$
נדל"ן מסחרי
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

משבר והזדמנות: האור בקצה המנהרה של העסקים הפרטיים

כשנגיף הקורונה משתק את המשק הישראלי ומביא לפגיעה אנושה בבעלי העסקים, מציג מוטי אברג'יל, מנכ"ל קבוצת יעדים, ארבעה טיפים שיסייעו בצליחת המשבר: "מי שיבצע חשבון נפש עסקי אמיתי – יידע לצאת לדרך חדשה"

מאת רונן ניב 09:0525.03.20
את השלכותיו הקשות של משבר הקורונה חווים בעלי העסקים העצמאיים בישראל היטב על בשרם. תזרים המזומנים שפסק לחלוטין, חובות תופחים לספקים, המחאות חוזרות וחוסר יכולת לעמוד בהלוואות – במציאות הכלכלית החדשה והעגומה שהם נקלעו אליה, לא פלא שרבים מאותם בעלי עסקים מתקשים להחזיק את הראש מעל המים.

 

כדי לתת מענה ראשוני והכרחי לאותם מאות אלפים השרויים במצוקה, קיבל השבוע בנק ישראל החלטה דרמטית, לפיה החל מ-4 במרץ תושהה הגבלת חשבון בנק בשל צ'ק ללא כיסוי. המשמעות: צ'ק שהופקד החל מהתאריך האמור וחזר מחמת היעדר כיסוי, לא יובא בחשבון בספירת הצ'קים לצורך הטלת הגבלה לפי החוק. יתרה מכך, במידה שזהו הצ'ק העשירי (שבעקבותיו גם אמור היה החשבון להיות מוגבל), הרי שההגבלה תושהה עד להודעה שיפרסם בנק ישראל לגבי תום תקופת ההשהיה.

 

"בנק ישראל נוקט במגוון צעדים כדי להקל על משקי בית ועסקים לצלוח את התקופה הכלכלית הקשה בפניה עומד המשק על רקע התפשטות נגיף הקורונה", הסבירה המפקחת על הבנקים חדוה בר את מטרת המהלך. "השהיית ספירת הצ'קים החוזרים תבלום את העלייה המהירה במספר הלקוחות המוגבלים במשק, ותצמצם את התוצאות הקשות שנובעות מהגבלת חשבונות בנסיבות שלא היו צפויות".

המפקחת על הבנקים, חדוה בר. "לבלום את העלייה במספר הלקוחות המוגבלים במשק" המפקחת על הבנקים, חדוה בר. "לבלום את העלייה במספר הלקוחות המוגבלים במשק" צילום: יריב כץ

חשיבה מחודשת

"המהלך שמובילה המפקחת על הבנקים הוא נכון, חשוב והכרחי", קובע מוטי אברג'יל, הבעלים והמנכ"ל של קבוצת יעדים נדל"ן. "אני מקווה שזו רק סנונית ראשונה בשורה של צעדים שהמדינה תקדם במטרה להקל על בעלי העסקים".

 

עם זאת, כשחוסר הוודאות במשק רק גדל, אברג'יל מדגיש את הצורך של בעלי עסקים הפרטיים לשנות גישה ולגלות אקטביות. הדרך לשרוד את המשבר, הוא אומר, עוברת דרך ארבעה שלבים מהותיים:

 

1. לעצור כליל את הוצאת הכספים – מצב החירום הנוכחי מחייב להגיע להסכמות עם הספקים השונים על עצירת התשלומים מעתה ועד שהמשק יחזור לפעילות מלאה. זהו צעד של סולידריות חברתית שמתבקש בעיתות קיצון שכאלה, במסגרתו בעל עסק אחד הולך לקראת בעל עסק שני.

 

2. לבצע רה-ארגון לעסק – לאורך שנים ארוכות לא מעט עסקים בישראל פעלו מכוח האינרציה, וכעת הם נדרשים לעצור ולחשב מסלול מחדש. המפתח טמון בקיצוץ ובהתייעלות – אם באמצעות צמצום מצבת כוח האדם בעסק והשארתו על המינימום ההכרחי, ואם באמצעות הפחתת היקף ההוצאות – אפילו במחיר של להרוויח או למכור פחות. בדומה למשקי הבית בישראל, שמגלים בימים אלה שגם בחצי מההוצאה החודשית השגרתית ניתן להתקיים בכבוד, גם על בעלי העסקים ליישר קו ולשנות התנהלות.

 

3. לקיים נוכחות ברשת – בעולם שחי ונושם טכנולוגיה, זו העת להביא את העסק לאינטרנט וליצור אפשרויות רכישה מקוונות, באמצעות משלוחים. אם נרצה אם לאו, שם נמצא העתיד של מרבית 'עסקי המדרכה' והקניונים, ומי שלא יפנים זאת פשוט לא ישרוד. אגב, קבוצת יעדים מציעה קורס ייעודי בנושא, שמעניק לבעלי העסקים את הכלים הדרושים לכניסה לעולם הדיגיטלי ולהגעה לכמות גדולה פי כמה של לקוחות.

 

4. לפקוח עיניים ולזהות הזדמנויות – ניסיון העבר מלמד שכל משבר מייצר גם אפשרויות לעשות כסף. גם היום, השוק מוצף בהזדמניות, ובמיוחד אומרים הדברים בכל הקשור להשקעות בתחום הנדל"ן ולרכישת קרקעות עם פוטנציאל השבחה גבוה.

מנכ"ל קבוצת יעדים, מוטי אברג'יל. לשנות גישה ולגלות אקטיביות מנכ"ל קבוצת יעדים, מוטי אברג'יל. לשנות גישה ולגלות אקטיביות צילום: ניר בוקסנבאום

 

"השורה התחתונה היא שלבעלי העסקים אסור לשבת על הגדר ולצפות לנס", מסכם אברג'יל. "דווקא עכשיו, חובה להשתחרר מההרגלים הישנים ולהתחיל לחשוב מחוץ לקופסה. מי שישתחרר מהקיבעון ויבצע חשבון נפש עסקי אמיתי – יידע לצאת לדרך חדשה, גם בזמנים קשים אלה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן