סגור
הנחת צינור גז טבעי ב מרכז הארץ של חברת נתגז
הנחת צינור גז טבעי (צילום: נתגז )

שפיר הנדסה תובעת מהמדינה 200 מיליון שקל עקב "שינויים רבים" בפרויקט חלוקת הגז הטבעי

חברת חלוקת הגז הטבעי סופר אנ.ג'י, שבבעלות שפיר, הגישה תביעה נגד משרד האנרגיה ורשות הגז הטבעי בטענה שהמדינה הפכה את פרויקט חלוקת הגז ללא כדאי. משרד האנרגיה: "תשובת המדינה תינתן לבית המשפט"

חברת חלוקת הגז הטבעי סופר אנ.ג'י שמוחזקת על ידי שפיר הנדסה הגישה תביעה נגד משרד האנרגיה ורשות הגז הטבעי שבמשרד בסך של יותר מ-200 מיליון שקל, בטענה שהמדינה ביצעה שינויים רבים מדי במודל חלוקת הגז הטבעי שהופך את הפרויקט ללא כדאי. זאת למרות הביקורת הגדולה בשוק האנרגיה על התנהלות חברות החלוקה.
התביעה מגיעה לאחר כשלון המדינה בעשור האחרון לקדם חיבור של מפעלים וצרכנים בינוניים לרשת הגז הטבעי. זאת על אף שבמשרד האנרגיה העריכו כי חיבור מפעלים לתשתית הגז הטבעי יכולה לחסוך למדינה 500 מיליון דולר בשנה, שכן החיבור יכול לחסוך בעלויות החשמל והאנרגיה של המפעלים, וגם להחליף שימוש בדלקים מזהמים יותר כיום.
גורמים בשוק האנרגיה טוענים כי לאחר סיום המכרז – ניסו דווקא חברות החלוקה לשפר את תנאי המכרז בהן זכו, ואף הצליחו במידה מסוימת, אך בכל זאת לא חיברו את המפעלים. על פי דו"ח מבקר המדינה 6 חברות חלוקת הגז הטבעי קיבלו לאורך השנים מענקים בגובה של 217 מיליון שקל - מעבר לתנאי המכרז הראשוניים.
רשת הובלת הגז הטבעי בישראל מחולקת ל-2: רשת ההולכה המוקמת על ידי החברה הממשלתית נתג"ז המחברת את אסדות הגז הטבעי לצרכני החשמל הגדולים מאוד כמו תחנות כוח. נתג"ז אחראית גם על צינורות הגז הטבעי המשמשים לייצוא גז למצרים וירדן. החלק השני הוא רשת החלוקה (בלחץ נמוך), אליה אמורים להתחבר מפעלים וצרכנים בינוניים של אנרגיה (למשל בתי חולים). ברשת החלוקה החליטה המדינה לקדם מודל שונה – הענקת 6 רישיונות אזוריים ל-6 חברות, כשכל אחת תהווה מונופול בתחומה. סופר NG מחזיקה ברישיון החלוקה לאזור המרכז. עם השנים התברר כי המודל הכלכלי אינו עובד ומפעלים לא חוברו. נכון למרץ האחרון, רק שליש (150 מוסדות) מהצרכנים הפוטנציאלים לחיבור תשתית גז טבעי חוברו, זאת לאחר 13 שנים בהן המדינה מנסה להוביל את בניית התשתית. גם היעד של חיבור 450 מוסדות הוא מחצית מהיעד הראשוני של משרד האנרגיה.
את הסכום הגבוה העריכה סופר NG – על פי החברה עד היום השקיעו בעלי המניות של החברה 142 מיליון שקל בחברה – כך שבהיוון להיום ובשילוב של 5% תוספת ריבית, הסכום מגיע ל-202.3 מיליון שקל. לטענת סופר NG, החברה השקיעה משאבים רבים בתכנון ההצעה למכרז והעריכה שיעור הכנסות מסוים – שבפועל לא התממשו. על פי כתב התביעה, נכון להיום, יש לסופר NG רק שמונה לקוחות מחוברים – בעוד בהערכות החברה תיכננו 19 מפעלים מחוברים חדשים בשנה. בין הסיבות שמציינים בחברה לכישלון חיבור המפעלים: שינויים רגולטוריים לאחר סיום המכרז בדרישות קווי התשתית שהפכו את הפרויקטים לפחות כדאיים, למשל בתקני בטיחות חדשים והתקנת חלקים וברזים חדשים ברשת. כמו כן, מציינים בחברה את הליכי התכנון הארוכים והתנגדות מועצות מקומיות להתחבר להעברת תשתית גז בשטחן.
בדיון שנערך בכנסת בנושא במרץ האחרון, הציע יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת דוד ביטן "להחליף את חברות החלוקה או להלאים את הפרויקט".
ממשרד האנרגיה נמסר: "כמקובל בהליכים משפטיים, תשובת המדינה תינתן לבית המשפט".