדימו להבין את החשיבות של האימון העסקי בניהול, והכניסו אותו לתוכניות הלימודים, כמו האוניברסיטה הפתוחה". גל עצמו מלמד קורסי אימון במסגרת בית הספר למנהלים "תפנית" של האוניברסיטה. "כך גם בטכניון, בבר־אילן ובאוניברסיטת חיפה", הוא אומר ומסביר: "מדובר בענף סמי־אקדמי כבר זמן רב, ובעיקר מדובר בענף רווחי. לכן היום המוסדות האקדמיים רודפים אחרינו, המאמנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x