$
מיסוי ומשפט

ישראל אברמוב: אי-הכרה בקורונה ככוח עליון תחסל את ענף הבנייה

בית המשפט צפוי להכריע בקרוב בשאלה האם עיכובי מסירה של פרויקטים הנובעים ממשבר הקורונה מזכים את הרוכשים בפיצוי. במשרד האוצר התנגדו תחילה לרעיון ואחר כך ריככו את העמדה, ובתווך עומדים היזמים שחוששים מהבאות

דב כהן 09:1813.04.20

החלטת משרד האוצר מלפני כשבועיים, שלפיה אין להכיר בעיכובים בענף הבנייה כנובעים מכוח עליון, החלטה שאחר כך התבררה כשנויה במחלוקת ושספק אם יש לה בכלל תוקף משפטי, ממשיכה לעורר הדים בקרב השחקנים הפועלים בו. למרות ההחלטה לא לעצור את הבנייה בשל ההכרה בענף כ"חיוני למשק" גם בימי משבר הקורונה, בפועל מרבית הפעילות מושבתת עקב אי-הגעת פועלים לאתרים, שיתוק של ועדות התכנון המקומיות וקיפאון בעסקאות חדשות.

 

על פי חוק מכר דירות, קבלן שמוסר דירות באיחור, נדרש לשלם פיצויים לרוכשי הדירות, אלא אם כן ישנה הכרה ב בשל משבר הקורונה צפויים עיכובים רבים במסירת דירות, כשללא הכרה בקורונה ככוח עליון, הקבלנים "כוח עליון" שגרם לאיחור במסירה. במצב כזה, רוכשי הדירות אינם זכאים כביכול לפיצוי. המחויבים במועדים למסירת דירות יהיו חשופים לתביעות פיצויים מצד רוכשי הדירות, שעשויות להגיע בפרויקטים גדולים לסכומי ענק.

 

בעקבות הביקורת על הנחיית האוצר, הבהיר אמנם החשב הכללי במשרד, רוני חזקיהו, כי זו לא חלה על השוק הפרטי של ענף הבנייה אלא על משרדי הממשלה בלבד: "אין ללמוד מהמכתב מה שאין בו, ובכלל זה לעניין השלכה כלשהי על השוק הפרטי לכאן או לכאן"; עוד הבהיר חזקיהו כי "השלכות המשבר שפוקד אותנו עדיין אינן ברורות על כן נדרשת בדיקה יסודית טרם קביעת עמדה". עם זאת, על אף ההבהרה, השאלה האם יוכלו רוכשי הדירות לדרוש פיצויים בגין איחורים במסירת דירות מהקבלנים נתונה עדיין בידי בתי המשפט.
משרד האוצר. האם יציג מסמך מתוקן? משרד האוצר. האם יציג מסמך מתוקן? צילום: עמית שאבי

 

כאוס מוחלט

החלטת האוצר עורר כאמור תגובות קשות בענף הנדל"ן. נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו אמר ל"כלכליסט" כי "מדובר באמירה מופרכת וחסרת אחריות של פקיד ממשלתי בכיר, שלא ברור מאין התעוזה שלו לקבוע שנגיף הקורונה אינו כוח עליון. אנו דורשים ממנו לחזור בו במכתב מתוקן ואם לא יעשה זאת, נפנה לבית המשפט. אם הממשלה לא תכריז על נגיף הקורונה ככוח עליון – בית המשפט יעשה את זה. הענף הוגדר חיוני אבל 80% מכח האדם לא מגיע לאתרי הבנייה... מדובר באמירה שמייצרת אנרכיה וכאוס מוחלט".

 

לדברי היזם ישראל אברמוב, מנכ"ל קבוצת אלד פסגות היוזמת ומבצעת מיזמי התחדשות עירונית, "משרד האוצר אינו הגורם המוסמך לקבוע כי משבר הקורונה לא מהווה כוח עליון. הגדרתו של ענף הבנייה כשירות חיוני היא רק שיקול אחד מתוך מכלול שיקולים שינחו את בתי המשפט לצורך הקביעה אם מדובר בכוח עליון שיש בו כדי לפטור את הקבלנים מתשלום פיצויים. סיכול החוזה עשוי לנבוע ממכלול הנסיבות בתקופת המשבר ולא רק מהשאלה אם הענף הוגדר כחיוני.

ישראל אברמוב, מנכ"ל אלד פסגות. "הפתרון – מתן ערבויות מדינה ליזמים"  ישראל אברמוב, מנכ"ל אלד פסגות. "הפתרון – מתן ערבויות מדינה ליזמים"

 

"ברור שמגיפת הקורונה הינה כוח עליון, כשמדובר באירוע חמור מאין כמותו שלא קרה אף פעם, לא במדינת ישראל ולא בעולם. לכן אני מצפה מהגורמים המשפטיים המוסמכים שיכירו בכך, על מנת שלא יהיה חלילה מצב שהקבלנים יהיו צפויים לתביעות ענק מצד רוכשים בשל פרויקטים שהתעכבו".

 

"אם חלילה תתקבל עמדת האוצר", מוסיף אברמוב, "קבלנים רבים ייקלעו לקשיים והענף כולו עלול לקרוס. לראייתי הפתרון הוא במתן ערבויות מדינה ליזמים אשר יבטיחו את גמר הפרויקטים, בדיוק כפי שהמדינה העניקה ליזמים בתקופת העלייה ההמונית של שנות ה-90, בימיו של אריק שרון כשר הבינוי והשיכון. ערבויות אלה יאפשרו ליזמים לסיים פרויקטים 'בראש שקט', גם לאורם של קשיים בדרך – אלה שאנו עדים להם כיום ואלה שאולי עוד יבואו".

 

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן