$
השקעות ומימון

הרכבת בדרך, השוק ממריא: טבריה נפתחת למשקיעי הנדל"ן

העיר הצפונית יודעת בשנים האחרונות תנופת פיתוח אדירה, וכשמוסיפים לזה את הנוף הייחודי הנשקף מחלונות בתיה - ברור שהזמן משחק לטובתה. היזם זאב יוכלמן: "טבריה תחזור לקדמת הבמה, ולא בעתיד הרחוק"

יונתן סידון 09:4328.11.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

אחרי עשור שבו מחירי הנדל"ן באזורי הביקוש עלו ללא הפסקה, ובחלק מהמקומות אולי אף הגיעו לכדי מיצוי, נראה זה אך טבעי שאחד המקומות היפים בארץ והייחודים בעולם - אזור סובב הכינרת - יפרוץ קדימה ויממש את הפוטנציאל הגלום בו - גם מהבחינה הנדל"נית.

 

מחירי הנכסים בשוק הנדל"ן השוקק סביב טבריה, שכיום מושך בעיקר את פלח המשקיעים, עולים במתינות כבר כמה שנים, אך לכולם ברור שה"בום" הגדול עוד בדרך. הערכות אלה נשענות במידה רבה על המציאות בשטח: בעוד הקרקעות הזמינות לבנייה באזור המרכז אזלו כמעט לחלוטין והדירות בהם נמצאות בהישג ידה של קבוצה מצטמצמת והולכת, תוכניות הפיתוח בטבריה וסביבותיה הולכות וצוברות תאוצה.

 

טבריה, בירת האזור, לא נהנתה מיחסי ציבור טובים במיוחד לאורך השנים, ואולם, לאחרונה נראה כי דברים מתחילים לזוז בה. זרם ההשקעות המגיע אליה מתגבר, ואחד הנהנים העיקריים מהמגמה הוא שוק הנדל"ן המקומי.

אחד השינויים המשמעותיים בעיר ובסביבותיה הוא בתחום התחבורה. באחרונה אישרה הוועדה העליונה במשרד התחבורה את תוואי הרכבת לטבריה, ש"יקרב" משמעותית את העיר למרכז הארץ, ויחבר אותה בסופו של דבר גם לתל אביב ולנתב"ג. תחנת הרכבת החדשה, שמיועדת לקום בסמוך לצומת פוריה ותכלול גם מרכז מסחרי גדול, עתידה להשפיע לחיוב על שוק הנדל"ן העירוני, ולהעלות משמעותית את ערך הנכסים. גם סלילת כביש הכניסה הצפוני לטבריה, דרך אריאל שרון, כבר הושלמה - מענה קריטי לבעיית הפקקים בכניסה לעיר וביציאה ממנה. המחלף החדש של כביש 6, שכבר נפתח לתנועה, מסייע גם הוא בהפיכתה של טבריה לנגישה יותר למרכז הארץ.

 

גם באשר לתשתיות הציבוריות ניכרת תכונה של ממש. רק בחודש שעבר אישרה הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) למועצה הארצית את קידומה של תוכנית מתאר חדשה, שתסדיר באופן מקיף את המצב התכנוני בחופי הכינרת.

 

 

ובנוגע לעתידה של הכינרת עצמה, הרי שפרויקט הנחת הצינור להזרמת מי ים מותפלים לימה יצא גם הוא לדרך, בלי יותר מדי רעש וכותרות. הפרויקט, שעלותו כ-300 מיליון שקל, צפוי להיות מושלם בתוך כשנתיים.

 
ראש העיר טבריה, רון קובי."נמאס לנו להתבשל בעבר" ראש העיר טבריה, רון קובי."נמאס לנו להתבשל בעבר" צילום: דוברות והסברה עיריית טבריה

 

"במשך יותר מדי שנים טבריה קפאה בזמן, אבל עכשיו היא מתחילה להפשיר - ובמהירות", מצהיר רון קובי, ראש העירייה הנבחר. "נמאס לנו להתבשל בעבר, אנחנו עם הפנים לעתיד. כדי להצעיד את טבריה קדימה, נדרשת פעילות בשני מישורים בו זמנית - תכנון נקודתי לטווח המיידי, ותכנון מקיף לטווח הרחוק. צריך כל הזמן לחשוב איך משנים את המצב ומשפרים את העיר למען הדורות הבאים. לראייתי, הדרך לעשות זאת מתחילה במתן מסלולים ירוקים ליזמים, עוברת בשחרור חסמים ביורוקרטיים, וממשיכה במקסום היתרונות של האזור. השאיפה היא לספק אופק אמיתי לתושבים, ליצור מוקדי תעסוקה נוספים ולהחזיר לכאן את המשפחות שעזבו. איך שלא נסתכל על זה, כוחות השוק הם אלה שיקבעו, וכוחות השוק רוצים לראות בטבריה שינוי".

 

"תנופת בנייה שלא היתה קיימת מעולם"

 

קובי שופע אופטימיות באשר לעירו, ולא במקרה. בטבריה עצמה, כמו גם בסובב הכינרת, ניכרת מגמת עלייה משמעותית הן בביקוש והן במחירי הנדל"ן. המשקיעים ערים גם הם למגמה, ומודעים היטב לעליות המחירים הצפויות באזור, קל וחומר בפרויקטים המצויים בסמיכות לקו המים בימה היחידה בישראל.

 

גורמים בעיריית טבריה אומרים כי "העיר נמצאת בתנופת בנייה אדירה שלא היתה קיימת מעולם". ואמנם, כיום נמצאות חמש שכונות חדשות בעיר בשלבי סיום שיווק, פיתוח וכניסה למגורים. בשכונת טבריה המושבה, למשל, מתוכננים כ-2,000 יחידות דיור (מתוכן 700 צמודי קרקע), כשהחלק הראשון בשיווק כבר הסתיים, העבודות כבר החלו ובקרוב ייצא לדרך חלקו השני של המכרז. שכונות נוספות כבר תוכננו ואושרו, בהן מורדות טבריה ב', שתכלול כ-1,500 יחידות דיור. זאת, לצד עשרות פרויקטים של רבי קומות המקודמים בימים אלה ברחבי העיר.

 

אחד המאפיינים המתבקשים של שוק בדרך לפריצה הוא הסתערות מצד היזמים - דבר שבטבריה מורגש היטב. "פוטנציאל הצמיחה של הנדל"ן בטבריה נמצא רק בחיתוליו. אנחנו עדים לפוטנציאל העצום, ומאמינים מאוד בשוק הזה", אומר זאב יוכלמן, הבעלים והמנכ"ל של קבוצת יוכלמן גרופ, חברה לייזום נדל"ן הפועלת באזור.

 

בטבריה מקימה יוכלמן גרופ את פרויקט AGAM RESIDENCE - בניין מגורים יוקרתי בקו ראשון לים. המגרש, ששטחו הכולל 11.5 דונם, יכלול 11 קומות ו-207 ויחידות דיור, בריכה גדולת מימדים, חדר כושר וספא לצד שטח מסחרי ובו בתי קפה ומסעדות, וכן בית ספר לסקי מים וספורט ימי שיקים גיא פירר, אלוף ישראל ואירופה בסקי מים. במתחם ייכללו גם שטחים ציבוריים פתוחים שיתחברו לטיילת ולעיר העתיקה, תוך הנגשה של החוף לציבור. קהל הלקוחות הייחודי שכבר הצטרף לפרויקט, כולל בין היתר קונסולים, אנשי עסקים בכירים, אנשי נדל"ן מובילים, מנהלי קרנות, בכירי היי-טק, עורכי דין, רופאים, יהלומנים מוכרים, סלבריטאים ומשקיעים מנוסים – והוא מספק עדות נוספת להכרה בכינרת כנכס צאן ברזל ופנינה תיירותית בעלת ערך היסטורי.

 

פרויקט AGAM RESIDENCE בטבריה פרויקט AGAM RESIDENCE בטבריה הדמיה: טוטם

  

"החיבור לטבריה הוא כנראה משהו מאוד עמוק ומושרש אצלנו במשפחה", אומר יוכלמן, שלדבריו היה מחובר כל חייו לכינרת ועל כן הוא מודע לכוח העצום שלה. "לא במקרה גם חברת הבנייה ראובן סרוגו של אשתי מסיימת גם היא לבנות בימים אלה מלון בוטיק חדש, באזור הדונה גרציה היפיפה בעיר". במלון שיקרא סופיה, יהיו 123 חדרים והוא צפוי להיפתח כבר בתחילת 2019. לפי יוכלמן, "כמי שמתגורר במרכז, אני יודע ומבין מה הערך הנדל"ני של עיר על קו המים – במיוחד כשהתיירות והנדל"ן רק הולכים ומתחזקים בה, וכשניכר כי לכל ישראלי יש פינה חמה בלב לכינרת".

 

לדברי ראש העיר קובי, "צעד מרכזי מבחינתי הוא פיתוח האזור הדרומי של העיר, ממש על חוף הכינרת - דבר שיחולל מהפכה גם בתחום המגורים. אנו בונים שכונות איכותיות ממש על קו המים, כדי שאלה ימשכו לכאן אוכלוסייה חזקה. בסופו של דבר, אנשים רוצים איכות חיים, ואין מקום שיכול להציע להם את זה כמו טבריה".

 

לצד הגדלת וטיוב היצע המגורים בעיר, טבריה מקדמת כיום גם את צד התעסוקה. כך למשל, נמצאים בתכנון ובהקמה מגוון רחב של מיזמים, ובהם מרכזי מסחר, מבני ציבור, קרית ספורט ואיצטדיון חדש. כמו כן, בעירייה עמלים על שחזור התיאטרון הרומי והעיר העתיקה - נכס היסטורי ותיירותי שמעטים האנשים מחוץ לטבריה שמודעים לקיומו.

 

בנוסף, בטבריה עילית, בסמיכות לצומת פוריה, עתידים לקום מרכז היי-טק ומתחם מסחרי בשטח של כ-112 דונם. התוכנית כבר אושרה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון במינהל התכנון. לדברי אורי אילן, העומד בראש הוועדה, "המתחם החדש מהווה נדבך חשוב נוסף בפיתוח העיר. טבריה הופכת להיות לא רק מרכז תיירות משמעותי, אלא גם מרכז עסקים אטרקטיבי". בנוסף, אושרה גם הקמת קרית מדע חדשה בעיר, בשטח של 70 אלף מ"ר, שתכיל מרכזי פיתוח ומפעלי ביומד.

 

זאב יוכלמן. "החיבור לטבריה עמוק ומושרש במשפחה" זאב יוכלמן. "החיבור לטבריה עמוק ומושרש במשפחה" צילום: ענבל מרמרי

 

פארק המים הגדול במזה"ת - ואומגות לאורך העיר

תנופת הפיתוח הנדל"ני, כמעט מיותר לציין, לא פוסחת על אחת מחוזקותיה הבולטות של טבריה - תחום התיירות. באזור סובב כינרת פועלים כיום 43 מלונות ובהם 5,441 חדרים, כשתוכניות להגדלת היצע חדרי האירוח נמצאים בשלבים שונים, וכוללות הקמת מלונות ומלונות בוטיק חדשים לאורך קו החוף.

 

סצינת התיירות צפויה בשנים הקרובות לפרוח גם מחוץ לטבריה - אך לתרום כמובן גם לכלכלת העיר: בחוף מגדל, למשל, נמצאים כיום בתכנון ובהקמה שני בתי מלון חדשים - מגדלא, הפונה בעיקר לאוכלוסייה הצליינית, וכן מלון בוטיק שעתידה להקים חברת ויתניה. תפוסת החדרים באזור, אגב, כבר נמצאת בגידול, כשעל פי נתוני התאחדות המלונות בישראל, בינואר-ספטמבר 2018 היא הסתכמה בכ-63% בהשוואה לכ-61% בתקופה המקבילה אשתקד.

 

גם בנוגע לתיירות בעיר, לקובי יש משנה סדורה: "המוטו שלנו הוא לייצר בטבריה אטמוספירה להשקעות ולפיתוח. אנחנו משקיעים בבניית בתי מלון איכותיים שיביאו משקיעים ותיירים, נייצר פה מנועי צמיחה תיירותיים שיקדמו את הכלכלה המקומית. התוכניות כוללות בין היתר את הקמתו של פארק סקי המים הכי גדול במזה"ת ולצדו מתקני אקסטרים, מסעדות ובתי קפה. מאות מטרים של אומגות יחצו את העיר. חשוב לנו לייצר טראפיק, שהתיירים יבואו לטבריה לא רק כדי לשהות בבתי המלון, אלא גם ייצאו לעיר ויחוו את האווירה.

 

"כמו שאילת היא בירת התיירות של הדרום, אני רוצה להפוך את טבריה לבירת התיירות של הצפון, על כל המשתמע מכך - כולל באמצעות מע"מ בשיעור אפס. אני מקווה שגם משרדי הממשלה יירתמו לעניין וילכו לקראתנו. אני מאמין בטבריה ומאמין בפריפריה. אם כל השותפים שלנו באזור יתלכדו לגוש אחד – סובב כינרת יהפוך לאחד המקומות האטרקטיביים בישראל".

 

"יש לטבריה את הפוטנציאל הדרוש כדי להיות בחוד החנית של שוק הנדל"ן בישראל", מסכים יוכלמן, "אני שומע מהרבה יזמים סביבי שהם כבר מרגישים את השינוי באופק, נכונים לקדם כאן פרויקטים משמעותיים ומקבלים הרבה ביטחון מהגישה של ראש העיר. כמו שאני רואה את הדברים, טבריה תחזור לקדמת הבמה ותהיה עיר התיירות המובילה בישראל, וזה לא יקרה בעתיד הרחוק. זה כשלעצמו ייצור כוח וביקושים משמעותיים נוספים לשוק הנדל"ן המקומי".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    פאנל התחדשות עירונית בחולון
    "תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
    ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
    דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
    עוד בזירת הנדל"ן