$
התייעלות באנרגיה

טכנולוגיות סביבה חדשניות בתחום האנרגיה בישראל

תעשיית הקלינטק הישראלית, העוסקת בפיתוחים טכנולוגים חדשניים בתחום האנרגיה, היא בעלת פוטנציאל כלכלי עולמי. המשרד להגנת הסביבה פועל לקידום טכנולוגיות סביבה חדשניות באמצעות מסלולי תמיכה. טכנולוגיות אלו נמצאות בשלב הבשלות להתקנות מסחריות ראשונות ונעזרות בתמיכת המשרד לפריצה לשווקים המסחריים.

בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה 13:3310.09.19

 

מאת: מיטל פרשר ואביטל עשת
 

המשרד להגנת הסביבה שואף לעודד פיתוח מיזמים חדשניים של טכנולוגיות סביבה (קלינטק), שנועדו להפחית סיכוני סביבה ולמזער את השימוש במשאבי טבע בתהליכי ייצור אנרגיה ומוצרים שונים. כך לדברי אביטל עשת, מנהלת תחום כלכלה במשרד להגנת הסביבה.

 

עוד מוסיפה עשת כי משנת 2017 המשרד פועל לקידום טכנולוגיות סביבה ישראליות, בהנחה שזירת הקלינטק הישראלית לא ממצה את הפוטנציאל הכלכלי העולמי הגלום בתחומי טכנולוגיות סביבה, ששווי השוק הגלובלי שלהן צפוי להגיע ל-5.9 טריליון אירו בשנת 2025.

 

השווקים המרכזיים לטכנולוגיות אלו כוללים בין היתר את תחום האנרגיה על נגזרותיו ובהן: התייעלות אנרגטית, ייצור אנרגיה מתחדשת, אגירה וחלוקה.

 

במסגרת תוכנית הפיילוטים של המשרד להגנת הסביבה ורשות החדשנות, פורסמו מחודש יוני 2018 שלושה קולות קוראים לתמיכה בפיילוטים של טכנולוגיות סביבה בשלב הבטא, השלב שבו מוכחת היתכנות בקנה מידה מסחרי. לקולות הקוראים הוגשו עשרות רבות של פרויקטים בתקציב כולל של כ-280 מלש"ח, ובהם פרויקטים בתחומי אנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית במבנים ובתעשייה.
אביטל עשת, מנהלת תחום כלכלה במשרד להגנת הסביבה אביטל עשת, מנהלת תחום כלכלה במשרד להגנת הסביבה צילום: דניאלה זגמן

 

אחת החברות הישראליות החדשניות בתחום האנרגיה שקיבלה מענק מהמשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ומשרד הכלכלה היא חברת אוגווינד, העוסקת בתחום דחיסת אוויר בתהליכי ייצור בתעשייה.

 

לחצו כאן לפרטים נוספים והגשת בקשה להלוואה >>

 

לדברי אור יוגב, מנכ"ל חברת אוגווינד, השימוש באוויר דחוס כחלק מהמערך התפעולי השוטף בתעשייה חשוב ומשמעותי. צריכת החשמל להפעלת מערכות דיחוס אוויר נעה בין 10% ל-20% מסך צריכת האנרגיה במפעל. מערכות דיחוס אוויר ככלל עובדות בצורה לא יעילה. אחד הגורמים לכך הוא שימוש במאגרי אוויר (צוברי אוויר דחוס) קטנים ועיליים, שנועדו בעיקרם להגן על המדחסים. על כן רכיבים בתהליך הייצור שמובילים להתייעלות אנרגטית בתחום דיחוס האוויר יכולים להביא לידי חיסכון ניכר בצריכת החשמל.

 

חברת אוגווינד פיתחה פתרון טכנולוגי הכולל מאגרי אוויר דחוס תת-קרקעיים עצומים, המותקנים בחצר הלקוח ללא חתימת קרקע. שילוב מאגרים אלה בצורה אופטימלית במערכות דיחוס אוויר מאפשר חיסכון אנרגטי של עד 50% מהוצאות החשמל של המערכת. נוסף על כך המפעל נהנה מיתרונות תפעוליים ממשיים, כגון לחץ תפעולי יציב, שיפור באיכות האוויר ומאגר חירום הזמין בכל עת.

 

המוצר שפיתחה חברת אוגווינד הותקן בהצלחה במפעלים רבים מהמובילים בתעשייה הישראלית. הנתונים המתקבלים מהמפעלים שבהן הותקנה המערכת מראים ששיעור החיסכון בצריכת החשמל השנתית נע בין 25% ל-50% בכל מפעל. החזר ההשקעה בעקבות החיסכון האנרגטי הוא עד שלוש שנים ולעיתים קרובות נע בין שנה לשנתיים. זאת ללא כימות כספי של היתרונות התפעוליים הנוספים.

 

מערכת אוויר דחוס תת קרקעית מערכת אוויר דחוס תת קרקעית קרדיט: יחצ

  

אוגווינד היא דוגמה לאחד מעשרות יזמים של טכנולוגיות סביבה חדשניות, אשר זכו לקבל תמיכה מהמשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם משרד האנרגיה והכלכלה. סך המענקים שחולקו בשנתיים שחלפו עומד על 47 מיליון ₪. המענקים ניתנו ליזמים נוספים בעבור פרויקטים מגוונים. בין אלה: התקנות מסחריות ראשונות של מערכות בקרה חכמות לשליטה בגופי תאורה ובאקלום מבנים, מערכות סולריות לחימום מים, שימוש בהחדרת אור טבעי למבנים ועוד.

 

תמיכה זו הובילה למינוף השקעות בתעשיית הקלינטק בישראל לשווי של 175 מיליון ₪, עם ממוצע חיסכון שנתי של כ-1.5 מיליון ₪ לכל פרויקט ולצפי הפחתה של 35 אלף טונות של פליטות גזי חממה מדי שנה.

 

פעולות אלה הן חלק מהמאבק בשינוי האקלים שמוביל המשרד להגנת הסביבה להפחתת פליטות גזי חממה ולשיפור איכות האוויר של תושבי המדינה.

 

לפרטים נוספים לחצו כאן >>>

 

x