סגור
נגיד הבנק המרכזי היפני הרוהיקו קורודה
נגיד הבנק המרכזי היפני הרוהיקו קורודה (בלומברג)

נשבר מחסום ה-150 ין לדולר - שפל של 32 שנה במטבע היפני

פער הריביות האדיר בין ארה"ב ליפן גורר בשבועות האחרונים נפילה חופשית בערכו של הין - גורמים בשוק מעריכים כי הבנק של יפן ימכור שוב דולרים, בפעם השנייה תוך חודש; שר האוצר היפני: "ננקוט בצעדים הנדרשים - לא נסבול תנועות חריגות שמונעות על ידי מסחר ספקולטיבי"

הנפילה החופשית בין היפני חוצה מחסום נוסף: ירידה קלה במטבע מעמידה את השער על 150 ין לדולר, לראשונה מאז אוגוסט 1990.
השאלה היא כרגע איפה התחתית. באפריל 1990 נסחר המטבע ב-159.8 ין לדולר ובדצמבר 1986 ברמה נמוכה עוד יותר של 160 ין לדולר.
שר האוצר היפני שוניצ'י סוזוקי אמר היום בתגובה לחולשת המטבע: "הממשלה תנקוט בצעדים הנדרשים נגד התנועות החריגות. הירידה המהירה בין אינה דבר רצוי. אנחנו לחלוטין לא נסבול תנועות חריגות שמונעות על ידי מסחר ספקולטיבי".
בשוק המקומי שלנו, הדולר עולה ב-0.2% ונסחר ב-3.54 שקלים, היורו עולה ב-0.3% ל-3.47 שקלים.
ב-5 באוקטובר השנה נחצה הסף של 145 ין לדולר ומאז טיפס הדולר בכ-3% נוספים מול מקבילו היפני - על אף ניסיון בלימה של הבנק המרכזי היפני שב-22 באוקטובר מכר דולרים, לראשונה מאז 1998. בשוק מעריכים כי הבנק עשוי בהחלט לבצע בקרוב מכירת מט"ח נוספת - הבנק המרכזי בראשות המושל הרוהיקו קורודה אמור להתכנס בשבוע הבא לישיבה המוניטארית שלו.
מכירת דולרים היא מהלך חריג מאד מצד בנקים מרכזיים באופן כללי (בנקים מרכזיים שפועלים בשוק המט"ח לרוב מוכרים מטבע מקומי במטרה לדחוף לפיחות מטבע) - והבנק היפני לא יכול היה לעשות זאת אם לא היו לו רזרבות מט"ח גבוהות במיוחד. ואולם אם יאלץ לשוב ולהגן על המטבע באמצעות מכירות דולרים נוספות, הוא עשוי לסכן את כרית המט"ח העמוקה שלו.
"אי אפשר עדיין לחשוב על בלימת הדולר - אני לא חושב שאנחנו רואים את השיא בסייקל הזה", אמר היום ריי אטריל (Ray Attril), ראש חטיבת המט"ח ב-National Australia Bank (הדברים מובאים ב-CNBC).
הנפילה החופשית של הין מול הדולר מיוחסת בעיקרה לפער הריביות העצום, שדוחף את המטבע האמריקאי. בישיבתו האחרונה העלה הפד את הריבית ב-0.75% בפעם השלישית ברציפות, לרמה של 3.25% - הבנק האמריקאי ציין כי הריבית בסוף השנה צפויה לעמוד על 4.4%.
הפד מכוון כידוע במדיניות המצמצמת שלו למאבק עיקש באינפלציה, שחוצה את סף ה-8% והריבית הגבוהה נועדה לייצר האטה כלכלית שתגרור ירידת מחירים.
ביפן לעומת זאת הבנק המרכזי מתעקש על ריבית אפסית ועל מדיניות מרחיבה של רכישות אג"ח, במטרה לדחוף את התוצר המקומי ולהגן על התשואות. הבנק המרכזי לפחות נכון להיום לא מודאג מרמת האינפלציה במדינה - גם לאחר עליית המדד בחודשים האחרונים האינפלציה השנתית ביפן עומדת על כ-3%.