המיליארדר שהקים את "גוגל הרוסית" ועלה לארץ: זה האיש שיבנה את מחשב העל של ישראל
רשות החדשנות הפקידה את הקמת מחשב העל הלאומי בידי נביוס - חברה שנולדה מפיצול יאנדקס, אימפריית המחשוב של ארקדי וולוז' שנסחרה בשיאה בנאסד"ק בשווי של 30 מיליארד דולר - אך הושעתה משם עם פרוץ המלחמה באוקראינה. בין המשקיעים בחברה של וולוז': אנבידיה וג'ף בזוס
הבחירה של רשות החדשנות בנביוס להקמת מחשב העל הישראלי איננה שגרתית. לא מדובר באחת הענקיות המוכרות בתחום, אלא מעין סטארט-אפ עם שורשים מורכבים.
נביוס היא חברה אירופית שרשומה בהולנד, מחזיקה את המטה שלה באמסטרדם ונסחרת בבורסה לפי שווי של 8.3 מיליארד דולר. היא התחילה להיסחר בנאסד"ק לפני חצי שנה בלבד, ההכנסות שלה נמוכות מ-200 מיליון דולר והיא גם מפסידה כסף.
אבל זה רק סוג של "סיפור כיסוי". בפועל מדובר בשרידים של מה שהיה פעם יאנדקס, גוגל הרוסית שחלשה על כל שוק המיחשוב והאינטרנט ברוסיה. בסוף 2024 נביוס למעשה חזרה להיסחר בנאסד"ק, וזאת לאחר שהושעתה משם עם פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה והטלת סנקציות על חברות רוסיות.
נביוס הוקמה עוד ב-1989 והייתה חברת האחזקות שבאמצעותה החזיק ארקדי וולוז', אחד המייסדים של יאנדקס, את המניות שלו בחברה. וולוז', שעשה עלייה לישראל עוד לפני הקורונה וקיבל אזרחות, לא נמנה עם קבוצת האוליגרכים הקלאסיים, אף שהתעשר ברוסיה של סוף שנות התשעים. יחד עם שותפו היהודי איליה סגלוביץ' שנפטר לפני שנים רבות, הוא בנה אימפריית מחשוב שהונפקה בנאסד"ק ונסחרה בשיא לפי שווי של 30 מיליארד דולר.
עוד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, החלו חריקות ביחסים בין וולוז' לממשל של פוטין, שניסה לקבל אחיזה רחבה יותר בחברה וזאת בעיקר כדי להשפיע ואף לשלוט באתרי החדשות של יאנדקס וגם לקבל גישה לנתוני המשתמשים של החברות הבנות, בהן גם חברת המוניות יאנגו שפועלת בישראל. בתקופה שבה היה נדמה כי רוסיה מתקרבת למערב ויאנדקס התקבלה בזרועות פתוחות על ידי המשקיעים בוול סטריט, החברה החזיקה גם בפעילות פיתוח רכב אוטונומי ובינה מלאכותית בישראל, קיימה פה ניסויים ברכב אוטונומי וגם השיקה את חברת המשלוחים יאנגו דלי.
אחרי הטלת הסנקציות וגם לאחר שוולוז' התבטא לא אחת נגד הפלישה של רוסיה לאוקראינה, פוטין ניסה להשתלט לחלוטין על יאנדקס, אך בסופו של דבר, ובאופן חריג מאוד יחסית להתנהגות הרגילה של קרמלין, נולדה פשרה: וולוז' ימכור את כל עסקיו ברוסיה, שימשיכו לפעול תחת יאנדקס, ואילו הוא יוכל לשמור לעצמו את פעילות הדאטה סנטרים והענן תחת השם נביוס.
לפני כשנה שילמה קבוצת מקורבי פוטין 2.4 מיליארד דולר תמורת עסקי יאנדקס, כך שלוולוז', המשמש כמנכ"ל נביוס, לא חסרים משאבים. במעמד הפיצול מיאנדקס אמר וולוז' כי נביוס תשקיע מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית וענן כדי לכבוש נתחי שוק.
בשנה האחרונה נביוס השקיעה מאות מיליוני דולרים בהקמת דאטה סנטרים, החל מפינלנד, צרפת וגם בארה"ב, אך עד היום לא פירסמה הכרזות משמעותיות על זכיות בפרויקטים מהסוג של מחשב העל בישראל. יחד עם זאת, היא כן מקבלת לגיטימציה מבכירי התעשייה. עוד לפני שחזרה להיסחר בנאסד"ק, אנבידיה השתתפה בסבב הגיוס הפרטי של 700 מיליון דולר בחברה, ולפני שבוע השקיע ג'ף בזוס בחברה בת שלה, TOLOKA, שפועלת אף היא בתחום הבינה המלאכותית.