$
השקעות ומימון

משקיעים, בואו הביתה: "המדינה מבינה שהמודל הכלכלי השתנה לגמרי"

שר האוצר החדש ישראל כ"ץ הורה להקדים את ביטולה של הוראת השעה שנועדה להרחיק משקיעים מהשוק המקומי – וזוכה לשבחים. השמאי ירון ספקטור: "מה שחשוב עכשיו זה לא להוריד מחירי הדירות, אלא להציל את המשק"

דב כהן 09:2402.08.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

הבשורה הגדולה ביותר שנופקה השבוע בשוק הנדל"ן היתה ללא ספק החלטת ועדת הכספים להפחית את מס הרכישה למשקיעים (המדרגה הראשונה) מ-8% בחזרה ל-5%, כפי שיעורו עד לפני חמש שנים. זאת, במסגרת אישור תוכנית הסיוע והמענקים לציבור ובניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי של הוועדה שסבר כי הסעיף אינו קשור לתוכנית.

 

מדובר היה בהוראת שעה שאמורה היתה להסתיים בסוף השנה, לאחר ששר האוצר לשעבר משה כחלון העלה את המס ב-2015. על רקע המשבר הפוקד את המשק ואת שוק הנדל"ן בפרט מבקש שר האוצר הנוכחי, ישראל כ"ץ, לעודד משקיעים לשוב לשוק הנדל"ן, ולשם כך פעל להקדים את תפוגת הוראת השעה ולבטלה לאלתר. 

נכון להיום, מס הרכישה למי שרוכש דירה שאינה דירתו היחידה עומד על 8% מהשקל הראשון ועד למחיר של כ-5.3 מיליון שקל. מעל סכום זה, המס קופץ ל-10%. בעקבות ביטול הוראת השעה, מס הרכישה יעמוד ככל הנראה על כ-5% עד לסכום של כ-1.7 מיליון שקל, 6% עד לסכום של כ-3.5 מיליון שקל, ו-7% מעל ל-3.5 מיליון שקל. מדרגת המס של 8% תחול רק בסכום רכישה של כ-5.3 מיליון שקל ויותר, ומס בשיעור של 10% יחול רק על סכום רכישה של מעל ל-16 מיליון שקל.

 

שפל היסטורי

ספק גדול קיים בשאלה האם הכבדת המיסוי על המשקיעים השיגה את כל מטרותיה, אולם בדבר אחד אין ספק – המשקיעים עזבו את שוק הנדל"ן המקומי: בשנה שעברה רכשו משקיעים כ-14 אלף דירות בלבד, לעומת יותר מ-30 אלף דירות להשקעה שנרכשו בשנת 2015 – רובן ערב כניסת ההוראה החדשה לתוקף.

דירות מחיר למשתכן בעפולה. "המדינה כבר לא תשים מיליארדים על סבסוד קרקעות"  דירות מחיר למשתכן בעפולה. "המדינה כבר לא תשים מיליארדים על סבסוד קרקעות" צילום: גיל נחושתן

לפי נתונים שהציג משרד האוצר, רכישות המשקיעים באפריל האחרון הסתכמו ב-245 דירות בלבד, שפל היסטורי וירידה חדה של 76% בהשוואה לאפריל 2019. "מלאי" הדירות שמחזיקים משקיעים – רכישות חדשות פחות מכירות – יורד מדי חודש ומאפריל 2016 ועד מרץ האחרון נגרעו ממנו לא פחות מ-23.5 אלף דירות.

 

במשרד האוצר מקווים כי הפחתת המס וכניסה נרחבת של משקיעים לשוק הדיור תמלא את קופת המדינה ותצמצם במעט את הגירעון הגואה בעקבות משבר הקורונה, אשר צפוי לעמוד על 13.5%. הקדמת הפחתת מס הרכישה תוכל להקדים רכישות כבר ל-2020 ולצמצם את הגירעון עוד השנה.

 

שר האוצר כ"ץ אמר עם פרסום ההודעה כי הוא "רואה בענף הנדל"ן קטר מרכזי לטובת המרצת המשק והנעת הכלכלה, ולכן החלטתי על הפחתת מס רכישה לדירת מגורים שאינה הדירה היחידה של הרוכש, וזאת כדי להניע את גלגלי ענף הבנייה. אמשיך לפעול באחריות ובעוצמה כדי שנוכל לעבור את המשבר הכלכלי בצורה המיטבית ביותר שתחזיר את מדינת ישראל למקומה הטבעי כמדינה מובילה בעולם".

 

לנפנף בתבונה

מרבית הפעילים בשוק הנדל"ן בירכו על החלטת ועדת הכספים. לדברי השמאי והכלכלן ירון ספקטור, "אין ספק שזהו צעד שיעודד את המשקיעים לחזור לשוק. שר האוצר הקודם משה כחלון רצה להוריד מחירים באמצעות דיכוי של הפעילות הכלכלית בשוק המקומי וזריקת המשקיעים לחו"ל. אלא שהמחירים ממש לא ירדו, ובכל מקרה המציאות השתנתה ומחייבת להניע את כלכלי הכלכלה. המשבר הכלכלי שיצר נגיף הקורונה לא מאפשר למדינה לוותר על ההון של המשקיעים.

 

"המשבר הנוכחי שינה את כל המודל הכלכלי. המדינה לא תעז לוותר עכשיו על 9 מיליארד שקל לטובת סבסוד קרקעות ליזמים וקבלנים, להיפך – היא תפעל בכל כוחה להזרמת אותם מיליארדים לתוך השוק. כבר לא מבקשים להוריד מחירים אלא רק להציל את המשק".

ירון ספקטור  ירון ספקטור צילום: ישי רונן

 

ספקטור מסכים עם הנחת משרד האוצר כי גם המדינה תרוויח מהורדת מס הרכישה: "אף שהמדינה 'תרוויח' פחות מכל עסקה בודדת, הרי שהגידול במספר עסקות המשקיעים יהיה משמעותי יותר כך שקופת המדינה תתפח. צריך לזכור שהורדת מסים, ממש כמו הזרמת כסף לשוק, היא כלי ידוע ומקובל להאצת הפעילות הכלכלית ולעידוד עסקים. הרי אם לאדם היו 90% מס הכנסה, הוא לא היה יוצא לעבודה".

 

לפני מספר שבועות דרש שר הבינוי והשיכון, יעקב ליצמן, להנהיג מס רכישה דיפרנציאלי לפי קריטריונים גיאוגרפיים, כך שמס הרכישה יורד לרמתו הקודמת רק באזורי בפריפריה, בעוד באזורי הביקוש יוסיף לחול "המס של כחלון".

 

ספקטור מרוצה מכך שתוכניתו של ליצמן לא יצאה אל הפועל: "אסור לשכוח שעיקר הפעילות הכלכלית היא כאן, באזורי הביקוש, ועל כן יש לתמוך בה לאור הפגיעה שספגה במשבר. דגל הפריפריה של ליצמן הוא דגל פוליטי סקטוריאלי. אם הוא רוצה לתת כסף למגזר שלו, שיעשה את זה ישירות. בסופו של דבר הורדת מס הרכישה נועדה 'להדליק מחדש את האש' במקום שבו יש גחלים לוחשות של פעילות כלכלית, ולא במקום שאין בו כלום".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן