סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

ענקיות הטכנולוגיה מקימות לובי כדי לקדם סובסידיות להקמת מפעלי שבבים בארה"ב

אפל, גוגל, מיקרוסופט ואחרות משתפות פעולה בהקמת לובי שיקדם את האינטרסים שלהן בוושינגטון; לפי דיווח של רויטרס, הלובי ישמש בעיקר כמנוף לחץ על ממשלת ארה"ב במטרה שזו תעניק לחברות השבבים סובסידיות נרחבות ככל האפשר, כדי להקים מפעלים בשטח המדינה

אפל, גוגל, מיקרוסופט, אינטל וענקיות טכנולוגיה אמריקאיות נוספות משתפות פעולה בהקמת לובי שיקדם את האינטרסים שלהן בוושינגטון. אמנם היו כבר מאמצי לובינג של קבוצות מסוימות או חברות בודדות, אך זו כנראה הפעם הראשונה בה יוקם לובי שיכלול כל כך הרבה שחקנים משמעותיים תחת קורת גג אחת. על פי דיווח של סוכנות רויטרס היום (ג'), הלובי ישמש בעיקר כמנוף לחץ על ממשלת ארה"ב שתעניק לחברות השבבים סובסידיות נרחבות ככל האפשר כדי להקים מפעלים בשטח המדינה.
הארגון מכונה Semiconductors in America Coalition, וכולל גם את AWS, זרוע הענן של אמזון. הדרישה הראשונה שלו היא להשיג את התקציב עבור חוק CHIPS של ג'ו ביידן, בהיקף של כ-50 מיליארד דולר. חוק זה מיועד לקדם את תחום השבבים האמריקאי והוא מהווה חלק מחבילת התמריצים עליה הכריז ביידן לפני מספר שבועות. במכתב לשני בתי הקונגרס נכתב שהמימון "יאפשר לאמריקה להגדיל את יכולת הייצור שלה ולייצב את שרשראות האספקה השונות, גם בתקופות קריטיות עבורנו".
משבר השבבים הנוכחי אינו חף מאינטרסים פוליטיים וגלובליים, ומהווה חלק ממלחמת הסחר הנרחבת בין ארה"ב לסין; עם זאת, הוא פוגע אנושות בתעשיית הטכנולוגיה ובתחומים אחרים, בעיקר במערב. כך למשל, פורד הודיעה לפני מספר ימים שהיא כנראה תקצץ בחצי את קווי הייצור שלה ברבעון השני בגלל המחסור בשבבים לדגמי מכוניות מסוימים. תעשיית הרכב אף ניסתה ללחוץ על הבית הלבן להגדיל את ההקצבות שלה לשבבים על חשבון יצרנים אחרים - אך עד כה בממשל העדיפו להימנע מהעדפה של צד כזה או אחר מחשש שזה יפגע גם בתעשיית המחשבים.
1 צפייה בגלריה
מימין טים קוק מנכ"ל אפל סונדאר פיצ'אי מנכ"ל גוגל סאטיה נדלה מנכ"ל מיקרוסופט
מימין טים קוק מנכ"ל אפל סונדאר פיצ'אי מנכ"ל גוגל סאטיה נדלה מנכ"ל מיקרוסופט
מימין: טים קוק, מנכ"ל אפל, סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל וסאטיה נדלה, מנכ"ל מיקרוסופט
(צילומים: בלומברג)
מעבר לחברות הטכנולוגיה והשבבים, בלובי החדש גם שותפות ענקית התקשורת AT&T, ג'נרל אלקטריק, ורייזון וסיסקו. ריכוז החברות מבטיח שלפחות בחודשים הקרובים יזהרו מאוד בממשל מלהעניק עדיפות לתעשייה כזו או אחרת בכל הנוגע לגישה לשבבים. למרות שבפורד טוענים למשבר, גם אפל, למשל, סובלת מהמחסור ודיווחה שהיא מצפה לירידה של כ-3 עד 4 מיליארד דולר בהכנסותיה ברבעון הנוכחי, שמסתיים ביוני. עם זאת, מדובר עדיין בחלק קטנטן מ-73 מיליארד דולר בהכנסות שהיא צופה לעצמה.