• תפריט
אוכל

ניצנים נראו בארץ: מה אפשר לעשות עם כרוב ניצנים

עם גבינה או עם בשר, בסלט, בכריך או בטאבון. כרוב הניצנים הרבה יותר טעים משחשבתם, וגם בריא

הדיי עפאים 17:2605.12.18

כרוב הניצנים הוא בן משפחתם של הכרוב, הברוקולי והכרובית, ומוצאו מכרוב הבר הים־תיכוני שהיה נפוץ בדרום אירופה ובאזורנו עוד בימי קדם. עדויות ראשונות לגידולו וטיפוחו נמצאו לראשונה במאה ה־13 בקרבת בריסל שבבלגיה, ומכאן גם שמו בשפות רבות, Brussels Sprout (ניצן בריסלאי).

הכרוב הזעיר צבר פופולריות רבה על שום צורתו וטעמו ועל שום ערכיו התזונתיים הרבים. באמריקה ובצפון אירופה הוא מגודל ומשווק דרך קבע, ועל פי רוב נאכל כשהוא מבושל, בתוספת רוטב גבינה סמיך, כמאכל חורפי מובהק. המטבח המודרני החל לעשות בו שימוש גם כשהוא צלוי או מוקפץ קלות, שומר על מרקמו וטעמיו ועל ערכו התזונתי הרב.

 

בשוק

 

בארץ קשה להשיג כרוב ניצנים טרי, ועל פי רוב רוכשים אותו בשדרת הירקות הקפואים, גרסה שעושה עוול לירק הנהדר והופכת את טעמו לאנמי ואת מרקמו לרכרוכי. אצל ירקנים מובחרים אפשר להשיג אותו טרי בימות החורף, אולם אלה הטריים ביותר נמכרים רק אצל משווקים אורגניים. פעמים רבות הם נותרים על הגבעול ואז אפשר להתקין מהם מטעמים.

 

במטבח

 

כרוב ניצנים טרי שנקטף מן הגבעול מתחיל להתייבש לפני אלה שנותרו צמודים אליו ויחזיק במקרר שלושה־ארבעה ימים. הגבעולים יישמרו טריים עוד ימים אחדים. גם את הכרובים וגם את הגבעולים כדאי לעטוף בשמן זית, לפזר מעל מעט מלח גס ולהכניס לטאבון חם או לתנור שחומם לטמפרטורה הגבוהה ביותר עד שהם מזהיבים מעט. גבעול ממוצע נושא קילוגרם אחד של כרובים ואפשר להגיש אותו כך, מן התנור, כשלצדו צלוחיות מתבל ובהן חומץ בלסמי מעולה מעורבב עם דבש ופלפל שחור גרוס. את הגבעולים ניתן להכין גם על גבי האסכלה, אז אפשר לשדך להם בשמל עשיר או רוטב שמנת וגבינת פרמזן חם.

 

  איור: איגור טפיקין

 

את כרובי הניצנים שבתפזורת אפשר לאדות, לטגן, לצלות או לבשל, אם כי ככל שההכנה קצרה יותר, כך נשמרים גם מרקמם וגם ערכם הבריאותי. אפשר לחצות אותם לאורכם, להקפיץ עם שמן זית, שום, לימון, מלח ופלפל ולקראת הסוף לפזר מעל גבינת פרמזן מגוררת בשפע. ניתן גם לסדר אותם בצפיפות בתבנית עם מעט שמן זית ולצלות רק עד שיתרככו מעט. אחר כך יש לצקת מעליהם תערובת של שמנת מתוקה וגבינות קשות מגוררות ופתיתי סלמון מעושן ולהחזיר לתנור להזהבה. מגישים עם לחם טרי.

 

כרובי ניצנים טריים פרוסים לאורכם משמשים גם בסלט עלים או כתחליף לחסה בסלט קיסר ואפשר להוסיף אותם כמרכיב פריך לכריך סלמי עם חרדל ומיונז.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x