$
פרויקטים

בסיס נתונים, חדשנות ומה שביניהם

הבשורה האוטונומית שהביאה אורקל לעולם המחשוב הופכת את בסיס הנתונים שהכרנו מברירת מחדל למחשוב ואחסון – למכפיל כוח ומנוע של חדשנות

בשיתוף שבוע אורקל, מאת: איתי פישביין, מנהל פיתוח עסקי באורקל ישראל 11:2523.09.19
אנו חיים בעולם שמוצף ומונע מנתונים ומידע (DATA), בכל דקה מפורסמות כ-49 אלף תמונות באינסטגרם, נשלחים כ-470 אלף ציוצים, 187 מיליון הודעות מייל, 375 אלף הורדות אפליקציה, 1.1 מיליון "סוויפים" בטינדר, וכמעט 13 מיליון הודעות טקסט. נתונים אלו הם בעלי ערך עצום - אבל רק עבור מי שמסוגל לאסוף, לארגן ולמנף אותם.

 

בפועל, רוב הארגונים עדיין לא שם; כולם מודעים לכך שהיכולת לשלוט במידע שלהם משפיעה ישירות על הצלחתם, אך הם מתקשים למנף את כל כמויות המידע ולהפיק ממנו ערך עסקי ויתרון תחרותי. מדוע?

 

מיון וניתוח מידע, בעיקר בכמויות גדולות כל כך, היא משימה קשה ומורכבת, שצורכת הרבה זמן, כסף ומשאבי מחשוב. המידע מאוחסן ומסודר בתוך בסיס הנתונים, הלב הפועם של הארגון, ממנו אפשר גם לאחזר נתונים ולעבד אותם. ככל שבסיסי נתונים צומחים בגודל ובמורכבות, משימה זו רק הולכת ומסתבכת. כתוצאה מכך, במקום לנצל את המידע ולהפיק ממנו ערך שיוביל חדשנות, ארגונים משקיעים את רוב זמנם ומשאביהם בתחזוקה ובמשימות התפעול השוטפות של בסיס הנתונים.

 

המסקנה היא, שצריך גישה חדשה, אחרת, שתאפשר לנהל את המידע באופן יעיל יותר, תאיץ ביצועים, ובעיקר – תהפוך את בסיס הנתונים למכפיל כוח ולמנוע חדשנות לארגון ולקוחותיו.

 

זוהי הנחת העבודה מאחורי בסיס הנתונים האוטונומי בענן של אורקל, חלוצת הבשורה האוטונומית בעולם המחשוב: בסיס נתונים שמנהל את עצמו, מאבטח את עצמו ומתקן את עצמו. מה זה אומר בעצם?

 

התפוצצות המידע מביאה לעומס הולך וגדל על מנהלי בסיסי הנתונים (ה-DBA), שמוצאים עצמם לרוב מטפלים בעשרות בסיסי נתונים ביום. טבעי שלא יגיעו לכל המשימות, שרק הולכות ומתרבות, בהן עדכוני תוכנה ואבטחת מידע שמגיעים גם הם, בתדירות הולכת וגדלה. לכך מצטרפת משימה חשובה של שמירה על בסיס נתונים אופטימלי, כך שיאפשר קבלת החלטות עסקיות על בסיס מידע זמין ומלא – כל הזמן. 
איתי פישביין, מנהל פיתוח עסקי באורקל ישראל איתי פישביין, מנהל פיתוח עסקי באורקל ישראל צילום: עזרא לוי

 

תוצאה אפשרית נוספת באי זמינות המידע היא חווית לקוח לא מספקת. תארו לכם מצב שבו אתם גולשים לאתר קניות באינטרנט בוחרים את המוצרים שאתם חושקים בהם, אוספים אותם לסל הקניות ועכשיו אתם מעוניינים לסיים הקניה. אתם מקלידים את שם המשתמש שלכם אך לפתע הוא אינו מוכר בבסיס הנתונים של האתר, אתם מנסים שוב ושוב ושוב, ושום דבר... חלק מאיתנו ישוב וינסה מאוחר יותר אבל רובנו לא. הנזק העסקי כבר קרה.

בכל רגע שבו הארגון מתנהל "לאט יותר" מהמתחרים הוא בהדרגה אך בבטחה, הופך לפחות רלוונטי בעיניי לקוחותיו ומול המתחרים בשוק.

 

כדי להישאר רלוונטיים ותחרותיים בטווח הארוך, ארגונים זקוקים לדרכים חדשות להפחתת המאמץ הדרוש לתחזוקת בסיסי נתונים, הגבלת זמן השבתה, ומעל לכל, להאיץ ביצועים כדי להוביל מהלכי חדשנות.

 

"בסיס הנתונים האוטונומי" של אורקל, בדומה לרכב האוטונומי, משנה את כללי המשחק, עם יכולות של:

 

התנהלות עצמית: בסיס הנתונים האוטונומי מאבטח, מנטר, מגבה, מתאושש ופותר תקלות עצמאית ללא כל התערבות אנושית. ברוב מחלקות ה- IT, אופטימיזציית בסיס נתונים היא לרוב משימה רב פעמית ומתמשכת, שמנוהלת על ידי ה-DBA (מנהל בסיס הנתונים). שנים מאוחר יותר, ייתכן שבסיס הנתונים גדל פי 10, והמשתמשים העסקיים עשויים לבקש קבוצות חדשות של שאילתות - אך איש לא בחן מחדש את האסטרטגיה הכוללת של מקסום הביצועים. בסיס הנתונים האוטונומי לעומת זאת, מתאים את עצמו לצרכי הארגון ולצרכים העסקיים שלו.

 

אבטחה עצמית: בסיס הנתונים האוטונומי מגן על עצמו באופן אוטומטי מפני פגיעות פנימיות והתקפות חיצוניות, מחיל באופן אוטומטי את כל עדכוני האבטחה בזמן אמת וללא השבתה ומצפין אוטומטית את כל הנתונים. 87 אחוזים מהתקפות הסייבר על ארגונים בעולם קרו כאשר לארגון כבר היו עדכוני אבטחה (Patch /update) זמינים אך הם לא עודכנו על ידי הצוות. עדכונם היה נועל את הדלת בפני התוקף, ומונע פגיעה חמורה בארגון ובלקוחותיו.

 

תיקון עצמי: בסיס הנתונים האוטונומי מספק הגנה מלאה מהשבתה הן מתוכננת והן בלתי מתוכננת, הכוללת איסוף לוגים והזנתם לאבחון באמצעות בינה מלאכותית בכדי לאתר בעיות אפשריות, גיבוי באופן שוטף, והתחייבות לרמת שירות של 99.995% עבור בסיס הנתונים האוטונומי, כדי לאפשר לארגון להיות זמין תמיד. ובאותה אנלוגיה, דמיינו רכב שנוהג עצמאית בכביש ממלא לעצמו אויר בגלגלים כשלחץ האויר יורד, או לחילופין מחליף גלגל עצמאית, מתדלק את עצמו מתחזק את מערכות הרכב, וגם דואג למיזוג האויר וניקיון הרכב.

 

בסיס הנתונים האוטונומי מוכוון ביצועים, נותן תוצאות מהירות לשאילתות ומוכוון טרנזקציות. הוא ממקסם את השימוש במשאבי המערכת אוטומטית באמצעות אלגוריתמים של למידת מכונה, וגם יוצר אוטומטית את כל האינדקסים הדרושים להאצת יישומים. כתוצאה ישירה מכך, הוא מספק תמיכה אופטימלית להתפתחות העסקית של הארגון.

 

שימוש בבסיס הנתונים האוטונומי מאפשר לחברות להתמקד בהפקת ערך רב יותר מהנתונים ולקבל תובנות עסקיות משמעותיות, במקום להתעסק באופן בו הן שומרות על הנתונים שלהם, בחיפוש דרכים לייעל את ביצועי בסיסי הנתונים שלהן, או בטיפול בשגיאות שעלולות לעכב את ההתפתחות העסקית. עבור אנשי ה-IT ומנהלי בסיסי הנתונים זוהי הזדמנות אדירה לפנות זמן של מטלות שגרה שוחקת ולנצל את יכולותיהם והיכרותם עם משאבי המידע של הארגון כדי להיות חלק ממהלכי חדשנות, ואף להוביל אותם.

 

מעוניינים לשמוע עוד וללמוד איך למקסם את עתידכם בעידן האוטונומי?

הכול יוסבר בהרחבה ב"שבוע אורקל", כנס הטכנולוגיה הלימודי הגדול בישראל, 21-17 בנובמבר 2019. לפרטים נוספים >>

x