$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

מזרחי טפחות במו"מ ליצירת ארנק דיגיטלי עם הפועלים

מזרחי טפחות הוא הבנק הגדול היחיד ללא אפליקציית תשלומים. אם ההסכם ייצא לפועל, יוכלו לקוחות מזרחי לשלם בסמארטפון בבתי עסק, והתשלום יישען על הטכנולוגיה של ביט. הרקע למהלך: כניסת תקן התשלומים המתקדם לבתי עסק גדולים בחודש הבא

עירית אבישר 06:5020.10.20

מזרחי טפחות נערך לשינויים הצפויים בעולם התשלומים: ל"כלכליסט" נודע כי הבנק נמצא במו"מ מתקדם לשיתוף פעולה עם אפליקציית התשלומים ביט של בנק הפועלים ליצירת ארנק דיגיטלי משותף.

 

 

בחודש הבא ייושם חלק מרכזי במתווה של בנק ישראל להכנסת תשתית תשלומים מתקדמת. עד סוף נובמבר יצטרכו בתי עסק עם מחזור שנתי של עד 100 מיליון שקל לעבור לסליקת תשלומים בטכנולוגיית ה־EMV.

מימין: משה לארי ודב קוטלר מימין: משה לארי ודב קוטלר צילומים: עמית שעל, גדי דגון

 

אחד היתרונות המרכזיים שמביאה עמה טכנולוגיה זו היא האפשרות לשימוש באמצעי תשלום מתקדמים כמו הסמארטפון: במקום לשלוף את כרטיס האשראי, יוכלו הלקוחות לשלם באמצעות הצמדת הטלפון למסוף התשלום. כדי שזה יקרה צריך להתקין אפליקציה של ארנק דיגיטלי.

 

חברות כרטיסי האשראי כבר פיתחו ארנקים דיגיטליים, וגם הבנקים הגדולים צפויים להשיק כאלה. בנק לאומי למשל כבר הודיע על כך, ויבצע רשמית את ההשקה בתחילת נובמבר.

 

בניגוד להפועלים, לאומי ודיסקונט, לבנק מזרחי טפחות, בניהולו של משה לארי, אין אפליקציית תשלומים. בבנק לא מתכוונים לפתח או לרכוש אפליקציה כזו, שנכון להיום המודל העסקי שלה אינו רווחי. עם זאת, בבנק מבינים כי עליהם להציע ארנק דיגיטלי לאור השינויים בעולם התשלומים, ולכן העדיפו למצוא פתרון בדמות שיתוף פעולה טכנולוגי עם בנק הפועלים.

 

לבנק הפועלים, בניהולו של דב קוטלר, יש את אפליקציית התשלומים ביט הנחשבת לגדולה ביותר בשוק עם נתח מוערך של 60%. כיום עיקר הפעילות של אפליקצית ביט היא בהעברת כספים בין אנשים (אם כי יש לה גם פעילות מול המגזר העסקי), אולם ככל הנראה גם תשיק גם ארנק דיגיטלי לשימוש בבתי עסק.

 

אם ייחתם הסכם בין שני הבנקים, יוכלו גם לקוחות מזרחי טפחות לשלם ישירות באמצעות הסמארטפון, כאשר ביצוע התשלום יישען על התשתית הטכנולוגית של ביט.

 

ככל הידוע, המו"מ בין מזרחי טפחות וביט מתקדם, אך אין עדיין ודאות שההסכם ייצא אל הפועל. לצד הסוגיות המסחריות ישנן סוגיות מורכבות בשיתוף פעולה שכזה כמו נושאי תפעול. כמו כן להסכם כזה יש היבטים רגולטוריים היות שמדובר בשיתוף פעולה בין שני גופים פיננסיים. בנוסף, מזרחי טפחות אמור להגיע להסכמות גם עם חברות כרטיסי האשראי וכבר החלו שיחות בנושא.

כאמור, המהלך הזה נעשה כחלק מכניסת טכנולוגיית ה־EMV לתחום התשלומים בישראל. בחודש הבא בתי העסק הגדולים יצטרכו לעבור לשימוש בטכנולוגיה זו, וביולי 2021 אמור כמעט השוק כולו לעבור לשיטת התשלומים זו.

 

טכנולוגיה זו, הנחשבת מתקדמת ומאובטחת, מגיעה באיחור לישראל, לאחר שהיא כבר מוטמעת במדינות מערביות רבות. הטכנולוגיה מאפשרת לבצע עסקאות ללא מגע הן באמצעות כרטיס האשראי והן באמצעות הסמארטפון ומכשירים לבישים אחרים.

 

לשלם בלי כרטיס לשלם בלי כרטיס

 

 

אולם הטלטלה האמיתית שעשויה להגיע לעולם התשלומים בישראל היא אם ייכנסו אליו ענקיות טכנולוגיה מחו"ל, שכן הכנסת תקן ה־EMV מסיר את החסם העיקרי לפעילותן בישראל. מי שכבר ידוע שצפויה להיכנס בעקבות זאת לשוק המקומי היא חברת אפל, שכבר מקיימת שיחות מתקדמות עם הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לקראת כניסתה, וככל הידוע אף חתמה עם חלקן על הסכמים.

 

בניגוד למכשירי אנדרואיד, שפתוחים כמעט ללא מגבלה לארנקים דיגיטליים, באפל המצב מורכב יותר. אפל היא מערכת סגורה המאפשרת העברת תשלומים רק דרך אפליקציית אפל פיי. כלומר, גוף פיננסי שרוצה לאפשר ללקוחותיו לשלם דרך הנייד של אפל חייב לעבור דרך אפל פיי, ועליו לחתום עם החברה על הסכם שמאפשר לרשום את כרטיס האשראי באפליקציה, תוך כמובן תשלום עמלה לאפל.

 

מבנק הפועלים נמסר: "איננו נוהגים להתייחס לשאלות הנוגעות למגעים עסקיים". ממזרחי טפחות לא נמסרה תגובה לידיעה.

x