$
אייפוניסט

בדיקת "כלכליסט": Skyfire - לא רק כדי לצפות בפלאש באייפון

הדפדפן החדש באפסטור מאפשר, לראשונה, הצגת סרטוני וידיאו מבוססי פלאש בסמארטפון של אפל. כשמוסיפים לזה חווית גלישה מוצלחת, מתגלה אלטרנטיבה לא רעה בכלל לספארי

שי ענבל 17:3009.11.10

(להורדת Skyfire - זמין כרגע באפסטור האמריקאי בלבד )

 

כמעט מאז השקתו של האייפון, החלטתה של אפל שלא לתמוך בפלאש היא אחד הנושאים הלוהטים ביותר. מתנגדי אפל תוקפים אותה על ההחלטה הזאת, חסידי האייפון מגנים על הביצועים שהמהלך מספק, ונראה כי הוויכוח רחוק מהסתיים. העובדה כי גם האייפד לא מציג פלאש בדפדפן גררה אף היא כותרות רבות, עד כדי כך שסטיב ג'ובס בעצמו נאלץ לספק הסברים על ההחלטה השנויה במחלוקת - בעודו תוקף את חברת אדובי. העובדה כי כיום אנדרואיד תומכת בפלאש, בעוד מערכת ההפעלה iOS של אפל לא צפויה לעשות זאת בעתיד הנראה לעין, נחשבת בעיני רבים כאחד היתרונות הגדולים של מערכת ההפעלה הפתוחה. אבל התפתחות מכיוון לא צפוי יכולה לשנות את התמונה.

 

בשבוע שעבר הגיע לאפסטור, לאחר שעבר דרך עיניה הבוחנות של אפל, הדפדפן Skyfire. מדובר בדפדפן סלולרי ותיק ונפוץ, שהיתרון הבולט בו הוא היכולת לנגן סרטוני פלאש בסלולרי. הגעת יכולת זו לאייפון הפכה את האפליקציה למבוקשת במיוחד, עד כדי כך שיוצריה נאלצו להורידה זמנית מהאפסטור בגלל ששרתי החברה לא עמדו בעומס.

 

מה הקשר לשרתי החברה? התשובה לשאלה זו טמונה בדרך שבה סקייפייר מציג סרטוני פלאש. בכל פעם שהדפדפן טוען דף אינטרנט, התוכן בו נסרק לאיתור פלאש. כדי לנגן את הווידיאו, הוא נשלח לשרתי החברה ושם מומר לפורמט של המבוסס על HTML5. אולם כאשר השרתים אינם עומדים בעומס - גם הדפדפן לא עובד כיאות.

 

בגלל הביקוש הרב, הוחלט בסקייפייר לשחרר את האפליקציה לאפסטור בהדרגה. משמעות הדבר היא שכרגע הוא זמין להורדה רק בגרסה האמריקאית של החנות, ולא במדינות אחרות, ובהן ישראל. מי שמעוניין להתנסות בו ייאלץ לחכות עד להפצתו בחנות בארץ, או לרכוש את היישום עם חשבונו בחנות האמריקאית. התוכנה אינה חינמית, וכדי לעשות זאת כרגע דרוש אמצעי תשלום המקושר לחשבון בנק בארצות הברית, או Gift Card של ה-iTunes Store המוטען לחשבון.

 

סקייפייר. השרתים לא עמדו בעומס סקייפייר. השרתים לא עמדו בעומס

 

פותר את בעיית הפלאש - אבל לא בכל המקרים

 

מהתנסות באפליקציה, בהחלט יש לה מה להציע. לאחר טעינת דף המכיל וידיאו בפלאש, צצה מעין "בועה" בסרגל התחתון המודיעה על כך. לחיצה על הבועה פותחת חלון שבו ניתן לצפות בווידיאו - דבר המתרחש לאחר כמה שניות שבמהלכן נשלח התוכן לשרתי סקייפייר ומומר ל-HTML5. לאחר ההמרה, הווידיאו מתנגן לרוב ללא כל בעיה או תקיעות. במקרים מעטים הדבר לא קורה, והדפדפן מציג הודעת שגיאה. לדברי סקייפייר, מדובר בתקלות הנובעות מהביקוש הרב ומהעומס על השרתים.

 

אבל הבעיה העיקרית של הסקייפייר היא שהדפדפן לא תמיד מזהה את הווידיאו בעמוד, ולפיכך לא תמיד מסוגל לנגן פלאש כהלכה. הבעיה נפוצה במיוחד באתרים ישראליים - שרובם ככולם משתמשים בנגן הווידיאו של CastUp. עם זאת, אתרים כמו The Daily Show, South Park Studios ו-CollegeHumor עובדים ללא בעיה.

 

תובנה נוספת שעולה מהתנסות עם סקייפייר היא שרוב אתרי הווידיאו כיום ברשת תומכים כבר ב-HTML5. אמנם רבים מאתרי הווידיאו עדיין אינם תומכים בתקן החדש, אבל מרביתם אינם רלוונטיים למשתמש הממוצע. במילים אחרות, ייתכן שסקייפייר פותר בעיה שהולכת ונעלמת מעצמה.

 

חווית גלישה שמפתיעה לטובה
תוצאות מותאמות אישית בסקייפייר תוצאות מותאמות אישית בסקייפייר

 

בכל הנוגע לחווית הגלישה עצמה, סקייפייר דווקא מהווה הפתעה נעימה. בניגוד לדפדפן אופרה מיני לאייפון, שסיקרנו בעת השקתו באפריל השנה, סקייפייר מספק חווית גלישה מלאה למדי. הוא תומך בהגדלה בשתי אצבעות (Pinch to Zoom), בחלונות מרובים וגם בסימניות. כמו כן, קריאת הטקסט בו אינה שונה מב-Mobile Safari, ועבור אלה המעוניינים בכך, הוא בהחלט עשוי להוות תחליף הולם.

 

עם זאת, סקייפייר נוטה להיות איטי לעיתים בטעינת דפים, בעיקר משום הניתוח שהוא עורך לדפים בחיפוש אחר פלאש. מבחינת המנוע, סקייפייר זהה לחלוטין לספארי, ומשתמש באותם רכיבים. במונחים טכניים, הוא לא יותר מ"שכבה" המתווספת מעליו. הבעיה היחידה שעשויה להתעורר עבור מי שבאמת רוצה להחליף את מובייל ספארי היא שבאייפון לא ניתן לשנות את דפדפן ברירת המחדל. כך, לינקים באימייל ובאפליקציות שונות יפתחו אותו, ולא את סקייפייר.

 

לא רק פלאש

  

פרט לניגון פלאש, הפיצ'ר הבולט ביותר בסקייפייר, הדפדפן הסלולרי מכיל תכונות נוספות שראויות לאזכור. בלחיצה על תיבת החיפוש ניתן לבצע חיפוש בגוגל ובוויקיפדיה, וכן לאתר סרטונים ברשת לפי מילות מפתח. תפריט ההגדרות מאפשר לטעון עמודים בתצוגת Desktop (ההפך מתצוגה סלולרית) וכן להיכנס למצב "אנונימי" (הקיים בדפדפנים שונים למחשב, כמו כרום). במצב זה הגלישה אינה משאירה עקבות בדמות Cookies, ושומרת על אנונימיות המשתמש.

 

בתפריט התחתון ניתן למצוא כפתור "פלוס", המאפשר לשתף כל עמוד בטוויטר, בפייסבוק או במייל ישירות מהתוכנה. בנוסף קיימת גם תכונה בשם Facebook Overview, המציגה את ה-News Feed ברשת החברתית למי שלא רוצה לצאת מהדפדפן. תוכלו גם להוסיף את העמוד לסימניות בסקייפייר, שאליהן ניתן לגשת באמצעות לחיצה על האייקון המתאים.

 

כפתור נוסף נמצא משמאל לכפתור השיתוף, ומטרתו היא למצוא מידע רלוונטי בחיפוש מהיר. סקייפייר יציג בחלק מהמקרים ביטויים רלוונטיים מהעמוד שאתם נמצאים בו, אך ניתן גם להקליד ביטוי חדש. ביצוע החיפוש יפתח חלון חדש וייחודי לסקייפייר, המציג פיסות מידע שעשויות להתאים לכם ברחבי הרשת - חדשות, תמונות, וידיאו וסטטוסים מטוויטר. מדובר בתכונה מעניינת ושימושית במיוחד כאשר רוצים לברר מידע במהירות על נושא מסוים.

 

סיכום

 

סקייפייר, שצפוי להיות זמין להורדה בקרוב גם באפסטור הישראלי בקרוב, הוא תוספת מוצלחת לשוק הדפדפנים הסלולריים בכלל, ולאייפון בפרט. הוא טוב יותר מאופרה מיני, ואינו נופל בהרבה מדפדפן ברירת המחדל של האייפון - מלבד בעיות איטיות שתוקפות אותו לעיתים. מי שמחפש דרך לשתף דפי אינטרנט בקלות, לבצע חיפושים מתקדמים בקלות ואפילו לצפות בפלאש לפעמים - סקייפייר הוא הכתובת עבורו.

 

Skyfire זמינה להורדה גם למכשירי אנדרואיד, ווינדוז מובייל וסימביאן.

 

מחיר: 2.99 דולר
בטל שלח
    לכל התגובות
    x