$
אופנה

שוב "זום ויקטורי" של נייקי ניצח

נעלי “זום ויקטורי" של נייקי, המשפרות את ביצועי הרצים על המסלול, הביאו בשנה החולפת למבול של שיאים חדשים. בענף האתלטיקה ניטש כרגע ויכוח מר בנוגע להשפעתם. אבל דבר אחד בטוח: השיאנים החדשים משוכנעים שלנעליים שאיתן רצו אין כל קשר להישגים המדהימים שלהם

אילן גולדמן 08:0303.03.21

כשחברת הנעליים נייקי הוציאה לפני יותר משנה את נעלי Nike Air Zoom Victory שיכולות לשפר את ביצועי המשתמש בהן על המסלול, בזכות החומר המיוחד המשולב בסוליותיהן, כתבנו במדור זה כי הנעליים עשויות לשנות את פני ואת טבלאות הריצה בעולם. בחודש שעבר הוכח כי הנבואות, או החרדות, מפני כך היו מוצדקות: כשאליוט ג'יילס חצה לפני כשבועיים את קו הסיום באולם הריצה הפולני שבו התחרה, השדרנים היו פשוט באקסטזה. הבריטי בן ה־26, המתמחה בריצות בינוניות ל־800 מטר, בעצמו נראה לרגע כלא מאמין למה שניבט לפניו על לוח התוצאות: 1:43:63 דקות. חלפו כמה שניות עד שהשדרן הכריז בהתלהבות לצופים כי כרגע חזו בביצוע השני בטיבו בהיסטוריה באולם, וגם על כך ששיאו של הבריטי האגדי לורד סבסטיאן קו למרחק 800 מטר באולם, שנקבע ב־1982 — נמחץ על ידי שיאן בריט חדש.

 

"ג'יילס הוא הדבר המושלם", הכריז השדרן, "יש לו הכוח והמהירות". אבל לא כל כך מהר. רבים מאוהדי הענף ופרשניו סירבו להתלהב מהביצוע הכה־מהיר. מבטם הופנה בספקנות אל עבר רגליו של ג'יילס שהיו נתונות בנעלי ה”זום ויקטורי” של נייקי. "ג'יילס לבדו פשוט לא מסוגל עדיין לרוץ כל כך מהר", הם טענו.

 

 

אליוט ג'יילס מנפץ את השיא הבריטי ל־800 מטר בזכות הנעליים של נייקי. נעלב כשהזכירו לו את זה אליוט ג'יילס מנפץ את השיא הבריטי ל־800 מטר בזכות הנעליים של נייקי. נעלב כשהזכירו לו את זה צילום: איי אף פי

 

מאז השקתה ב־2019 של "הסופר־נעל", כפי שהיא מכונה על ידי חלק מהפרשנים, טבלאות שיאי העולם במסלול, כמעט בכל המרחקים, פשוט משוכתבות מחדש. מומחים בתחום, בעיקר חוקרים ומאמנים, סבורים כי לנעל יש פוטנציאל לקזז בין שנייה אחת לארבע שניות בריצת מייל (קצת מעל 1,600 מטר), תלוי מי הרץ ומה תכונותיו הגנטיות. נשמע מעט? ובכן, זה המון. כל שנייה היא עולם ומלואו בתחום ריצות המסלול הבינוניות של 3,000-800 מטר, ולעתים נדרשות לרצים שנות אימון רבות ומייגעות כדי לשפר שניות כה מועטות.

 

למען הסר ספק, גם שיאי העולם המפוצצים שנקבעו לאחרונה בריצות 5,000 ו־10,000 מטר על ידי ג'ושוע צ'פטגאיי האוגנדי — אחרי שנים ארוכות שבהן אף אחד לא ממש היה במרחק נגיעה מהם — התרחשו כשלרגליו הנעליים של נייקי. כישרונו עצום, והמטען הגנטי שלו מעולה, טוענים הפרשנים, אך כלל לא בטוח ששבירת השיאים היתה מתאפשרת ללא נעלי הפלא.

 

"למען האמת, איבדתי את היכולת לעקוב אחרי כל השיאים שנשברו רק השנה", אומר פרשן הריצה והמאמן האמריקאי מריו פריולי, "אתה שואל את עצמך מה לעזאזל קורה כאן והאם זה קשור לנעליים? לי אין ספק בכך. עובדה שמאז יציאתן תופעת שבירת השיאים על המסלול החלה".

 

שאלה מתבקשת היא כיצד הרצים חשים לאור העובדה ששיאיהם אולי נקבעים בזכותו של פלא טכנולוגי? ובכן, כנראה שלא באופן מפתיע, חלקם ממש נפגעים כאשר הם נשאלים על לתרומת הנעליים לביצועיהם. כאשר ג'יילס התבקש להתייחס לנושא לאחר ביצועו המהפנט בפולין, הפטיר בכעס: "זה שטויות — ואפילו מעט מעליב". תשובה דומה הגיעה מעוד רץ בריטי מחונן, מארק סקוט, אשר לפני כמה ימים פשוט ריסק את שיאו האישי למרחק 10,000 מטרים — עם שיפור של 46 שניות! "תנו קצת קרדיט כשצריך", נזף במראייניו, "במקום כל הזמן לנדנד על העניין של טכנולוגיית הנעליים". שוב מתברר שאף ספורטאי לא אוהב לשמוע את ההשערה שהוא עצמו אינו חזק מספיק.

 

יש אכן כאלה שסבורים כי הקרדיט הניתן לטכנולוגיית הנעליים גדול מדי. כמה מומחים בתחום משערים שבנוסף לנעלי הפלא והנסים שהן מחוללות, היתה לתקופת הקורונה תרומה להישגים יוצאי הדופן: העובדה שהעולם נעצר איפשרה תנאי אימון ייחודיים שאינם בנמצא בימים כתיקונם.

 

הפרשן פריולי סבור שהיעדר התחרויות איפשר לספורטאים רבים בכל העולם להתאמן באופן רציף ועקבי יותר, ללא המתח התמידי וסכנות הפציעה הנלוות ללו"ז תחרויות עמוס וגדוש. "ייתכן שזה אפילו איפשר לחלקם לנסות דברים חדשים באימונים", הוא אומר, "אולי להעלות את עומס האימונים הכללי".

 

פריולי משוכנע שיש מספר לא מבוטל של רצים ברמה עולמית שפשוט היו רעננים וכשירים יותר השנה ביחס לשנים קודמות. חלקם, הוא טוען, כנראה התאמנו השנה בצורה העקבית ביותר בקריירה שלהם. תוסיפו לכך את הרעב המטורף להצליח בשנה שחונה ונטולת מירוצים — וכמובן לא לשכוח את הנעליים הקסומות — ותקבלו מתכון להצלחה יוצאת דופן על המסלול. בוודאי שבמירוצים קטנים, מתוכננים בקפידה ונשלטים ביד רמה, שהונדסו כמבחני זמן מהירים שתכליתם היחידה לשבור שיאים.

 

קסם נוסף וקריטי שמביאות איתן הנעליים הוא יכולת שיכוך הכאבים ובלימת הזעזועים המופלאה שלהם באימוני המסלול. רצים מקצוענים רבים מדווחים על כך שמאז החלו להשתמש בנעליים של נייקי, הם מסוגלים להתאמן קשה מתמיד ולהתאושש מהחבטות בקרקע במהירות שלא הכירו בעבר. המשוואה בענף הריצה היא פשוטה, מתאמנים קשה ועקבי יותר, עם כמה שפחות פציעות, בתוספת מנוחות ראויות — והתוצאות יגיעו במוקדם או במאוחר.

 

אשר לעתיד לכולם בענף ומסביב לו כבר מתחיל להיות ברור: מבול השיאים אינו עומד לעצור. התאחדות האתלטיקה העולמית, אשר קיומה תלוי אנושות בכספי החסויות של נייקי, אינה מתכוונת גם היא לגדוע את החגיגה ולאסור את השימוש בגרסתן הנוכחית של נעלי הקסם.

 

אז מה בכל זאת ניתן לעשות? "עלינו פשוט לשכוח את מה שהכרנו בעבר כזמנים מהירים", מציע ג'וף בארנס, מומחה לביומכניקה של ריצה וקול בולט בתחום, "הגיע הזמן להפסיק להתרגש בכל פעם שאנחנו רואים תוצאה סופר־מהירה ויוצאת דופן". חוקי המשחק השתנו. כנראה שאנחנו אלו שצריכים להחליף דיסקט.

x