$
תשתיות

אלון מידן: "ראינו צעירים עוזבים את רעננה, גאים לקחת חלק בהחזרתם"

בעירייה רואים בקידום מיזמי התחדשות עירונית פתרון למחסור בהיצע הדיור וכלי לשימור האוכלוסייה הצעירה. בחברת בוני בניין, הפועלת בעיר כבר יותר מ-40 שנה, מבינים את גודל הפוטנציאל: "רעננה היא כיום מקום מצוין לקידום תמ"א 38"

רונן ניב 09:1113.09.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

ב-2022 תציין רעננה 100 שנה להיווסדה. כיאה לעיר המאופיינת בלא מעט מבנים ותיקים, אין זה מפתיע כי מיזמי התחדשות עירונית – במסגרת תמ"א 38 ופינוי-בינוי - הולכים ותופסים בה נפח משמעותי כחלק ממהלך מקיף לרענון פניה.

 

דו"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מציב את רעננה כאחת מ-10 הערים המובילות ב-2019 במתן היתרי בנייה לפרויקטים של תמ"א 38, עם 574 יחידות דיור ב-18 מבנים - 12 במסלול חיזוק ותוספות (38/1) ושש במסלול הריסה ובנייה מחדש (38/2). מספרים אלו מהווים עלייה ביחס לשנה קודם לכן, אז ניתנו היתרי בנייה ל-17 מבנים ובהם 336 יחידות דיור.

 

לפי הדו"ח, מאז אושרה התוכנית בידי ממשלת ישראל ב-2005, קיבלו ברעננה 144 מבנים הכוללים 3,199 יחידות דיור את ההיתרים המיוחלים – מרביתם המכריע (133) במסלול חיזוק ותוספות ומקצתם (11) במסלול הריסה ובנייה מחדש.

 

 

"עיריית רעננה מעודדת התחדשות עירונית על כל היבטיה, ורואה בה מנוף לצמיחתה של העיר וערך חשוב בשיפור איכות חיי התושבים", אומר ראש העיר חיים ברוידא. לדבריו, "לצד חיזוק ומיגון המבנים הישנים בפני רעידות אדמה, מיזמי התחדשות עירונית מביאים גם בשורה חברתית כפתרון לשתי סוגיות מרכזיות עימן מתמודדת רעננה כחלק מבעיה לאומית – מצוקת הדיור לזוגות צעירים והצורך בפתרונות חניה. אחד היתרונות המרכזיים ביישום פרויקטים במסגרת זו טמון בהגדלת מספר יחידת הדיור ברעננה, כשאנו מחויבים לבניית 30% מהדירות כדירות קטנות המותאמות לאוכלוסייה צעירה".

 

ראש העיר רעננה, חיים ברודיא ראש העיר רעננה, חיים ברודיא צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

 

ברוידא מתייחס גם להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה על גניזת תמ"א 38 בעוד כשנתיים, ומדגיש כי "ברעננה קיים יישום מואץ של תהליכי התחדשות עירונית באמצעות התוכנית. אנו מעודדים בפרט ביצוע פרויקטים של בנייה והריסה, המקנים ליזמים זכויות בנייה נוספות, ובעיקר מאפשרים יצירת חניונים תת-קרקעיים על מנת לצמצם את מצוקת החניה ברחובות. אני רואה חשיבות גבוהה בהמשך קידום פרויקטים של תמ"א 38, ואשקול בחיוב להגיש בקשה להארכת התוכנית בשנתיים נוספות או לקבל סמכות לאשר תוכניות בניין עיר (תב"ע) להתחדשות עירונית בסמכות הוועדה המקומית".

 

רוח גבית

בתנופת הפיתוח השוטפת את רעננה בולטת קבוצת בוני בניין, הבונה בעיר כבר למעלה מ-40 שנה. החברה היא זו האחראית להקמתם של כמה ממוסדות החינוך ומבני הציבור המזוהים ביותר עם העיר, בהם קרית החינוך מטרווסט, בית ספר אביב ובית יד לבנים, וזאת לצד בניית מבני מגורים רבים. הקבוצה אף משתלבת היטב בחזון ההתחדשות העירונית שמציג ברוידא. 

 

"אם תמ"א 38 מתייחסת למבנים שהוקמו לפני 1980, הרי שברעננה קיימים לא מעט מבנים שהוקמו עוד עשרות שנים אחורה ופגעי הזמן בהחלט מורגשים בהם", מסביר אלון מידן, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושותף בבוני בניין, ומי שעומד בראש חטיבת ההתחדשות העירונית של הקבוצה. "שיקומם וחידושם של אותם מבנים הוא הכרחי, ואת זה מבינים גם קברניטי העיר, המעניקים לתחום את הדחיפה הנדרשת.

 

 נתונים: הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית

  

"ראש העיר חיים ברוידא, ואגף ההנדסה בהובלתו של מהנדס העיר פרץ אוסנברג, קשובים ליזמים ולדיירים, ופועלים לייעול התהליכים ולשחרור חסמים ביורוקרטיים. ברור שעדיין הדברים לא זורמים באופן החלק ביותר, אבל אנחנו מאמינים שהמסר מחלחל אט אט למטה, לדרגים הנמוכים יותר, בדרך להצעדת התחום כולו קדימה".

 

כחברה רעננית, המכירה היטב את הדנ"א של העיר ושל תושביה, בבוני בניין לא רק מברכים על יוזמתו של ברוידא לקידום פתרונות דיור לאוכלוסייה הצעירה, אלא גם פועלים ליישמם בפועל. "הדור הצעיר עזב את רעננה מכיוון שלא יכול היה להרשות לעצמו לגור בעיר. גם דירות שנבנו בשכונות החדשות לא סיפקו מענה הולם והיו ברובן גדולות מדי ובעיקר יקרות מדי", מצהיר מידן. "ראינו מקרוב את תנועת הצעירים החוצה, ואנו שמחים לקחת חלק במאמץ להחזירם לעיר ולספק פתרונות דיור ראויים להם ולתושבים הקיימים. בפרויקטים שאנו מקדמים כעת, הקפדנו לתכנן גם דירות קטנות של 3-2 חדרים סביב שטח של 70 מ"ר, שמתאימות במיוחד למשפחות צעירות".

  

בחברה מזהים את הרוח הגבית שמפנה העירייה לפרויקטים במסלול הריסה ובנייה מחדש, ומקדמים מיזמים גם במסגרת זו: "בניגוד לעבר, אז פרויקטים של 38/2 לא היו כלכליים, כיום אנו פועלים בעיקר במסלול של הריסה ובנייה. נכון, אלו לא פרויקטים שמתאימים לכל בניין ולכל אזור בעיר, אך במקומות שניתן לבצע אותם, למיזמים הללו יש ערך מוסף. רעננה היא עיר מצוינת, ומבחינתנו גם המקום הטבעי ביותר לקדם תמ"א 38, כשעל רקע סיום התוכנית המתקרב יש כיום התעוררות גדולה. בעלי דירות נחושים להוציא לפועל פרויקטים וקבוצת בוני בניין זוכה לפניות רבות. אנו כמובן בוחנים כל פנייה באופן יסודי, ולצערי נאלצים לדחות חלק לא קטן מהפניות אלינו".

 

הפרויקטים בבר אילן 11 (מימין), ובמעלות 6  הפרויקטים בבר אילן 11 (מימין), ובמעלות 6

 

מדברים מהשטח

הרזומה שבנתה לעצמה בוני בניין ברעננה נשען בין היתר שורה של פרויקטים שכבר הושלמו ואוכלסו בהצלחה, ביניהם אלה שברחובות בר אילן 42, מכבי 5 והחורש 18, כשפרויקט נוסף ברחוב מכבי 22 נמצא לקראת סיום.

 

פרויקט הדגל הנוכחי של החברה הוא זה המתרומם ברחוב בורוכוב 35, ונמצא בשלבי גימור מתקדמים. מדובר בפרויקט תמ"א 38/1, במסגרתו יחוזק, יעובה ויחודש בניין של 3 קומות בן עשרות שנים, שיכלול עם השלמתו 6.5 קומות ו-18 דירות חדשות שיצטרפו אל 21 הדירות הקיימות. 

 

הפרויקט גם מתכתב עם דבריו של ראש העיר בנוגע לבעיית החניה ויעמיד לרשות הדיירים מתקן חניה אוטומטי. כמו כן ייהנו הדיירים ממרפסות שמש, מחסנים, ומחידוש הלובי והגינה הציבורית המשותפת – והכל ברף הגבוה ביותר. בפרויקט הוקפד על תמהיל דירות מגוון של 6-4 חדרים, מיני-פנטהאוזים ופנטהאוזים. מאפייניו הטופוגרפיים של הפרויקט מייצרים לדייריו נוף פתוח, לוקסוס השמור למעטים ממבני העיר. על מידת העניין שמייצר הפרויקט יעיד קצב המכירות והעובדה שנותרו בו דירות ספורות, ובהן דירת הפנטהאוז האחרונה.

 

עוד מיזם של בוני בניין שעובר כעת שדרוג מסיבי נמצא כאמור ברחוב מכבי 22, ובו מספר הדירות יגדל מ-12 ל-22. העבודות במקום מתבצעות בקצב גבוה, וקצוות אחרונים נסגרים לקראת קבלת טופס 4. 

 

ראש חטיבת ההתחדשות העירונית בקבוצת בוני בניין, אלון מידן ראש חטיבת ההתחדשות העירונית בקבוצת בוני בניין, אלון מידן צילום: חיים אפריאט

  

בשלבי תכנון שונים נמצאים עוד מספר רב של פרויקטים של הקבוצה ברחבי רעננה, דוגמת אלו שברחובות המעלות 6, מכבי 51, בר אילן 11 וההגנה 91,89 ו-93. 

 

"אנחנו חיים רעננה ואת הפרויקטים שלנו בעיר ברמה היומיומית, ובקיאים בכל פרט ופרט הקשור אליהם", מרחיב מידן. "המשרד שלנו נמצא בסמוך אליהם, וכל בעיה העולה מהשטח מקבלת מענה מיידי. גם עיריית רעננה ואגף ההנדסה נמצאים במרחק קצר, ומעבר להיכרות עמוקה עם כל היבט שקשור למדיניות העירונית, התב"עות וזכויות הבנייה, אנו יודעים בדיוק מי הפונקציה האחראית בעירייה לכל נושא. לעניין הזה חשיבות קריטית בכל מה שנוגע לקיצור לוחות זמנים בפרויקטים".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן