$
מיסוי ומשפט

סיפור עם עסיס: האם זו מי שתעמוד בראשות לשכת שמאי המקרקעין?

היא יוצאת נגד הרשימות הסגורות של הבנקים, לא מהססת להתעמת עם הקליקות הוותיקות בתחום וחושבת שאפליקציה לעולם לא תהיה תחליף לשמאי. מפגש עם דליה עסיס, שתתמודד בינואר על תפקיד יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל

יוליה אוחיון 10:2628.11.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

כשחושבים על בולדוזרים בתחום הנדל"ן, לא פעם מצטיירת תמונה של גבר הפועל להשגת מטרותיו בכל מחיר. ואמנם שיעור הגברים הפועלים בתחום, לבטח אלה המאיישים את תפקידי המפתח בגופים הציבוריים, הוא גבוה לאין שיעור. ואולם, לצד פריחתו של תחום הנדל"ן שנמשכת כבר שנים ארוכות, יש כבר מי שקוראים תיגר על המציאות הקיימת.

 

אחת הבולטות שבהם היא השמאית דליה עסיס, שבינואר הקרוב תתמודד בבחירות לראשות לשכת שמאי המקרקעין בישראל, ובכך תהיה לאישה השנייה אי-פעם שרצה לתפקיד. עסיס, שכבר כעת מסתמנת כמועמדת מבטיחה, לא תמיד ראתה עין בעין עם הקליקה הסגורה השלטת בלשכה - אותה חבורה הנהנית מקדימות אצל הבנקים וגופי התכנון וזוכה לחלק הארי של העבודה בענף.

 

 

 

רשימה שחורה

בשונה אולי מיריביה, מאבקים למען מטרות חברתיות אינם זרים לעסיס. אחד מהמאבקים המזוהים עמה רשם נקודת שיא ב-2018 אז היא הצליחה לערער במעט את המונופול של רשימות השמאים הסגורות של הבנקים בתחום המשכנתאות. עד אז הבנקים כפו על לקוחותיהם שומות של מי שפעלו מטעמם, בלי אפשרות להגיש שומות נגדיות. בעקבות מאבקה של עסיס ורתימת גופי תקשורת לנושא, בנק ישראל הורה לבנקים לקבל כל שומה לצורך משכנתא – אף אם נערכה במקור עבור בנק אחר.

 

המאבק עורר הדים חברתיים והתרקם לכדי הצעת החוק "חופש בחירת שמאי", שהונחה על שולחן הכנסת בתחילת 2018 והכניסה את הבנקים למגננה. לבסוף ההצעה לא הבשילה לכדי חקיקה מחייבת, בעיקר בשל מאמצי השתדלנות שהפעילו הבנקים, ובאופן אבסורדי גם לשכת השמאים. עסיס וחבריה למקצוע זעקו לפגיעה בחופש העיסוק שלהם כמו גם בלווים עצמם, בעוד הסיבה לטרפוד המהלך מצד הלשכה היתה, ככל הנראה, החשש מפגיעה בפרנסתם של שמאים שכן נכללו ברשימות הסגורות.

 

עסיס היתה גם ממובילות המאבק בנושא מאגר השמאים הממשלתי, כשהרבה בזכות פעילותה נערך ב-2009 מכרז לכניסה של שמאים חדשים למאגר, לראשונה זה עשור. בכלל ניתן לומר כי הדאגה להזדמנויות הפרנסה של כלל השמאים, ובייחוד של אלה הצעירים שהצטרפו אך לא מכבר למקצוע, מנחים את פעילותה הציבורית של עסיס. הדבר בא לידי ביטוי גם בקריירה האקדמית שעסיס מנהלת לצד עבודתה כשמאית: היא התקבלה ללימודי תואר שני בתכנון ערים בטכניון וסיימה עם תואר מגיסטר במדעים, וכיום היא אף מרצה בטכניון ובאוניברסיטת בר אילן.

 

בניין הכנסת בירושלים. חוק "חופש בחירת שמאי" טורפד על ידי הלשכה בניין הכנסת בירושלים. חוק "חופש בחירת שמאי" טורפד על ידי הלשכה צילום: שאטרסטוק

 

סוללת ובונה

עסיס, אם לשניים וסבתא לשלושה, גדלה בבאר שבע בשכונת שיכונים. אביה עבד בסולל בונה ועבודתו ריתקה אותה כבר מגיל צעיר. "אהבתי לראות את תהליך הבנייה לכל אורכו, וזה כנראה מה שהביא אותי לתחום הנדל"ן ולעיסוק בתחומי ההתחדשות העירונית", היא נזכרת.

 

היא נישאה בגיל 19, ובגיל 27 עזבה את הבית עם שני ילדיה הקטנים ללא ממון, מגורים מסודרים או השכלה. כעבור שלוש שנים, אחרי שחסכה פרוטה לפרוטה, החלה את לימודיה האקדמיים – תחילה תואר ראשון במדעי החברה ולאחר מכן התוודעה לתחום שמאות המקרקעין, בו פרחה. את הרישיון לעסוק בשמאות קיבלה ב-2003, והיתה לחברה בלשכת השמאים עוד בהיותה מתמחה. בבחירות שנערכו בלשכה ב-2008 נבחרה לוועד וכיהנה בו במשך שש שנים.

 

במהלך תקופה זו מילאה עסיס שורת תפקידים, בהם יו"ר ועדת השתלמויות, יו"ר ועדת בנקים ומשכנתאות, חברת ועדת הכנס השנתי באילת, חברה בצוות התגובות לרפורמה בחוק התכנון והבנייה (שלבסוף לא יצאה אל הפועל), חברת מערכת ביטאון לשכת השמאים ועוד. "שלוש שנים שימשתי יו"ר ועדת השתלמויות. בתקופתי, כמות ההשתלמויות גדלה משמעותית והתרחבה גם להשתלמויות עומק של מספר ימים, שנהנו מאחוז משתתפים גבוה במגוון אירועים", מספרת עסיס.

 

איזה הישג מקצועי הסב לך גאווה מיוחדת בפועלך כשמאית?

"שימשתי בוררת בין רמ"י ליזם מסוים במחלוקת שהתגלעה בתוכנית איחוד וחלוקה בפרויקט התחדשות עירונית. תקן 15 שעל פיו עורכים טבלאות איזון לא נותן מענה לפרויקטים של פינוי-בינוי. הכרעתי אז שיש להחריג מהתקן פרויקטים של פינוי-בינוי על מנת שלא להביא לעיוות שבו בעלי הדירות יקבלו ערך נמוך במצב היוצא, שלא יאפשר ביצוע הפרויקט. ההחלטה הזו היוותה תקדים ומשמשת כיום הנחת עבודה בעריכת טבלאות איזון בפרויקטים של פינוי-בינוי".

 

דליה עסיס. "נולדתי עם אופטימיות חסרת תקנה"  דליה עסיס. "נולדתי עם אופטימיות חסרת תקנה" צילום: אלן צ'פלסקי

 

אפליקציית שמאי

לשכת שמאי המקרקעין מתמודדת כיום עם אתגרים רבים שבעבר לא היו מנת חלקה. הפיכת העולם לטכנולוגי יותר, קושי לפרוץ חסמים מול גופים ציבוריים ופיננסיים וכשל הסברתי, הם רק חלק מהם.

 

אחת המגמות שמטרידות את עסיס היא עלייתן של אפליקציות שמתיימרות לחקות את עבודת השמאי ולבצע הערכות שווי של דירות. "ברור שלא נוכל לעצור את ההתפתחות הטכנולוגית", היא אומרת, "אבל זה בדיוק המקום של הלשכה לצאת במסע הסברה ולהדגיש את ההבדל בין אפליקציה לבין שמאי בשר ודם.

 

"למשל, האפליקציה מסתמכת על מחירי ביקוש ולא על מחירי הסגירה שבוצעו בפועל, וברור שקיים פער בין השניים שמטעה לחלוטין את הציבור. כמו כן, אפליקציות לא יכולות לשקלל נתונים שניתן לראות בעין כמו מצב הדירה, צורה ורמת הגמר. בכוונתי להקים צוות שיעסוק בנושא באופן שוטף ויקיים הסברה על תפקידו וחשיבותו של השמאי בכל פעילות נדל"נית, החל מעסקה פשוטה של קנייה ומכירת דירה ועד להכנת תוכניות בניין עיר ופרויקטים של התדשות עירונית".

 

במידה שתיבחרי לתפקיד, באילו תחומים הכי בוער לך להתערב?

"ואו. יש המון. נושא חשוב שלא זוכה כיום לטיפול הולם הוא שומות היטל השבחה בסכומים קטנים. הנישום צריך לשלם לשמאי המכריע ובנוסף גם לשמאי הנגדי, מה שמביא אותו פעמים רבות לוותר על כל ההליך. הלשכה יכולה להיכנס לנישה הזו בדרך של הפניית שומות כאלה לשמאים צעירים שמעוניינים לצבור ניסיון בתחום תמורת שכר טרחה נמוך יחסית. מהלך כזה 'יגדיל את העוגה' כי ממילא שומות כאלה כמעט ולא מגיעות כיום לעררים אצל שמאים מכריעים. זה גם ישפר את תדמית השמאי בעיני הציבור.

 

"תחום נוסף שקיים בו כשל שוק הוא המכרזים בוועדות המקומיות ובחברות ציבוריות, לרבות נתיבי ישראל, רכבת ישראל ונת"ע. כמעט כל הגופים הללו מציבים במכרזים תנאי סף חוסם שלעולם לא ניתן לפרוץ אותו – ניסיון עבר מול אותו הגוף. במצב של רשימות סגורות זהו תנאי מעגלי המייצר עבודה רק למי שכבר עובד עם אותם גופים. הלשכה כאיגוד מקצועי חייבת לפעול על מנת להסיר את החסם הזה".

יו"ר לשכת השמאים הנוכחי, חיים מסילתי. קושי לפרוץ חסמים וכשל הסברתי  יו"ר לשכת השמאים הנוכחי, חיים מסילתי. קושי לפרוץ חסמים וכשל הסברתי צילום: דנה קופל

 

ולסיכום, באופן אישי, מדוע תפקיד יו"ר הלשכה צריך להיות בידיך? מה חשיבותו בעיניך?

"התפקיד הזה הוא שליחות ציבורית. מדובר בהתנדבות, וצריך לאהוב את העשייה הציבורית על מנת להצליח בה. התדמית שלנו, השמאים, בעיני הציבור חשובה מאין כמוה, והלשכה היא בסופו של דבר הגוף המייצג את כולנו. מי שלא יהיה היו"ר הבא, הוא צריך לזכור שאם נפעל בקהילה ונהיה קשובים לה– נדע שעשינו את שלנו.

 

"בתפיסת העולם שלי, כל בעל מקצוע צריך לרצות להשפיע על הסביבה שבה הוא חי, ולא להיות תוצר שלה. באופן אישי, אם מפריע לי משהו אני לא יושבת ובוכה, אני מנסה לשנות. נולדתי עם אופטימיות חסרת תקנה על אף שנקודת הפתיחה שלי היתה נמוכה ונתקלתי בלא מעט מהמורות. כנראה שיש בי אמונה בסיסית שהכל תלוי בי, וככל שהאתגר קשה יותר כך גדל אצלי הסיפוק עם השגת המטרה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן