בינה מלאכותית בתחום האקלים: פוטנציאל אדיר לשינוי אמיתי
הטמעת בינה מלאכותית בתחום טכנולוגיות האקלים טומנת בחובה פוטנציאל משמעותי. בינה מלאכותית יכולה לספק פתרונות חסרי תקדים לאתגרים רבים כגון שיפור תחזיות מזג האוויר, מעקב אחר כריתת יערות, אופטימיזציה של שיטות חקלאיות, מניעת שריפות יער וקידום אנרגיות מתחדשות.
עם זאת, באימוץ בינה מלאכותית בטכנולוגיות אקלים קיימים לא מעט אתגרים, כמו הצורך במשאבי מחשוב חזקים ומידע שלא כולו נגיש ולעתים אינו מפורט מספיק. פתרונות טכנולוגיים כמו תאומים דיגיטליים, מחשוב מואץ ומודלים היברידיים מסייעים להתגבר על האתגרים האלה, מכיוון שהם משפרים משמעותית את דיוק הסימולציות האקלימיות ומגבירים את היכולת לנקוט בפעולות יעילות יותר בתחום האקלים.
מינוף של בינה מלאכותית בתחום האקלים צפוי להיות אחד הנושאים שידונו בכנס GTC 2025 של NVIDIA שיתקיים בתאריכים 17-21 במרץ. בינה מלאכותית מאיצה את פיתוחם של מודלי חיזוי מזג אוויר, ומשפרת את דיוקם ויעילותם. שיפורים אלו מספקים ערך עצום לתעשיות כמו חקלאות ולוגיסטיקה ומסייעים להתמודדות עם אסונות טבע. בנוסף, AI וטכנולוגיות תאומים דיגיטליים מאפשרים ליצור סימולציה של מערכות מזג אוויר ותופעות אקלימיות אחרות, על מנת לספק תחזיות מדויקות יותר ותכנון יעיל.
ניתן להשתמש בבינה מלאכותית גם לסיווג וזיהוי תמונות לצורך ניטור סביבתי. לדוגמה, בינה מלאכותית יכולה לשמש לאיתור בירוא יערות בלתי חוקי באמזונס וכך לאפשר לגורמים הרלוונטיים להתערב בשלב מוקדם יותר על מנת למנוע נזק אקולוגי.
בתחום החקלאות, AI יכול לסייע לייעול חקלאות מקורה באמצעות אופטימיזציה של תנאים כמו טמפרטורה, לחות ושימוש באנרגיה. הטכנולוגיה מאפשרת גם לשפר את הניהול של משאבים כמו אנרגיה, מים וקרקע, על מנת להפוך את החקלאות ליותר יעילה ובת-קיימא. כמו כן, AI מסייע בהאצת גילויים מדעיים, פיתוח גנטי ופיתוח חומרי הדברה חדשניים.
השימוש בבינה מלאכותית משמעותי ביותר גם בחיזוי והיערכות לאסונות טבע כמו שריפות יער. על ידי שילוב עם מודלי AI מרחביים ומערכות חיישנים על הקרקע, ניתן לחזות שריפות פוטנציאליות ולנקוט צעדי מנע מוקדמים להצלת חיים והצלת הסביבה. בנוסף, בינה מלאכותית יכולה לסייע בייעול תהליך ההפקה של אנרגיות מתחדשות.
דרך רצופה אתגרים
אחד האתגרים הבולטים במינוף AI בטכנולוגיות אקלים נובע מכך שנתוני האקלים מפוצלים ומגיעים ממקורות שונים כמו לוויינים ומערכי נתונים היסטוריים (למשל ERA5), מה שמקשה על ריכוזם לצורך אימון מודלי בינה מלאכותית. טכנולוגיית התאומים הדיגיטליים – שעליה נציב זרקור במהלך כנס GTC 2025 - מסייעת לטפל באתגרים הללו על ידי שילובם במודל מאוחד, המספק תצוגה אחידה של מערכת האקלים. פרויקטים כמו Earth 2 ו-Project Destiny נועדו לאגור נתונים מסוג זה על מנת להקל על השילוב שלהם בבינה מלאכותית ובסימולציות.
רבים ממאגרי הנתונים האקלימיים הקיימים הם ברזולוציה נמוכה, דבר שמגביל את היכולת להפיק תובנות שימושיות, במיוחד בהיערכות לאסונות באזורים פגיעים. לעומת זאת, קיים צורך בסימולציות בקנה מידה רחב כדי ליצור מודלים מדויקים של אקלים בעזרת בינה מלאכותית, ולשם כך דרושים מערכי נתונים ברזולוציה גבוהה. חברות כמו NVIDIA משתמשות במודלים מותאמים ל-GPU (למשל, WARF, ICON, IMPASSE) ובפלטפורמות כמו Grace Hopper כדי להאיץ בניית סימולציות, וליצור נתונים מפורטים בקנה מידה של קילומטרים, המספקים יעילות ודיוק ברמה גבוהה.
חיזוי שינויים אקלימיים לטווח הארוך הוא משימה מאתגרת גם בשל מגבלות במידע ההיסטורי הזמין. בינה מלאכותית היברידית, שמשלבת בין מודלים מבוססי נתונים למודלים מבוססי פיזיקה, מצליחה להתמודד עם אתגר זה באמצעות שילוב חוקים פיזיקליים, כמו חוקי התרמודינמיקה, על מנת לייצר תחזיות מדויקות יותר גם במצבים של מחסור בנתונים.
מודלים אקלימיים באיכות גבוהה דורשים משאבי מחשוב שהם לעיתים קרובות בלתי נגישים, במיוחד במדינות מתפתחות. פלטפורמות כמו NVIDIA Omniverse מסייעות להרחיב את הגישה לנתוני אקלים ולמודלים, וסוללות את הדרך לשיתופי פעולה ושיתוף מידע גם עם ארגונים שהמשאבים שלהם מוגבלים.
ולבסוף, אימות המודלים האקלימיים מבוססי ה-AI הוא משימה מורכבת בשל התנאים המשתנים באופן תדיר. טכניקת "Hindcasting" – שימוש בנתונים היסטוריים לבדיקת רמת הדיוק של המודלים – מספקת אינדיקציה לאמינות התחזיות באמצעות השוואת תוצרי המודלים לתוצאות ידועות מהעבר. למרות האתגרים השונים, בינה מלאכותית פועלת כגורם מאחד במגוון תחומים של טכנולוגיות אקלים, ומספקת פתרונות חדשניים לסטארט-אפים וחברות גדולות כאחד. תחומים כמו חקלאות, מזג אוויר, אנרגיה וניטור סביבתי נהנים מיכולות ה-AI, שמקדמות פיתוח טכנולוגיות בנות-קיימא בצורה הוליסטית.
דיון האריס הוא דירקטור לתחום המחשוב המואץ באנבידיה