$
פרויקטים

סימנס תעשיות דיגיטליות מרחיבה את פעילות חטיבת התוכנה בישראל

סימנס העולמית מבססת את אחיזתה בישראל באמצעות רכישה של חברות, השקעה בחברות סטרטאפ ופיתוח פלטפורמות חדשות בתחומי הרובוטיקה, ההדפסה בתלת-מימד, התכנון האלקטרוני ועוד

בשיתוף סימנס 13:3226.08.20

חברת סימנס (Siemens) מוכרת היטב בשוק הממשלתי והתאגידי העולמי כספקית של טכנולוגיה מתקדמת ליצרנים מובילים, ביניהם:

Volkswagen, BMW, Boeing, Tesla, Samsung, Haier, Lockheed Martin

 

יצרנים אלו, וכמותם מאות רבות של יצרנים מובילים אחרים בתחומי הרכב, התעופה, התעשייה הכבדה, האלקטרוניקה ועוד, נסמכים בתהליכי התכנון ההנדסי והייצור שלהם על תוכנות סימנס תעשיות דיגיטליות (Siemens Digital Industries Software). לעובדי סימנס תוכנה לתעשייה בישראל, יש חלק כמעט בכל העסקאות המשמעותיות. בפרט, בכל הקשור לפתרונות מבוססי-ענן, ולהתאמה לשינויים שמכתיבה המהפיכה התעשייתית הרביעית.

 

המהפכה התעשייתית הרביעית והקשר הישראלי

המפגש של סימנס עם החדשנות הישראלית, מתחיל עוד בשנות התשעים. חברת סטרטאפ ישראלית בשם Tecnomatix היתה בין הראשונות להציע ליצרני הרכב המובילים בגרמניה ובמדינות אחרות, תוכנות לסימולציה של רובוטים תעשייתים. החברה משכה את תשומת הלב של חטיבת התעשייה של סימנס, ובשנת 2007, הפכה לחלק ממנה, עם רכישת חברת האם האמריקאית לניהול חיי מוצר - UGS. מאז ועד היום השקיעה סימנס למעלה מעשרה מיליארד דולר ברכישה של חברות תוכנה הנדסיות נוספות, במסגרת החלטה אסטרטגית להוביל את המהפכה התעשייתית הרביעית. מהפכה זו מבוססת בעיקר על הוספת רובד של דיגיטליזציה על-גבי רובד האוטומציה התעשייתית. בתימצות, הכוונה לאיסוף וניתוח מידע רב ומגוון (Big Data) מרצפת הייצור (Shopfloor). ניהול ייצור מבוסס מידע ובינה מלאכותית ושידרוג מערכות האוטומציה והרובוטיקה למערכות שמלמדות את עצמן (Autonomous Production).  

 

הדרך אל היעד השאפתני הזה כרוכה בהטמעה של מוצרי תוכנה חכמים, המפשטים ומקצרים את התהליכיים ההנדסיים. “לארגון הפיתוח של סימנס בישראל תפקיד מרכזי בממשק הזה שבין העולם הדיגיטלי, והעולם הממשי," מסביר צבי פויר, מנכ"ל סימנס תוכנה לתעשייה בישראל, המשמש גם סגן נשיא בכיר לייצור דיגיטלי בסימנס תוכנה לתעשייה העולמית. צבי החל את דרכו כמנהל עוד בימי Tecnomatix, "לאורך השנים ובאופן עקבי," הוא מספר, "חטיבת-המשנה הישראלית קיבלה אחריות על יותר ויותר תחומים בניהול חיי המוצר. בתחילה עסקנו בעיקר בתכנון וסימולציה של הייצור, אבל לאחרונה קיבלנו אחריות גם על תוכנות לניהול תהליך הייצור עצמו, וניהול חיי המוצר לאחר עזיבתו את המפעל (Service Life Cycle Management). ממשרדי החברה בקרית שדה התעופה מוביל צבי כיום ארגון בינלאומי בן קרוב לאלפיים עובדים, מתוכם כשלוש מאות בישראל. בשנת 2016 רכשה סימנס גם את חברת Mentor Graphics האמריקאית, רכישה שבעקבותיה הצטרפו למרכז הפיתוח בישראל אנשי Valor. עוד בגלגולה הקודם כחברת סטרטאפ ישראלית פיתחה Valor תוכנות לתכנון וניהול ייצור בעולם האלקטרוניקה. תוכנות אלו משלימות היטב את הצעת הערך של Tecnomatix בתחום המכני. בשנת 2018 רכשה סימנס באופן ישיר גם את חברת OMAT הירושלמית. שפיתחה תוכנה לניצול אופטימאלי של מכונות עיבוד שבבי. 

  

זזים מהר, סימנס תוכנה לתעשייה בישראל - רוח של סטרטאפ

לדעתה של טלי סגל, סמנכ"לית החדשנות והשותפויות של סימנס תוכנה לתעשייה בישראל, ההרחבה העקבית של הפעילות בישראל נובעת בין היתר מהיכולת להגיב בצורה מהירה לשינויים הטכנולוגיים הדרמטיים שמתחוללים בעולם הייצור. "יש משהו באופי הישראלי הפתוח, הלא-פורמאלי, החצוף לפעמים, שחיוני מאד לשוק שנמצא בתקופה של שינוי משמעותי," מסבירה טלי. "הנכונות לנסות פתרונות מהירים שלא נוסו בעבר, להסתכן בכישלון, וגם היכולת לערוך שינויים תכופים במבנה הארגוני ובשיטות העבודה, כדי שיתאימו יותר למציאות המשתנה". אחד המהלכים המשמעותיים שהוביל צבי היה פירוק המבנה ההיררכי הקלאסי ליחידות עבודה קטנות יותר, מעין "סטרטאפים פנימיים", כשכל יחידה כזו אחראית לא רק על פיתוח המוצרים אלא גם על שיווק ופיתוח עסקי. זהו מודל שתורם לתחושת האחריות, גאוות היחידה וחדוות העשייה. "אנחנו כל הזמן שואלים את עצמנו איך אפשר לעודד יותר סקרנות, יותר יצירתיות, יותר מעורבות של העובדים.", מוסיפה טלי. "לפני כמה שנים התחלנו פעילות של האקתונים שבהדרגה התפשטה לכלל חטיבת התוכנה העולמית. אנחנו מעודדים את העובדים להשקיע זמן בקידום הרעיונות שלהם מעבר לחדשנות טכנולוגית לעבר ערך עסקי ללקוחות."

האקתון במשרדי סימנס תוכנה לתעשייה בישראל – עידוד יזמות וחדשנות האקתון במשרדי סימנס תוכנה לתעשייה בישראל – עידוד יזמות וחדשנות צילום: יח"צ

 

תחת הנהגתו של המשנה למנכ"ל רולנד בוש  (Roland Busch), מספקת סימנס תמיכה משמעותית לרוח היזמית. בחמש השנים האחרונות נרשמו מספר פטנטים על שמם של עובדים מישראל, במימון ובהנחייה של המחלקה המשפטית של סימנס העולמית. השנה השיקה סימנס מאיץ חדשנות פנים ארגוני ראשון מסוגו, בשיתוף עם זרוע ההשקעות שלה – Next47. כמה עשרות צוותים של עובדים התאגדו והציגו יוזמות חדשניות בפני "וועדת השקעות" פנימית. עשר הצעות הגיעו לשלב הגמר, מתוכן אחת מישראל, אשר השיקה כבר גירסא ראשונה של מוצר מבוסס-ענן לתכנון אלקטרוני מוכוון ייצור - PCBflow.

 

חדשנות פתוחה - סימנס דינמו מחפשת סטרטאפים

במקביל למאמץ לשמר רוח של יזמות וחדשנות בתוך הארגון, השיקה סימנס בישראל בשנת 2018 תוכנית חדשנות פתוחה בשם Siemens Dynamo. זאת מתוך ההכרה ששיתופי פעולה חיצוניים חיוניים לא פחות במרוץ הטכנולוגי. במסגרת התוכנית אותרו עד כה 12 חברות רלוונטיות, וכל אחת מהן "שודכה" ליחידות העסקיות הרלוונטיות בסימנס. ההשתתפות בתוכנית נמשכת שנה, ובמהלכה נהנות החברות הנבחרות מחשיפה עולמית לסימנס, לקוחותיה ושותפותיה. המטרה העיקרית היא לאמוד את הערך המוסף של הפתרון המשולב בעיני הלקוחות. חלק מהחברות הופכות בסיום התהליך לשותפות מסחריות של סימנס תוכנה. דוגמאות מהעת האחרונה הן למשל:

 

• Anodot, אשר מציעה פלטפורמה מבוססת AI לניתוח נתונים וניטור תוך זיהוי אנומליות במידע עסקי ותעשייתי.

• Cybord, אשר מגנה על יצרני אלקטרוניקה מפני חדירה של רכיבים מזוייפים ואף זדוניים לקווי יצור מעגלים אלקטרוניים, על ידי סריקת 100% מהרכיבים ושימוש בכלי עיבוד תמונה ולמידת מכונה לאיתור החריגות.

 

כנס חדשנות בתעשייה בישראל, פברואר 2020, סימנס הציגה לראשונה פתרונות משולבים עם חברות סטארט-אפ ישראליות כנס חדשנות בתעשייה בישראל, פברואר 2020, סימנס הציגה לראשונה פתרונות משולבים עם חברות סטארט-אפ ישראליות צילום: יח"צ

 

COVID-19 ו"הנורמלי החדש" בעולם הייצור

אי אפשר לסיים מבלי להתייחס גם לנגיף COVID-19, שפרץ לחיינו במלוא העוצמה במהלך 2020. אנחנו עדים בשנה זו לשינויים כלכליים, חברתיים וגיאו-פוליטיים משמעותיים, שחלקם טרם נשלמו. מבחינת עולם הייצור, למציאות החדשה שנוצרה יש מספר השלכות כבר עתה:

 

1. הגבלות הריחוק החברתי, מאיצות תהליכי אוטומציה במפעלים והוספה של רובוטים.

2. צמצום התנועה מחייב לבצע מרחוק תהליכי תמיכה ותחזוקה מורכבים, ונותן דחיפה חשובה לטכנולוגיות צעירות יחסית של Virtual Reality / Augmented Reality

3. הקושי להסתמך על שרשראות האספקה הקיימות, מחייב במקרים רבים מעבר לייצור ואספקה בקרבת הלקוח, כולל שימוש בהדפסה בתלת-מימד.

4. שינויים בהתנהגות הצרכנים מכתיבים התאמות בקווי ייצור. לדוגמא, הביקוש לכלי רכב וכלי טיס נמצא בירידה, בעוד שהביקוש למוצרים רפואיים, חומרי חיטויי או ציוד מיכון ואוטומציה עולה בחדות.

 

המציאות הזו פירושה הזדמנויות חדשות עבור סימנס תוכנה לתעשייה, ובכלל לעוסקים בתחום הייצור הדיגיטלי והטרנספורמציה הדיגיטלית. בחודש שעבר חתמה סימנס על הסכם משמעותי עם חברת SAP, מתוך הבנה שנכון כעת לשתי החברות לשלב כוחות אל מול האתגרים החדשים. אפשר לצפות בזהירות המתבקשת, לשיתופי פעולה נוספים בשנה הקרובה, להמשך פעילות החדשנות ואף להתרחבותה, ולהזדמנויות תעסוקה חדשות, גם בישראל.

 

ליצירת קשר mailto:dynamo.il@siemens.com

x