$
פנאי

המעוררות

רינת בן אור ומיטל אור עומדות מאחורי קהילת מעריצות הספרות הרומנטית בארץ ומאחורי הכנס הראשון המוקדש לסוגה. "זה לא ז'אנר נחות, אלא שיצא לו שם כזה", הן מסבירות בראיון

מאיה נחום שחל 08:2030.03.16

כשרינת בן אור (35) חיפשה פלטפורמה בעברית שבה תוכל לשוחח עם חובבות ז'אנר הספרות הרומנטית, היא לא מצאה. לעומת זאת, ברשתות החברתיות ובבלוגים בחו"ל התקיים שיח ער ופורה, מה שהוביל אותה לפני שנתיים להרים את הכפפה וליצור את הבלוג "הלוחשות לספרים" עם חברתה מימי התיכון מיטל אור (37). הבלוג הפך לאתר שהוא הבמה המרכזית בארץ לדיונים, סקירות והמלצות על ספרים מהז'אנר.

 

"לא חשבתי שזה יגיע לקהילה של כמעט 11 אלף עוקבים בפייסבוק ואתר עם אלפי כניסות בחודש", אומרת בן אור. "זה התחיל ממקום אישי לגמרי, ונוצר עולם תוכן שהופך עכשיו מתחביב ליותר מזה".

אור ובן אור. "החיים הפכו אינטנסיביים והרצון באסקפיזם חזק מאי פעם" אור ובן אור. "החיים הפכו אינטנסיביים והרצון באסקפיזם חזק מאי פעם" צילום: עמית שעל

 

המפץ הגדול בז'אנר הרומנטי־ארוטי התרחש לפני חמש שנים עם יציאתו של הספר הראשון בסדרת "חמישים גוונים של אפור", שחולל מהפכה בעולם הספרות בכלל והדיגיטלית בפרט, והביא אחריו גל של ספרים ארוטיים. "זו תופעה עולמית שהחזירה הרבה אנשים לעולם הקריאה", אומרת בן אור, "בין השאר גם אותי, שלקחתי איזשהו פסק זמן מקריאה כמה שנים. משהו בספר הזה שאב אותי פנימה ומאז הכל היסטוריה". לפני שלושה חודשים הן חגגו שנתיים להולדת הבלוג, והחליטו לעלות מדרגה וליזום את כנס הספרות הרומנטית הראשון "רומנטיכאן", שייערך ב־8 באפריל בהיכל אמנויות הבמה הרצליה, ויקבץ את קהילת ההכותבות והקוראות של הספרות רומנטית להפנינג של נשיות, הרצאות, פאנלים וסדנאות.

 

 

בכנס ישתתפו הסופרת אורלי קראוס־ויינר שתנחה פאנל על כתיבה על סקס, שי סנדיק שירצה על ג'יין אוסטין, מיכל צפיר שתדבר על איך לחיות טוב עם עצמך, ואינדה לוי שתנחה סדנת סאדו מאזו. במקביל יקריאו ממרכולתן סופרות מובילות בז'אנר ובהן דנה לוי אלגרוד, מירב אשכנזי ואורית ארפא.

"ספרות רומנטית אינה בהכרח ספרות ארוטית", מדגישה אור. "יש ספרים רומנטיים מקסימים ואין בהם ארוטיקה וזה מה שיפה. מאז ומעולם אנשים התעניינו ברומנטיקה בכל תחומי האמנות, מה שהשתנה עם השנים זו הפתיחות בצורת הכתיבה ובאופן החופשי שמדברים על זה. בעקבות הרשתות החברתיות זה צף על פני השטח ולא נקרא בחדרי חדרים מחשש של מה יגידו". ובן אור מוסיפה: "פעם החנויות היו שמות את הספרים האלה במדפים נסתרים או במחסן, והיום הרשתות הגדולות מניחות אותם בכניסה כי הם הבינו שזה מוכר".

 

ספר במיטה

 

"בספר ארוטי 50% מהעלילה אלה תיאורי סקס", אומרת בן אור. "בספרים הרומנטיים העיקר הוא סיפור האהבה ובכתיבה של היום, להבדיל מבעבר, כשהזוג מגיע למיטה ה'מצלמה הווירטואלית' לא כבה ויש יותר תיאורים. זה סיפור אהבה לחלוטין שיש בו גם תיאורי סקס, כמו בסדרת הספרים המצליחה של הסופרת הסקוטית סמנתה יאנג. פעם היו הספרונים הקטנים עם העיצוב הקיטשי וקראו לזה הז'אנר של עקרות הבית, היום הספרות הרומנטית השתנתה, היא מגוונת, נמצאת ברשימות רבי־המכר ואיכותית לא פחות מספרות מתח או פנטזיה".

 

נשים באמצע החיים

 

השתיים מספרות שעל פי המעקב בפייסבוק קהל היעד מורכב ברובו מנשים ויש מעט מאוד גברים שמתעניינים בסוגה, רובם כאלה שנשותיהם ביקשו מהם לקרוא כדי להבין את ההתלהבות או כדי שיקבלו השראה רומנטית. על פי קהילת הפייסבוק מספרות השתיים כי רוב הנשים הן מחתך סוציו־אקונומי בינוני, רובן מאמצע שנות ה־30 עד אמצע שנות ה־40 לחייהן.

 

"נשים רוצות לדבר גם מעבר לספרים ורצינו למצוא תמהיל מגוון ולתת מענה לכולן", אומרת אור. "ראינו בפסטיבל אייקון למדע בדיוני כמה זה מדהים שכל הקהילה מגובשת ויש לה שפה משותפת, וחשבנו שאנחנו בדיוק אותו הדבר, יש לנו קהילה ויהיה כיף לחגוג ולהיפגש בחוץ בינינו ועם היוצרות", מוסיפה בן אור.

 

הסופרות אורלי קראוס־ויינר (מימין) ואורית ארפא. כבר לא על מדפים נסתרים הסופרות אורלי קראוס־ויינר (מימין) ואורית ארפא. כבר לא על מדפים נסתרים

 

אתן רוצות להציל את התדמית שנוצרה לספרים האלה?

אור: "לא נראה לי שאנחנו נהיה אלו שיעשו את זה. כמו בכל ז'אנר יש דברים איכותיים יותר ופחות. העולם ואורח החיים השתנו והפכו אינטנסיביים יותר, הרצון לקצת אסקפיזם חזק מאי פעם, וגם ספרות לא אליטיסטית מספקת הנאה וניתוק אולטימטיבי. זה עולם שכיף להיכנס לתוכו, ואני חושבת שמה שמאפיין את הקהל שלנו הוא שהרבה יעדיפו ספר על פני צפייה אקראית בטלוויזיה".

 

בן אור: "אני לא חושבת שזה ז'אנר לא איכותי, אלא שיצא לו שם כזה. מישהו יכול לפתוח ספר רומנטי ולהגיד שהוא משעמם, ובאותה מידה אפשר להגיד את זה על ספרים אחרים. בסופו של דבר העובדה שהספרים האלה נמצאים ברשימות של הכי נקראים, לפחות בדיגיטלי, מראה שיש פה קהילה ענקית שאוהבת את זה ולא חושבת שזה לא איכותי. מה רע בלהישאב לסיפור אהבה טוב?".

 

אהבה יש גם בספרים אחרים.

אור: "ואני קוראת גם אותם, אם יש ספר טוב אני נהנית לקרוא אותו. השאלה היא לא איזו תבנית יש, אלא אילו תבלינים מכניסים לתבנית הזו, כי זה מה שהופך את הספר למה שהוא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x