$
בארץ

התנועה לחופש המידע וכלי תקשורת עתרו לחשוף את תמלילי ישיבות הממשלה בזמן הקורונה

עד כה סירבה הממשלה לפניות לקבלת החומרים בטענה שהם מסווגים כ"סודיים ביותר", ולכן יש לסגור אותם בארכיון המדינה; העותרים, ובהם גם כלכליסט, טוענים כי "יש חשיבות ציבורית עליונה לחשיפת הפרוטוקולים כעת ולא בעוד 30 שנה, כפי שמעוניינת המדינה. במאבק במחלה חיוני לחשוף את המידע"

תומר גנון 20:0826.10.20

התנועה לחופש המידע הגישה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה לפי חוק חופש מידע שמטרתה לחשוף את הפרוטוקולים המלאים מישיבות הממשלה בעניין התמודדות עם מגפת הקורונה, ואת חומרי הרקע העובדתיים שעל בסיסם מתקבלות ההחלטות בנושא. עד כה סירבה הממשלה לפניות לקבלת החומרים בטענה שהם מסווגים כ"סודיים ביותר", ולכן יש לסגור אותם בארכיון המדינה – ולאפשר לציבור לעיין בהם רק אחרי 30 שנה.

 

את העתירה הגישו התנועה לחופש המידע ושורה של עיתונאים וגופי תקשורת, בהם כלכליסט, וכן עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם.

 

בדיקות במתחם הדרייב אין בדיקות במתחם הדרייב אין צילום: אוראל כהן

 

"יש חשיבות ציבורית עליונה לחשיפת הפרוטוקולים כעת ולא בעוד 30 שנה, כפי שמעוניינת המדינה", אומרת עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "מטרת העתירה היא להביא לגילויים של תהליכי קבלת ההחלטות בממשלה בנוגע להתמודדות עם משבר הקורונה, בזמן אמת ובעיתוי רלוונטי ליכולת הציבור להשפיע על ההחלטות המתקבלות – ולא בעוד זמן רב, כשלא תהיה למידע המבוקש בעתירה כל השפעה על הדיון הציבורי ועל השיקולים של מקבלי ההחלטות".

 

העותרים טוענים שסירוב הממשלה לחשוף לציבור את תמלילי ישיבותיה ואת הנתונים ששימשו בסיס להחלטותיה, נשען על מקורות משפטיים שגויים, שמטילים חובת סודיות לגבי דיונים בענייני ביטחון המדינה – ואינם רלוונטיים לשקיפות שלטונית בנוגע לדיונים בעניין משבר הקורונה, שעוסקים בנושאים אזרחיים מובהקים. בעתירה נכתב כי "אין כל הצדקה לאי-חשיפת תהליכי קבלת ההחלטות בנוגע למשבר הקורונה. להפך: אם במלחמה חיוני לעתים להסתיר מידע כדי לנצח את האויב, הרי שבמאבק במחלה חיוני לחשוף מידע כדי לנצח את ה'אויב' – הנגיף".

 

העותרים טוענים בעתירה כי לא רק שהמידע המבוקש חיוני לציבור, "אלא שהסתרתו מפניו מהווה פגיעה של ממש בבריאות הציבור, בכלכלה הישראלית ובמשטר הדמוקרטי. יודגש כי בהיעדר מידע ונתונים על החלטות הממשלה ואופן קבלתן – נפגע באופן משמעותי אמון הציבור במוסדות השלטון ובהחלטותיו; ובהיעדר אמון – נשמט הבסיס לקיומו של משטר דמוקרטי, ונשחק שיתוף הפעולה האזרחי שמהווה תנאי הכרחי להצלחת המאמץ הלאומי לבלימת המגפה".

x