$
חדשנות

פיגומי Risk Free מאיטליה – התשובה לקטל באתרי הבנייה?

תקנות הבנייה החדשות, שייכנסו לתוקף בקיץ הקרוב, עשויות לייצב קצת את הקרקע בתחום הפרוץ. בענף הבנייה מברכים: הקלות שבה אובדים חיי אדם היא בלתי-נסבלת, ונגרמת לא אחת בשל איכות פיגומים ירודה"

רונן ניב 09:3407.03.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

בראשית ינואר 2019, ורגע לפני פיזור הכנסת, אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ אלי אלאלוף את תקנות העבודה החדשות בנושא פיגומים. לאישור התקנות קדמו דיונים סוערים ואיום בהשבתת המשק מצד ההסתדרות, לאחר שבשנה החולפת נרשמה עלייה בכמות הנפגעים באתרי הבנייה ברחבי הארץ, עם 38 הרוגים ו-170 פצועים.

 

לפי התקנות, יידרשו הקבלנים באתרי הבנייה להשתמש בפיגומים העומדים בדרישות התקן האירופי המחייב. כדי לאפשר לקבלנים להיערך למצב החדש, הוחלט כי המהלך יבוצע בהדרגה. כך, באתרי בנייה שבהם מועסקים פועלים בגובה של למעלה מ-30 מטר, יחויבו הקבלנים בהחלפת הפיגומים בתוך פרק זמן של חצי שנה מיום אישור התקנות, כלומר בקיץ הקרוב; באתרים שבהם מועסקים פועלים בגובה

30-8 מטר יחויבו הקבלנים בהחלפת הפיגומים בתוך שנה וחצי; ואילו באתרים שבהם מועסקים פועלים בגובה של עד 8 מטר, יוחלפו הפיגומים בתוך שלוש שנים.

 

 

 

עוד נקבע כי פיגום קיים שיסומן על ידי היצרן המקורי או מכון התקנים ככזה העומד בתקן החדש, יישאר בשימוש ללא הגבלה. על משרד העבודה והרווחה יהיה לספק לוועדה אחת לשנה תמונת מצב עדכנית באשר ליישומן של התקנות.

 

פועל באתר בנייה. "מחריד איך פועלים מוכנים לעבוד כיום"  פועל באתר בנייה. "מחריד איך פועלים מוכנים לעבוד כיום" צילום: שאול גולן

"העברת התקנות משמעותה יצירת מציאות חדשה באתרי הבנייה בישראל – בטוחה הרבה יותר עבור פועלי הבניין", אומר ח"כ אלאלוף. "מיומי הראשון בוועדה, יחד עם חברי הכנסת אייל בן ראובן ועבד אל חכים חאג' יחיא, לקחנו על עצמו את הטיפול בתאונות העבודה וחוקקנו חוקים לשמירה על בטיחות העובדים. נוסח התקנות שאושר הוא תוצאה של דיונים רבים ושמיעת כל הצדדים – משרדי ממשלה, ההסתדרות וקבלני הפיגומים. עם זאת, ברור לנו כי יישום התקנות בשטח הוא תהליך הדורש זמן וסבלנות, שלא יתבצע ב'זבנג וגמרנו'".

 

ח"כ חאג' יחיא מסכים כי מדובר בצעד משמעותי במאבק בתאונות באתרי הבנייה: "לצד מעבר לשימוש בפיגומים יציבים ואיכותיים, מנהלי העבודה יידרשו בכל שבוע לבצע בדיקה יסודית של הפיגומים באתרים ולדווח על תוצאותיה ביומני העבודה. כל עוד לא נעשתה בדיקה, על הפועלים ייאסר לעלות על הפיגומים. התקנות הללו מצטרפות ל'חוק עוזר בטיחות באתרי בנייה', שאושר בנובמבר ומחייב קבלנים להעסיק עוזר בטיחות שתפקידו לבקר באופן רציף כל אתר שבו מתבצעת בנייה בגובה של למעלה מ-7 מטר או בשטח של יותר מ-1,000 מ"ר. מהלך נוסף שקידמנו נוגע להקמת יחידה משטרתית שתתמחה בחקר תאונות עבודה ובזירוז הטיפול במקרים כאלה. אני מאמין ששילוב כל הפעולות האלה יביא לצמצום במספר התאונות".

 

 יעקב חיימוביץ. "יישור קו עם התקן האירופי – צעד מתבקש" יעקב חיימוביץ. "יישור קו עם התקן האירופי – צעד מתבקש" צילום: אימפרזה נדל"ן

 

עלויות נמוכות וחיסכון בזמן

בינתיים, על אף החזון האופטימי שמספקים אלאלוף וחאג' יחיא, תאונות העבודה לא יורדות מהכותרות. בשבוע שעבר נרשם הרוג שישי מתחילת השנה הנוכחית – פועל בניין שנפל מגובה רב בירושלים, ובחודש שעבר נסגרו 17 אתרי בנייה עקב ליקויי בטיחות חמורים.

 

"אין ספק שהמצב באתרי הבנייה מחייב שינוי", קובע היזם והאדריכל יעקב חיימוביץ, מנכ"ל חברת אימפרזה נדל"ן. "הקלות שבה חיי אדם נפגעים היא בלתי-נסבלת. תאונות לא מעטות נגרמות בשל איכות פיגומים ירודה, התקנה לקויה ותחזוקה רופפת. כמי שנמצא בשטח, לא פעם אני נחרד לראות איך פועלים מוכנים לעבוד על פיגומים שאינם בטיחותיים.

 

"בפיגומים הישנים", מסביר חיימוביץ, "קיימות מגוון בעיות, כגון 'מיטות' – אותן מסגרות פלדה שלתוכן מורכבים לוחות עץ. בתהליך ההרכבה נוצרים לא פעם מרווחים מסוכנים בין הלוחות שבהם עלולים הפועלים למעוד או להיתפס, ולחילופין כלי עבודה עשויים לצנוח דרכם ארצה. מיטות רבות הן לא יציבות מספיק, ויכולות אפילו ליפול במידה ומופעל עליהן עומס גדול מדי. מעבר לכך, בחלק מהאתרים מוצבות מיטות צרות מאוד, כך שעבודה משותפת או אפילו מעבר של כמה פועלים לאורכן מהווים סכנת חיים. עניין מטריד נוסף נוגע לפועלים שבמהלך העבודה ועל דעת עצמם מבצעים כל מיני אלתורים והתאמות בניגוד להוראות היצרן, ופוגעים ביציבות הפיגומים. יש איזו תחושת שאננות לא מובנת שחילחלה לענף, ואין לה מקום”.

 

חיימוביץ מוסיף כי "יישור קו עם התקן האירופי הוא צעד הכרחי ומתבקש, שכן זהו תקן הלוקח בחשבון את כל הצרכים והשיטות המאפיינות עבודה על פיגומים. היתרון המרכזי בפיגומים בעלי תקן כזה הוא בכך שהם עשויים מפלדה המותאמת לעובי ורוחב מוגדרים-מראש. זהו בפירוש מוצר בטיחותי וטוב יותר".

 

לגבי הטענות הנשמעות מצד קבלנים על העלויות הכבדות שיושתו עליהם כתוצאה מהתקנות החדשות, אומר חיימוביץ: "הפיגומים החדשים אמנם יקרים יותר ביחס לקודמיהם, אבל יש להסתכל על המכלול: השימוש בהם מייצר תהליך עבודה יעיל ואפקטיבי יותר, ובכך מביא לצמצום העלויות בטווח הארוך ולקיצור לוחות הזמנים במיזמי בנייה".

 

פיגומי  Risk Free. מייתרים את הצורך ברתימת הפועל פיגומי Risk Free. מייתרים את הצורך ברתימת הפועל צילום: אימפרזה נדל"ן

 

המהפך התדמיתי מאיטליה

כחלק מההיערכות למציאות החדשה, מבקשת אימפרזה נדל"ן להכיר לשוק הבנייה המקומי פיגומים חזקים בעלי תו תקן אירופי. החברה עובדת בשיתוף פעולה עם חברת CONDOR האיטלקית, בעלת עשרות שנות ניסיון בתחום הבנייה, וממש בימים אלה מתחילה לייבא לישראל את הפיגומים שלה. לדברי חיימוביץ, מוצר הדגל של החברה הוא Risk Free, פיגום עם פטנט רשום שמייתר למעשה את הצורך ברתימת הפועל. כמי שהתנסה בעבודה עם הפיגומים האיטלקיים, מעיד חיימוביץ כי "יש להם השפעה חיובית על כל סביבת העבודה".

 

לדבריו, ענף הבנייה בארץ מצוי בצומת דרכים: "הבנייה בארץ לא נהנית מתדמית חיובית ומזוהה בעיקר עם תאונות ונפגעים. אם כל הגורמים הרלוונטיים ישלבו כוחות, ניתן בהחלט להוציא את התחום לדרך חדשה, ולמשוך אליו כוחות צעירים ורעננים, בהם משוחררים טריים מצה"ל".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן