$
פרויקטים

טכנולוגיה ואורולוגיה: חידושים בתחום הטיפול באבנים בכליות ובערמונית מוגדלת

חברת לומניס הישראלית, מובילה עולמית בפיתוח לייזר לטיפולים רפואיים, משפרת משמעותית את הטיפול באבנים בכליות ופרוסטטה מוגדלת באמצעות טכנולוגיית מוזס 2.0 המקצרת את זמן הניתוח והאשפוז, ומשפרת את איכות חיי המטופלים

בשיתוף לומניס 10:3328.04.21
תחום טכנולוגיית הלייזר בשירות הרפואה מתפתח באופן תמידי והפך ליעיל במיוחד, בעיקר בתחום טיפולי האורולוגיה. טכנולוגיית הלייזר ״מוזס 2.0״ – פיתוח ישראלי הרשום כפטנט - מגדילה את האפקטיביות של טיפולי הלייזר באופן משמעותי בטיפול בבעיות הנגרמות כתוצאה מאבנים בכליות או ערמונית מוגדלת – שני מצבים רפואיים נפוצים.

 

מוזס 2.0 היא טכנולוגיית לייזר הולמיום חדשנית, אשר פותחה במעבדות המחקר והפיתוח של לומניס ביקנעם. הטכנולוגיה הופכת טיפולים אורולוגיים שבעבר נחשבו למורכבים המחייבים אשפוז ושיקום, לעיתים ממושכים, לטיפולים בעלי תוצאות קליניות טובות יותר במהלך הניתוח, שמצמצמים את הצורך בשהייה בבית החולים.

 

הטיפול המוביל בעולם בריסוק אבנים בכליות 

כ-10% מהציבור הישראלי יחוו במהלך חייהם התקף של 'עווית כלייתית', הנגרמת מאבנים בדרכי השתן, רובם גברים ביחס של 1:3 לעומת נשים, הנמצאים בעשור השלישי עד החמישי לחייהם.

 

השימוש בלייזר מסוג הולמיום בטכנולוגיית מוזס 2.0, הפך לטיפול המוביל בריסוק אבנים בדרכי השתן ולפתרון האולטימטיבי בבעיה שכיחה זו. הטכנולוגיה עושה שימוש במכניזם ייחודי, המחלק את תמסורת אנרגיית הלייזר לעבר האבן והרקמה לשתי פעימות. הראשונה, יוצרת כיס אוויר (בועה) בחלל הטיפול הנוזלי, בעוד הפעימה השנייה מעבירה את יתרת אנרגיית ההולמיום ישירות אל המטרה באופן מיטבי.

 

פרופ׳ מרדכי דובדבני, סגן מנהל המחלקה לאורולוגיה ומנהל היחידה לאנדו-אורולוגיה בבית חולים הדסה עין כרם ומזכיר איגוד האורולוגים הישראלי פרופ׳ מרדכי דובדבני, סגן מנהל המחלקה לאורולוגיה ומנהל היחידה לאנדו-אורולוגיה בבית חולים הדסה עין כרם ומזכיר איגוד האורולוגים הישראלי

 

״התחום האנדוסקופי באורולוגיה הולך ומשתפר והתחושה היא שהשמים נפרצו״, אומר פרופ׳ מרדכי דובדבני, סגן מנהל המחלקה לאורולוגיה ומנהל היחידה לאנדו-אורולוגיה בבית חולים הדסה עין כרם ומזכיר איגוד האורולוגים הישראלי. ״עד לפני 30 שנה הטיפול כלל ניתוחים ׳פתוחים׳, אחריהם הגיע ריסוק אבנים חוץ גופי ואז הגיעו ניתוחים האנדוסקופיים, בזמן שאבנים גדולות, מעל ל-2 ס״מ, טופלו דרך המותן. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת להגדיל את הטווח ולטפל באבנים יותר גדולות, בזמן קצר יותר, ומאפשרת התאוששות טובה. גם אם יש עדיין צורך בניתוחים דרך המותן, הפתח שנעשה הרבה יותר קטן, עד פי 5 מבעבר, מה שמאפשר לשחרר חולים אחרי לילה אחד בלבד".

 

מוזס 2.0 מקנה לרופאים המטפלים יתרונות קליניים משמעותיים, בכך שהיא מגדילה את קצב הפירוק של האבן בעד 85 אחוזים לעומת טיפולים קודמים בלייזר, מונעת את "בריחת" האבן בזמן הטיפול ומפחיתה את הסיכון שהאבן תגיע למקומות מרוחקים בכליה ותגרום לסיבוכים. דבר זה משפר משמעותית את יכולת השליטה של הרופא במהלך הניתוח, ומביא לטיפול מהיר, יעיל ואפקטיבי יותר.

 

״אמצעי הריסוק התקדמו מאוד בעשורים האחרונים, והיום הסטנדרט הוא לייזר הוליום - סיב לייזר גמיש שקוטרו 1/5 מ״מ״, מסביר את התהליך ד״ר אהוד גנסין, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שמיר אסף-הרופא ורופא בכיר באסותא ברמת החייל, ״באמצעות הסיב ובצירוף מצלמה זעירה, אפשר לטייל בכליה, להגיע אל האבן ולרסק אותה. גל ההלם הראשון שנוצר מיריית הלייזר, ׳מבריח׳ את האבן, ומהנדסי לומניס הצליחו להוסיף במוזס 2.0 גל הלם נוסף בפחות ממיל שניה, כך שהאבן לא תזוז. בכך הם הצליחו לייעל הפרוצדורה באופן משמעותי, והיא הפכה למהירה ויעילה יותר ממה שהייתה עד היום״.

 

 

 

העתיד כבר כאן: הסרת ערמונית מוגדלת ללא אשפוז 

גם בטיפול בבעיית ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת בקרב גברים, טכנולוגיית מוזס 2.0 הוכחה כטיפול הקליני העמיד ביותר, ובסיכון מינימלי ביחס לטיפולים אחרים בשוק. בטיפול במחלה הנפוצה בקרב 50% מהגברים מעל גיל 60 וכ-80% מהגברים מעל גיל 80, שינתה טכנולוגיית המוזס 2.0 את פרקטיקת הטיפול שהייתה נהוגה במשך עשרות שנים.

 

״הערמונית היא בלוטה שנמצאת במוצא שלפוחית השתן, והיא גדלה באופן טבעי עם הזמן, עד שהיא חובקת את השופכה וגורמת לגברים הפרעות במתן השתן״, מסביר ד״ר גנסין, ״שכיחות הגדלה שפירה של הערמונית עולה עם הגיל, כך למעשה כמעט כל הגברים יסבלו מכך באופן טבעי במהלך חייהם״.

 

לדברי ד״ר גנסין, הניתוח השכיח ביותר בישראל כיום לטיפול בערמונית, הוא פרוצדורת TURP, במהלכה נכנסים עם מצלמה דרך השופכה, ומטפלים בערמונית באמצעות סכין חשמלית. ניתוח ה-TURP אורך עד שעה, ומוגבל לטיפול בערמוניות בגודל של עד 80-100 סמ״ק בלבד. הוא מגדיל את הסיכויים לדימומים ובעיקר ישנו סיכוי משמעותי לניתוח חוזר, משום שיש יותר סיכוי להישארות רקמה בלוטית לאחר הניתוח. בנוסף, בשיטה הסטנדרטית הוא גם מלווה בסיכוי של 6% לפגיעה בזקפה.

 

לעומתו, הניתוח המתקדם ביותר המוצע כיום לבעיית ערמונית מוגדלת, הוא הליך HoLEP – Holmium Laser Enucleation of the Prostate בשימוש בטכנולוגיית מוזס 2.0. הטכנולוגיה החדשנית מקצרת את זמן הניתוח ביותר מ 20% ומפחיתה משמעותית את הסיכון לדימומים. היא יכולה להתבצע כפרוצדורת יום וללא קטטר ובכך מקצרת את זמן האשפוז, שאורך בדרך כלל מספר ימים, כך שחלק מהחולים משוחררים הביתה עוד באותו היום או לאחר יום אחד בלבד. ניתן לבצע הניתוח תחת טיפול במדללי דם עקב יכולת השליטה בדימומים המצויינת.

 

ד״ר אהוד גנסין, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שמיר אסף-הרופא ורופא בכיר באסותא ברמת החייל ד״ר אהוד גנסין, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי שמיר אסף-הרופא ורופא בכיר באסותא ברמת החייל

 

״הליך HoLEP נעשה דרך השופכה וללא חתך, ובמהלכו מקלפים באופן מלא את החלק החוסם של הערמונית בלייזר הולמיום״, מסביר ד״ר גנסין, ״ניתוח HoLEP יעיל יותר, כי הוא מאפשר להוציא את כל רקמת הערמונית, שלא גדלה לאחר מכן מחדש, וכל זה מבלי לפתוח את הבטן, גם במקרים של ערמונית גדולה מאוד. הוא מקצר הרבה יותר את זמן האשפוז והחיבור לקטטר, כשהסיכוי לפגיעה בזקפה הוא אפסי״.

 

״מפתחי הטכנולוגיה של לומניס ענו על האתגר לדייק את הפעולה, ועשו במוזס 2.0 שינוי באופי של גל ההלם של הלייזר בתהליך ה-HoLEP, שמאפשר קילוף יותר אפקטיבי של הרקמה, שליטה יעילה יותר בדימומים, ופרוצדורה ניתוחית מהירה יותר״.

 

חברת לומניס הישראלית היא מחלוצות ניתוחי הלייזר בעולם. בראשה עומדת המנכ"לית ציפי עוזר-ערמון, אשר רושמת הישג עסקי נוסף לאחר שבחודש מרץ השנה, רכשה בוסטון סיינטיפיק את החטיבה הכירורגית תמורת 1.07 מיליארד דולר, והודיעה כי בכוונתה להשאיר את פעילות החברה בארץ ולהפוך אותה למרכז חדשנות בתחום טכנולוגיות הלייזר.

 

״הגאווה הכי גדולה שמאחורי כל זה עומדת חברה ישראלית״, מסכם פרופ׳ דובדבני, ״אנו גאים בעובדה שבישראל יושבת חברה שהיא בחזית הטכנולוגיה העולמית. ושמחים על כך שטכנולוגיות פורצות דרך בתחום האורולוגי יצאו מכאן״.

 

לפרטים נוספים לחצו כאן>>

 

x