$
אוכל

בונז'ור מסיה בוגרשוב: המאפיות ובתי הקפה שמעניקים לרחוב ניחוח צרפתי

בתי קפה, מאפיות, מעדנייה חדשה ובקרוב גם קצבייה צרפתית מעניקים לרחוב בוגרשוב בתל אביב אווירה צרפתית. מסע בעקבות ניחוחות הקרואסונים והבגטים של פריז העברית הראשונה

רעות ברנע 08:5106.11.16

אין לדעת מה משך את הצרפתים לבוגרשוב מלכתחילה. אחד הרחובות הפחות נחשבים בתל אביב נתפס משום מה בעיני העולים מצרפת כשאנז אליזה של העיר העברית הראשונה. הנוכחות הצרפתית החזקה הפכה בשנים האחרונות את הרחוב ל"צרפת הקטנה" של תל אביב. כמעט על כל חנות פה תמצאו שלטים בצרפתית, משרד הנסיעות הוותיק שקיים כבר 30 שנה ממתג את עצמו כייעודי לקהל הצרפתי ומציע טיול חנוכה במרוקו ובבתי העסק השונים תוכלו לעלעל במגזין הצרפתי החינמי "TipTop Tel Aviv".

 

גולת הכותרת היא כמובן הקולינריה הצרפתית, שלאחרונה החלה לצבוע את הרחוב כולו. בתי קפה, מאפיות, מעדניה וגם קצבייה צרפתית שתיפתח ממש בקרוב נותנים לצרפתים הרגשה של בית ולישראלים הוותיקים הרגשה של חו"ל. מלווים בצרפתייה ותיקה בארץ — עורכת הדין והבשלנית אוליביה סיטבון — יצאנו להריח ולטעום, ולהרגיש כמו בטיול על גדות הסיין.

 

רחוב בוגרשוב. השאנז אליזה של העיר העברית הראשונה רחוב בוגרשוב. השאנז אליזה של העיר העברית הראשונה צילום: עמית שעל

 

לחם וחברים: צרפתי עכשווי

 

איזבל וארי בן הרוש פתחו את בית הקפה והמאפייה "לחם וחברים" לפני כשנה. איזבל צרפתייה שלמדה אפייה וקונידטוריה בפריז, ארי ישראלי שזיהה את הפוטנציאל. מאז הם פתחו שני סניפים נוספים בדיזנגוף וברעננה, וסניף זכיין נוסף ברמת אביב. כל הלחמים הם לחמי מחמצת שנאפים במקום, ואת המאפים אופים בסניף השכן בדיזנגוף. במקום שומעים בעיקר צרפתית. חמש לקוחות צרפתיות, חלקן תושבות השכונה וחלקן תיירות, מספרות שהאוכל טעים כמו בפריז, אבל קצת יותר יקר. הבעלים מספרים כי כ־70% מהלקוחות שלהם הם צרפתים. "שמעתי לא פעם מלקוחות שיותר קל להם לעשות עלייה כי עכשיו יש לחם צרפתי ליד הבית", מספרת בן הרוש. "אבל שמעתי גם לקוחות ישראלים שסיפרו שבזכותנו הם התחילו לאהוב לחם". התפריטים קיימים בשלוש שפות — עברית, אנגלית וצרפתית — ובזמן ששותים את הקפה אפשר לעלעל במגזין צרפתי כזה או אחר. עיתונים בעברית קצת יותר קשה לאתר פה.

 

מלבד הלחמים והמאפים מוגשות במקום מנות בית קפה ישראליות סטנדרטיות (סנדביץ' אבוקדו, שקשוקה או סלט יווני) לצד כאלה שמזכירות בתי הקפה פריזאיים כמו מקושקשת צרפתית עמוסת חמאה על מצע בריוש, סנדביץ' גבינת סנט מור או קסרול פטריות ביין לבן מוקרם בתנור. יש גם שילובים שמותאמים לקהל — כמו זיתים שמוגשים ליד הבגט והחמאה (מה שנדיר לראות בצרפת), וקפה שעומד בסטנדרט הישראלי.

טארט פירות בלחם וחברים. טעים כמו בפריז, אבל קצת יותר יקר טארט פירות בלחם וחברים. טעים כמו בפריז, אבל קצת יותר יקר צילום: עמית שעל

 

מחירים: בגט — 10 שקלים, לחם Pain De Mie (לחם חלבי צרפתי בהזמנה אישית) — 55 שקל, קפה ומאפה — 22 שקל, כריכים וסלטים — 40–50 שקל.

כתובת: בוגרשוב 27.

   

Folie's Station: געגועיי לטוניס

 

הרבה מהצרפתים היהודים הם ממוצא טוניסאי, ואלה שמגיעים לארץ, כעולים או כתיירים, מוצאים את עצמם לא פעם מתגעגעים לאוכל הטוניסאי המסורתי. זה גם מה שקרה לשירלי פיטוסי, שעלתה לישראל לפני שלוש שנים. "מה שהכי היה חסר הוא ה'אוכל של שבת'", היא מספרת, "התחלתי לבשל לבד בבית והחלטתי שאם אני כבר מבשלת לעצמי, אני יכולה לבשל גם לאחרים". לפני שנתיים וחצי היא פתחה מסעדה ומעדנייה, שעברה שיפוץ מסיבי לאחרונה ומעסיקה עוד

3 מבשלות.

 

כדי להשלים את ההרגשה הביתית עוצב המקום כמו תחנת מטרו, ותלויה בו תמונה של מגדל אייפל. התפריט, שכתוב בעברית וצרפתית, מכיל מנות טוניסאיות מסורתיות כמו בריק עם ביצה, פריקסה, סלט טוניסאי ופקיילה (תבשיל בשר, תרד ושעועית) ואפשר גם לקחת הביתה אוכל מוכן כמו עוף בגריל, שניצל ועוד - הכל נעשה במקום, טרי, ובכל יום. המעדנייה גם מספקת שירות קייטרינג בהזמנה אישית, לאירועים קטנים וגדולים, של אוכל ביתי מבושל וגם קינוחים צרפתיים שונים - כולם פרווה. פיטוסי מקפידה על כשרות באופן מחמיר, ואם תגיעו מוקדם בבוקר תוכלו לראות את משגיח הכשרות מהרבנות עומד בצד המעדנייה ומנפה קמח.

 

פריקסה טוניסאי עשיר ומושחת ב־Folie's Station פריקסה טוניסאי עשיר ומושחת ב־Folie's Station צילום: עמית שעל

 

מחירים: בריק עם ביצה - 35 שקל, חצי עוף בגריל - 55 שקל, ספיישל טוניסאי, הכולל סלטים, מנה עיקרית ופירות - 99 שקל.

כתובת: רחוב בוגרשוב 12, תל אביב.

 

פריז מרקט: כמו בסופר שכונתי

 

לפני כמה חודשים נפתח במרכז הרחוב הפריז מרקט, סופר קטן שמוכר כמעט כל מה שתמצאו במרכול צרפתי כשר בפריז.

ובפריז כמו בפריז — יש בסופר מגוון רחב מאוד של גבינות צרפתיות, בהן כאלה שקשה להשיגן בארץ כמו Chavroux וחמאת Beurre De Normandie, סוגים רבים של נקניקים ובשרים, וסוגים שונים של ביצי דגים ובוטרגו. מלבד הגבינות והבשרים, גם מוצרי ה”מכולת” — פסטות, רטבים, שימורים, מרקים, ריבות ועוד — הם מותגים צרפתיים מקוריים.

 

פריז מרקט. גבינות ומוצרים שקשה להשיג בארץ פריז מרקט. גבינות ומוצרים שקשה להשיג בארץ צילום: עמית שעל

 

מחירים: 24.90 שקל לגבינת Chavroux ו־20–30 שקל ל־100 גרם נקניק.

כתובת: רחוב בוגרשוב 31, תל אביב.

 

לה מולאן: הישנה והטובה

 

לה מולאן, שממוקמת בקצה המזרחי של בוגרשוב, היא אמנם בית מאפה צרפתי, אבל בעלת אופי שונה לגמרי. ראשית, היא היתה שם עוד לפני בואם של הצרפתים. הבעלים מוטי חיימוביץ' פתח את המקום לפני עשר שנים כשהכוונה שלו היתה פשוטה — לפתוח מאפייה שכונתית. לדבריו, הוא הלך לכיוון הצרפתי כי הצרפתים יודעים להכין את המאפים הטובים ביותר. מידת האווריריות של הקרואסון שלהם מדויקת, ואף שהוא עמוס בחמאה שמורגשת מהביס הראשון, היא לא מכבידה עליו. נוסף על כך, כמעט שלא תשמעו פה צרפתית. רוב הקהל הוא ישראלי וגם הצרפתים שמגיעים, מספר חיימוביץ', הם צרפתים ותיקים יותר, "לעולים החדשים מצרפת נורא חשובה הכשרות הגבוהה, כיוון שלנו אין תעודת כשרות הם לא כל כך מגיעים לכאן". הישראלים, מצדם, מעידים שמדובר בקרואסון והבגט הכי טובים בעיר.

 

מתוקים בניחוח צרפתי בלה מולאן הוותיקה מתוקים בניחוח צרפתי בלה מולאן הוותיקה צילום: עמית שעל

 

בתפריט תוכלו למצוא שלל מאפים ולחמים, הנאפים במקום, וכך גם הבגטים הפריכים ולחם הדגנים, המשמשים להכנת כריכים. הפופולרי שבהם, מעיד חיימוביץ', הוא דווקא כריך הגאודה ההולנדית, שנמכר במקום יותר מכל מוצר אחר.

 

מחירים: 12–14 שקל לקרואסון, 22–33 שקל לכריך שלם.

כתובת: רחוב בוגרשוב 72, תל אביב.

 

בית המאפה לה מולאן בית המאפה לה מולאן צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x