$
מיסוי ומשפט

תושבים ויזמי תמ"א בבת ים מאבדים סבלנות; יעתרו נגד העירייה

אחרי תקופה של פריחה והתחדשות עירונית מסיבית, החלה עיריית בת ים להקטין זכויות בפרויקטים קיימים, והתושבים חוששים שהעיר תחזור כמה שנים לאחור. העירייה: "לא ניתן לאף יזם לגרום נזק לתושבי העיר"

דב כהן 09:2314.09.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

המאבק על תמ"א 38 בבת ים עולה מדרגה. עמותת "ארגון יזמים בת ים", המאגד למעלה מ-50 חברות יזמיות מובילות בהתחדשות עירונית המקדמים כ-250 פרויקטים ברחבי העיר, ערך בתחילת החודש אספת חירום בהשתתפות עשרות יזמים, שבה הוחלט על החרפת "המאבק על עתיד ההתחדשות העירונית בבת ים", כהגדרת אנשי העמותה. 

 

עיקר טענותיהם של היזמים נוגעות לשינויי מדיניות תכופים ורטרואקטיביים שמחילה העירייה על פרויקטים של תמ"א 38 בשטחה, במיוחד מאז כניסתה לתפקיד של מהנדסת העיר החדשה, מיכל מאיר, לפני כשנה וחצי. בעקבות כך, לטענתם, פרויקטים רבים שכבר אושרו עקרונית וקיבלו את הסכמת הדיירים, נעצרים, תוך שעל הדיירים והיזמים מושתות הוצאות עתק הפוגעות בכדאיותם הכלכלית של הפרויקטים ובאפשרות לחזק את הבניינים הישנים.

 

בכנס נאמו עו"ד מיכה גדרון ועו"ד ניצן זימרן ממשרד עופר טויסטר, אשר פירטו בפני המשתתפים את המצב התכנוני-משפטי בעיר, והסבירו מדוע לראייתם החלטותיה של מהנדסת העיר אינן חוקיות. בסיום האספה החליטו חברי הארגון פה אחד על הסלמת הצעדים נגד העירייה, כשבין היתר תוגש בקרוב עתירה נגד העירייה במסגרתה יבקשו היזמים ביחד עם התושבים לקבל צו מניעה לכמה מהלכים המתוכננים על ידה. כמו כן תיבדק אפשרות לתביעה ייצוגית בגין הנזקים האדירים, לדברי העמותה, שנגרמו לתושבי העיר והיזמים השותפים לפרויקטים.

 

כנס חירום של עמותת "ארגון היזמים בת ים", החודש כנס חירום של עמותת "ארגון היזמים בת ים", החודש

 

גורם בעמותה אמר כי "תחילה העירייה הוציאה צווי בתים מסוכנים לכ-10,000 בתים בעיר, ואחר כך החליטה שהיא רוצה לבדוק כל יזם ויזם שפועל בעיר. בכך היא למעשה מכשילה להם פרויקטים, גם כאלה שנמצאים בצנרת מספר שנים לא מבוטל.

 

"הכלכליות של הפרויקטים האלה נבדקה כבר ביסודיות על ידי ההנהלות הקודמות ומהנדס העיר הקודם. בגלל שהורידו את מספר הקומות הנוספות ל-2.5, יזמים קורסים ופרויקטים רבים תקועים מאזור בלפור ועד גבול חולון. העירייה הקודמת החליטה להוסיף חצי קומה לפרויקטים במסגרת תוכנית בי/538, ולראיה – אף פרויקט בן 3 קומות אינו תקוע".

 

לדברי עו"ד זימרן, בניגוד לכללים שהתווה בית המשפט העליון, "אין מחילים מדיניות באופן רטרואקטיבי, שכן פעולה שכזו לא די שאינה מביאה לוודאות, היא פוגעת באינטרס ההסתמכות והציפייה הראויה של האזרח. כלל ראוי נוסף הוא שגיבוש המדיניות יהיה תוך שמיעת רחשי הציבור ואנשי מקצוע עליהם עתידה לחול המדיניות".

 

המאבק על תמ"א 38 בבת ים עולה מדרגה. עמותת "ארגון יזמים בת ים", המאגד למעלה מ-50 חברות יזמיות מובילות בהתחדשות עירונית המקדמים כ-250 פרויקטים ברחבי העיר, ערך בתחילת החודש אספת חירום בהשתתפות עשרות יזמים, שבה הוחלט על החרפת "המאבק על עתיד ההתחדשות העירונית בבת ים", כהגדרת אנשי העמותה. 

 

לדבריהם, לאורך כל התהליך היזמים הם אלו שמשקיעים מכספם ולא העירייה בתיקון ליקויים בבניינים ושיפוץ המבנים של התושבים, וזאת עוד בטרם החל תהליך הבנייה עקב צווי מבנים מסוכנים שעיריית בת ים הוציאה לאלפי בניינים. כמו כן היזמים מהווים אוזן קשבת למצוקות הדיירים בכל שעה משעות היממה לצורך תיקון נזילות, ביובים וטיח מתפורר בעמודים ובקירות חוץ הבניין.

 

אחד מהם הדגיש כי "ארבעה-חמישה בניינים שנתקלו בקשיים אינם מעידים על מאות פרויקטים וכי כל החברות השותפות בעמותה הינן בעל חוסן כלכלי וניסיון מוכח וכל ניסיון לשוות להן מראה של סכנה לציבור הינו מוטעה ומטעה". עם זאת, לדבריו, היזמים ממשיכים לשאוף לשיתוף פעולה אסטרטגי מול הנהלת העיר כפי שקיים מול התושבים.

 

פרויקט התחדשות עירונית בבת ים פרויקט התחדשות עירונית בבת ים צילום: עמית שעל

 

מחפשים מקלט

בהתייחס לדבריהם של ראש העיר ברוט והמהנדסת מאיר, לפיהם אתרי בנייה רבים ברחבי העיר ננטשו על ידי היזמים ומכאן הצורך לבדוק אותם היטב, אומרים בעמותה כי כל המיזמים האלה הם כאלה שלא זכו לתוספות בנייה לפי תוכנית בי/538 או בי/580, במסגרתן הוענקה לפרויקטים רבים תוספת של חצי קומה או קומה על מנת להפוך אותם לכדאיים כלכלית.

 

כך למשל, ברחוב בר אילן 59 ניתן אישור להוספת 2.5 קומות, כשבמדיניות הקודמת ניתן היה לבנות 4-3.5 קומות (חצי קומה לפי תוכנית 538 ועוד חצי קומה ויותר לפי תוכנית בי/580); ברחוב אלמליח 3 אושרו 2.5 קומות חדשות, כשקודם לכן ניתן היה לבנות 3 קומות ויותר; וברחוב הרצוג 34 ניתנה תוספת של 2.5 קומות כשקודם לכן ניתן היה לבנות לפחות 3.5 קומות.

 

"התוספות שמתאפשרות מכוח תוכניות בי/538 ובי/580 הן התמיכה והערבות הכלכלית הנדרשת כדי להביא פרויקט קיים אל קו הסיום", אומרים בעמותה. "כיום ראש העיר ומהנדסת העיר מבקשים להפסיק את התוספות האלה – ובכך הם יפגעו בעיר כולה".

 

מעירית בת-ים נמסר בתגובה: "כיום העירייה עובדת עבור התושבים, ולא עבור הקבלנים. אנחנו נאשר כל פרויקט התחדשות עירונית שיסייע לתושבים, אבל נחסום בכל מחיר יזמים שינסו לעבוד על התושבים או לסכן את כספם ורכושם.

 

כבר כיום יש ברחבי העיר פרויקטים של תמ"א שנתקעו באמצע במשך שנים רבות, והדיירים גרים בלב אתר בנייה כבר תקופה ארוכה. אנחנו לא נאפשר לזה לקרות שוב. אנחנו מציעים לכל יזם בעיר להשקיע את כספו בשיפור השירות לתושבים, ולא ביחסי ציבור שלא ישפיעו על החלטות הדרג המקצועי בעירייה.

 

טובת התושבים היא הדבר היחיד העומד לנגד עינינו, כפי שנעשה בתל אביב, חולון, רמת גן, ראשון לציון ובערים אחרות, ואנו מציעים ליזמים להתחיל ולפעול בדרך דומה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן>>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן