$
נדל"ן מסחרי
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

כ־710 אלף מ"ר יתווספו לשוק המשרדים בשלוש השנים הבאות

עם דמי שכירות של כ־67 שקלים למ"ר בממוצע, תשואה של כ־7% בשנה וחללים שיכולים להיות מותאמים לכל השוכרים – שוק המשרדים מקבע את מעמדו כאפיק ההשקעה הלוהט בענף הנדל"ן

דניאל דותן 10:3001.02.18

בשיתוף ויתניה

 

המחסור בדירות להשקעה, לצד עליית מחירי הדיור והתשואות המופחתות שמשיגים המשקיעים מהשקעה בדירות ובבתים, מייצרים מגמה חדשה-ישנה של השקעות בשטחי משרדים. על פי נתוני הלמ"ס שהתפרסמו באחרונה נרשמה עלייה של 0.8% בכמות המבוקשת של הדירות החדשות בחודשים ספטמבר-נובמבר 2017, זאת לעומת שלושת החודשים הקודמים (יוני-אוגוסט 2017). לאחר ניכוי הגורמים העונתיים, כך לפי נוסח ההודעה, מסתמנת בתקופה הנמדדת עלייה של 2.6%.

 

למה משרדים?

שוק המשרדים ממשיך להציג עליות מחירים בדמי השכירות. מחקר שערכה חברת אינטר ישראל יועצי נדל"ן, אשר סקר תשעה אזורים שונים במרכז הארץ בשנת 2017, הראה מגמת עלייה במחיר השכירות הממוצע שעומד נכון להיום על כ־67 שקלים למ"ר. באזור התעסוקה נס ציונה־רחובות נרשמה בחציון השני של שנת 2017 עלייה חדה של כ־6% בדמי השכירות עד לרמה ממוצעת של 67 שקלים למ"ר, זאת לעומת 63 שקלים למ"ר בחציון הראשון. בחציון הראשון של 2017 נרשם שיעור העלייה החד ביותר בדמי השכירות בפתח תקוה (כ־7%) ובחציון השני המשיכו וטיפסו דמי השכירות הממוצעים בעיר עד כדי 75 שקלים למ"ר (עלייה של כ־1%). בסך הכל נרשמה עלייה של כ־12% בממוצע בדמי השכירות בפתח תקוה בשנתיים האחרונות. העלייה הממושכת בדמי השכירות בפתח תקוה נובעת בעיקר מהתרחבות פעילותן של חברות ההייטק החשובות השוכנות בה לצד בנייה חדשה. 

 

המגדל המפותל, עזריאלי שרונה המגדל המפותל, עזריאלי שרונה צילום: אריק דורי
שנת 2017 הייתה שנה רוויה בתוספת שטחי המשרדים. סך התוספת עמדה על כ־480 אלף מ"ר, כאשר מתוך כך, כ־260 אלף מ"ר הינם שטחים בבניינים מרובי בעלים וכ־220 אלף מ"ר בבניינים בבעלות יחידה. על פי המחקר, הצפי הוא כי בשנת 2018 יתווספו כ־170 אלף מ"ר של שטחי משרדים, בשנת 2019 כ־200 אלף מ"ר וב־2020 כ־340 אלף מ"ר. ובסך הכל, כ־2.1 מיליון מ"ר בארבע שנים.

 

"שוק המשרדים מפתה משקיעים להצטרף לקבוצת רכישה וליהנות מתשואה גבוהה של כ־7% בשנה", אומר עפר זיו, מנכ"ל חברת ויתניה. "זאת לעומת כ־3% תשואה בשוק הנדל"ן למגורים. בשוק הדירות אין קורלציה בין מחיר הרכישה לבין השכירות. דירה של מיליון שקלים תושכר בכ־3,000 שקלים או פחות, ובשוק המשרדים יש הרבה יותר התאמה בין מחיר הרכישה ומחיר ההשכרה. קבוצות הרכישה החלו מתחום המשרדים. הראשונים שיזמו את קבוצות הרכישה בשטח המשרדים בתחום הזה היו ב.ס.ר לפני כ־20 שנה, מה שאפשר קנייה של שטחי משרדים קטנים יותר בשטח 500-300 מ"ר למשקיעים ו/או למשתמשי קצה".

 

כיצד מבטיחים שההשקעה תשתלם ושהמשרדים לא יישארו ריקים?

"זאת אחת הבעיות בדרך כלל, מכיוון שקודם כל צריך למצוא שוכר שגודל המשרד יתאים לו ולפעמים לא ניתן למצוא במדויק. כשהגודל כפול או גדול מאוד ממה שהשוכר צריך הוא יכול להתאחד עם שכן למשרד ולשכור יחד, אך לא תמיד קל למצוא שוכר שותף. יזמים של בנייני משרדים שלמים, כמו חברת ויתניה, שמשקיעים בכל הבניין, מסוגלים להתאים את חללי המשרדים לצורכי השוכרים".

 

כיצד שוק המשרדים תלוי בצמיחה הכלכלית שמסביבו?

"פריחת שוק הנדל"ן בשנים האחרונות וסביבת הריבית הנמוכה מושכת באופן טבעי משקיעים לשוק המשרדים ובהתחשב באמור לגבי התשואות הטובות יותר בשוק המשרדים, המשקיעים שנעשו מתוחכמים יותר בוחרים להשקיע בשוק הזה".

 

איזה מחקר צריך לעשות משקיע בתחום המשרדים?

"המשקיע צריך לנסות ולרכוש משרד באזורי ביקוש, באזור שנוח להגעה מבחינה תחבורתית, באזורים שבהם עשויה להיות דרישה למשרדים בשטחים של עד חצי קומה. הוא צריך לבחון באיזה אזור כדאי להשקיע, שיפיק את התשואה הגבוה ביותר מבחינת מחיר ההשקעה לעומת גובה דמי השכירות שיקבל. מומלץ לבדוק אילו חברות רב לאומיות מגיעות לישראל, אותן חברות שיזדקקו לאלפי ועשרות אלפים של מ"ר, ומה יהיו צורכיהן מבחינת המבנה. אפשר למשל לבדוק באילו אזורים שוכנים המשרדים של אותן חברות ענק בחו"ל ומה מאפיין אותם – לדוגמה, משרדים באזורים מרכזיים או באזורים שקטים ומרוחקים דווקא. כדאי גם לבחון אזורים שנמצאים בתנופה של פיתוח ואזורים שמיועדים לבנייה במודל של עירוב שימושים, כך שההשקעה במשרדים שיוקמו באזורים אלו צפויים למשוך אליהם יותר שוכרים. הרוב יעדיפו משרד בקרבת קניון, מסעדות, בתי קפה או חנויות".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן