$
קלינטק אוגוסט 2009

אותה תאורה, הרבה פחות כסף

CES מנתקת מהחשמל את המכשירים המיותרים; Phoebus הופכת את דוד ההסקה הישן למערכת היברידית; הנדסת הספק פיתחו טכנולוגיות לבקרת מתח

מאיר אורבך, אסף גלעד וגלית שפיר 01:3923.08.09

CES

 

מוצר מרכזי: לוח חשמל המאפשר שליטה על אספקת החשמל לדירה

שנת הקמה: 2006

מייסדים: ירון שיינן, לופו ויטנר ויריב בן יהודה

מספר עובדים: 24

גיוסים עד כה: 10 מיליון דולר

משקיעים בולטים: ירון שיינן, לופו ויטנר, יריב בן יהודה ואקווה אגרו

 

למי אין בבית מוצר חשמלי מיותר שמחובר באורח קבע לשקע. בדיוק לשם כך פיתחה חברת CES לוחות חשמל מיוחדים המותקנים יחד עם רשת החשמל בבית לאחר בנייתו. בעת עומס תנתק חברת החשמל חלק מהחשמל לצרכנים, ולוחות החשמל יאפשרו ללקוח לקבוע את סדרי העדיפויות של המכשירים.

 

בישראל החל לפני כמה חודשים פיילוט בשיתוף חברת החשמל ובהשתתפות 100 יחידות דיור. לחברת החשמל יש אפשרות לצמצם את זרם החשמל בשני שלישים או עד 100 שעות בשנה. בתמורה יקבלו הדיירים הנחה של 15% בחשבון החשמל. עד עכשיו חוברו למערכת 25 יחידות דיור בארסוף, כרמי יוסף, רמת השרון ובשכונת עיר ימים שבנתניה - בפרויקט של חברת ח. יצחק בנייה ויזמות של הקבלן יצחק תשובה, בנו של אברהם תשובה. פיתוח המוצר נמשך שמונה שנים, ועד כה הושקעו בו כ־10 מיליון דולר. בינתיים קיבל המוצר את אישור מכון התקנים, ועד כה הותקנו כעשר מערכות גם בארה"ב ורוסיה. בסוף השנה תתחיל החברה בשיווק. המחיר ההתחלתי ליחידה: 6,000 שקל.

 

ההבטחה: תשובה, שלקח את החברה כפרויקט אישי, טוען בראיונות בתקשורת כי בעתיד יהיו הלוחות של CES חלק מתקן הבנייה בארץ.

 

הנדסת הספק

 

מוצר מרכזי: בקר חשמלי לחיסכון בצריכת החשמל לפנסי תאורה ולמנועים

שנת הקמה: 2006

מייסד: שמעון לימור

מספר עובדים: 55

גיוסים עד כה: 10.5 מיליון דולר

משקיעים בולטים: שיכון ובינוי, ערן תגור וקבוצת משקיעים בהובלתו

 

טווח המתח הסטנדרטי המסופק על ידי חברת החשמל הוא כ־220 וולט. ידוע כבר שנים שהתאמת המתח לצרכנים עשויה לצמצם את צריכת החשמל. בחברת הנדסת הספק פיתחו טכנולוגיות לבקרת מתח שאינן פוגעות בגל המתח או יוצרות הפרעות אלקטרומגנטיות. שלב היישום הראשון היה במערכות תאורה, זאת מכיוון שנורות תאורה מכוונות בדרך כלל לסף התחתון של המתח הסטנדרטי, כלומר 207 וולט. כל וולט אחד מעל לכך גורם לבזבוז של כ־1% מהספק, לעלייה בזרם ולהפסדי ההולכה בקווים, או במילים אחרות: לבזבוז של חשמל וכסף.

 

 

ערן תגור, מנכ"ל הנדסת הספק, ושמעון לימור, מייסד החברה ערן תגור, מנכ"ל הנדסת הספק, ושמעון לימור, מייסד החברה צילום: עמית שעל

 

העיקרון של הנדסת הספק הוא פשוט: להעניק לכל פנס את המתח המתאים לו על ידי התקנת בקר מתאים. החיסכון הממוצע באמצעות הבקר המיוחד בתקציב התאורה מגיע ל־25%. בגופים שבהם הוצאות התאורה הן מרכיב מכריע בחשבון החשמל, כמו למשל בנייני משרדים או תחנות דלק, החיסכון עשוי להגיע עד ל־70% מכלל הוצאות החשמל או מאות אלפי שקלים בשנה.

 

את בקר התאורה של הנדסת הספק ניתן לראות על כל פנס רחוב בבודפשט או על כל מנורה בנמל התעופה סחיפהול שבאמסטרדם. הבקר מותקן במשרדיהן של חברות הייטק רבות בישראל, כגון אמדוקס, קומברס, איסיטל, מוטורולה, בכל סניפי תחנות הדלק של פז וסונול, בבתי המלון של רשת פתאל ובמפעלי יוניליבר. בקר התאורה של הנדסת הספק מחזיר את ההשקעה ללקוחות בתוך 24 חודשים.

 

בשנותיה הראשונות עסקה החברה בבקרים למנועים ומשני מהירות, אך הוקמה מחדש ב־2006 לאחר שנכסיה נרכשו על ידי קבוצת משקיעים שבראשה עומד עירן תיגור, לשעבר בנקאי השקעות בוול סטריט ומנכ"ל החברה כיום, ולאחר שחברת שיכון ובינוי מקבוצת אריסון נכנסה כמשקיעה אסטרטגית.

 

ההבטחה: פנסי תאורה הם רק ההתחלה. בחברה השיקו לאחרונה גם בקר מיוחד למנועים מסוגים שונים, כמו דרגנועים בקניונים, למנופים ולרכבות תחתיות. תחום זה נהפך בשנה האחרונה למנוע הצמיחה העיקרי שלה, במיוחד לאחר הכרזתה של מחלקת האנרגיה האמריקאית שלפיה 40% מהמנועים במדינה עובדים רק בניצולת של 40% אך צורכים זרם רב יותר.

 

Phoebus

 

מוצר מרכזי: מערכת ניהול חימום מים

שנת הקמה: 2007

מייסדים: יואב בן דב, ד"ר אסטורה מודנה וד"ר הרולד צימר מקרן טרה

מספר עובדים: 10

גיוסים עד כה: 2.2 מיליון דולר

משקיעים בולטים: קרן טרה, אביעד פרידמן, גלילאה של ליאור שילת

 

מערכות חימום המים המשמשות בתי מלון או בתי חולים מבוססות כיום על דלק או על גז ועלות הפעלתן חשופה לשינויים התדירים במחיריהם. כדי לפתור את הבעיה הזו נטלה חברת פבוס, ששמה נגזר מהמילה "שמש" במיתולוגיה היוונית, טכנולוגיה המשמשת כיום את המזגן, שהומצאה באלקטרה כבר בשנות השמונים. מדובר במשאבה שיודעת לנצל את החום שנמצא באוויר לצורכי חימום פנימי, ואותה מחברת פבוס לדודי ההסקה הקיימים כיום בבתי מלון או בבתי חולים. בשני אלה שולטת החברה באמצעות מערכת של חיישנים ותוכנה מיוחדת. בזכות התמרון ביניהם מסוגלת המערכת לחסוך עד 70% מהוצאות החשמל להסקת מים.

 

את מה שהיה כה חסר בטכנולוגיה בת 20 השנה, השלימה פבוס באמצעות אלגוריתם מתוחכם, שבכל רגע נתון מביא בחשבון את כל הגורמים האפשריים: שינוי טמפרטורת האוויר, שינוי הלחות, מחיר הדלק, מחיר המים ומספר המתקלחים. מאלה המערכת מסיקה את ההתנהגות החסכונית ביותר של מערכת חימום המים. דוד ההסקה הישן, בצירוף מערכת שאיבת חום חדשה, הופכים למערכת היברידית שמגדירה את תמהיל החימום הנכון בכל 15 דקות.

 

פבוס החלה להתקין השנה את מערכותיה בשמונה אתרים ברחבי הארץ, כחלק מהוכחת ההיתכנות והכדאיות במוצר שפיתחה. בחודש האחרון השיקה החברה במתנ"ס גילה בירושלים מערכת ששוות ערך לבית מלון בעל 300 חדרים - והוכיחה שהיא יכולה להוריד את היקף צריכת הסולר השנתית מ־500 אלף שקל בשנה ל־160–200 אלף שקל.

 

החברה כבר נמצאת במשא ומתן על התקנת עוד מערכות ברשתות בתי אבות, מלונות ואתרי ספורט באיטליה, בספרד ובטורקיה.

 

פוטנציאל השוק החברה מוערך בעשרות מיליארדי דולרים בשנה, אבל בפבוס מסתפקים כרגע במודל שמתאים את עצמו למשבר הכלכלי הגלובלי: החברה מתחלקת עם הלקוח בשיעורי החיסכון לתקופה של עשר שנים. ככלל, עלות חימום קוב מים עבור בית מלון טיפוסי היא כ־35 שקל לליטר דלק ו־25 שקל לליטר גז. פבוס מוזילה את המחיר

ל־7.5–4.5 שקלים ומתחלקת בהפרש עם הלקוח.

 

מלבד קרן טרה, המתמחה בתעשיית הקלינטק, שהשקיעה בחברה את ההון הראשוני שלה, השקיע בה גם ליאור שילת, לשעבר יועצו של אריק שרון, המנהל כיום את חברת ההשקעות האיטלקית גלילאה שמתמחה בביטחון פנים ובקלינטק. את החברה מנהל ירון טל, לשעבר איש דסקש ואלרון, שניהל בעבר חברות מתחום מדעי החיים, בהן גליל מדיקל וטופספין.

 

ההבטחה: פוטנציאל השוק של פבוס הוא גדול מאוד. למעשה, כמעט כל בית מלון, בית חולים או בית אבות יכולים להיות לקוחות של החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x