$
פרויקטים

מעשנים? אבחון מוקדם של סרטן הריאות מפחית ב-20% את הסיכון לתמותה

בדיקת סי.טי ריאות במינון קרינה נמוך, המומלצת למעשנים כבדים בהווה או בעבר, מאתרת את הסרטן בשלב ראשוני, ומגדילה את סיכויי הריפוי

בשיתוף מור – רפואה מתקדמת בשבילך 10:2725.01.18
מדי שנה מאובחנים כ-1500 ישראלים כחולים בסרטן הקטלני ביותר – סרטן הריאות. בקרוב ל-90% מהמקרים, מקושר סרטן זה עם עישון כבד, המוגדר כעישון של לפחות 30 שנות חפיסה (מכפלת מספר החפיסות ליממה בממוצע במספר שנות העישון. למשל חפיסה מדי יום במשך 30 שנה, או שתי חפיסות ביום במשך 15 שנה). ד"ר דקל שלומי, מומחה ברפואה פנימית וריאות במור,מציין כי סרטן הריאות הינו הקטלני מבין כל סוגי הסרטן, כאשר בכל שנה מתים מסרטן ריאות יותר אנשים מאשר מתים מסרטן השד והמעי הגס בנשים או סרטן הערמונית, המעי הגס והלבלב בגברים גם יחד.

 

גילוי מוקדם מגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה

סיכויי ההחלמה של המאובחנים הטריים בסרטן הריאה נמוכים למדי, מאחר שלרוב, מאובחן סרטן הריאות בשלבים מתקדמים וכ-85% מהחולים נפטרים תוך חמש שנים מהאבחון.עם זאת, אבחון מוקדם של המחלה באמצעות בדיקת סי.טי. ריאה, מגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה.

 

מחקר שערך המכון האמריקאי הלאומי לסרטן, העלה כי בדיקת סי.טי ריאה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, אשר בוצעה בקרב אנשים בגיל 55 עד 74 שנים, מעשנים של לפחות 30 שנות חפיסה בהווה או שהפסיקו לעשן ב 15 שנה האחרונות, מצמצמת ב-20% את התמותה מסרטן קטלני זה. זאת, מאחר שהבדיקה מאפשרת לגלות נגעים קטנים של המחלה בריאות – לפני שהגידול מספיק לשלוח גרורות לאיברים אחרים בגוף, ובכך להקטין מאוד את סיכויי הריפוי.

 

ד"ר שלומי מדגיש כי ביצוע בדיקות הסקר אינו מגן מפני סרטן ואינו מבטיח הצלת חיים. מומלץ לכל מעשן לעבור תכנית גמילה מעישון שכוללת סדנא להפסקת עישון בקופות החולים (בסל הבריאות) ולהעזר באמצעים כגון תחליפי ניקוטין או תרופות להפסקת העישון.

 

פרטים נוספים על בדיקת סי.טי. ריאה>> 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

הגורמים לסרטן הריאות

רוב מקרי סרטן הריאות נגרמים שנים לאחר התחלת העישון וככל שמעשנים יותר כך הסיכוי לסרטן הריאות וסרטן במקומות אחרים בגוף כגון סרטן המעי הגס, השד וסרטן דרכי השתן גדל. בנוסף, עישון גורם למחלות אחרות בריאות כגון COPD וכן למחלות לב וכלי הדם.

 

נתון מעניין הוא שבקרב המעשנים, בהווה או בעבר, הנשים נתונות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הריאות מאשר גברים המעשנים במידה דומה. לתופעה זו כמה הסברים אפשריים. כך למשל, לפי מחקרים, נשים מצליחות להפסיק לעשן בשיעורים נמוכים יותר מגברים; הן שואפות את העשן עמוק יותר; וייתכן גם כי הן רגישות יותר מגברים לחומרים המסרטנים שבסיגריות.

 

מעבר לכך, ישנם גורמי סיכון נוספים לסרטן ריאות, מלבד עישון, הם עישון פסיבי (אצל אנשים הנמצאים באופן קבוע בקרבת מעשנים); היסטוריה משפחתית של סרטן הריאות; וכן חשיפה לגז ראדון, לאסבסט, ולכימיקלים שונים כמו כרום, ניקל וארסן, או לפיח וזפת.

 

איך מאבחנים?

במרבית המקרים סרטן הריאות בשלבים המוקדמים אינו גורם לתסמינים. בשלבים מתקדמים ישנם תסמינים רבים העלולים להעיד על סרטן ריאות ובהם שיעול טורדני שאינו מרפה, שיעול וליחה המלווים בדם, איבוד תיאבון וירידה במשקל, עייפות מתמדת וקיצונית, נפיחות בבלוטות הלימפה בצוואר, כאב בחזה או בכתף וקוצר נשימה. חשוב לזכור כי תסמינים אלה יכולים להיות מקושרים גם עם מחלות אחרות, אך למעשנים כבדים מומלץ להיבדק בדיקת סי.טי. ריאה אחת לשנה, על מנת לשלול את קיומו של סרטן הריאה.

 

הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר סי.טי ללא הזרקה של חומר ניגוד, כך שהיא מאוד פשוטה לביצוע. הנבדק מושכב על מיטה המוכנסת אל המכשיר ומתבקש שלא לזוז במהלך הבדיקה כדי לא לטשטש את התמונה. הבדיקה, שבכל מהלכה נשמר מינון קרינה נמוך, מבוצעת על ידי טכנאי מוסמך. אף שהטכנאי נמצא בחדר הסמוך במהלך הבדיקה עצמה, ניתן לשוחח אתו תוך כדי הבדיקה באמצעות אינטרקום. בסיום, מועברות התוצאות לפענוח בידי רדיולוג מומחה.

 

בדיקת סי.טי ריאות במינון קרינה נמוך המתבצעת ברשת מרפאות מור, מומלצת ע"י הארגון האמריקאי לרפואה מונעת אשר ממליץ על בדיקות הסקר אחת לשנה לבני 55 עד 80, שהם מעשנים פעילים, או עישנו ב 15 שנה האחרונות, לפחות 30 שנות חפיסה. במקרים של היסטוריה משפחתית או חשיפה לחומרים מסוכנים, יש לשקול את הבדיקה בהתייעצות עם רופא מומחה הבדיקה נערכת על מנת לאתר נגעים קטנים בריאות, כאשר הגידול הסרטני עדיין בשלב מוקדם, ועדיין אינו מתבטא בסימנים קליניים ולפני ששלח גרורות.

 

מה ההבדל בין בדיקת c.t. חזה לבדיקת c.t. ריאה?

ד"ר שלומי מסביר: "יש לדעת כי בבדיקות ה CT חזה, בכרבע עד שליש מהנבדקים מתגלים ממצאים חשודים קטנים (נודולים/קשריות) אך בהמשך הברור, ולעיתים אף ברור פולשני, מרביתם (כ 95%) מתגלים כממצאים שפירים (לא מסוכנים). על כן, בכל ממצא חשוד קיימת חשיבות רבה להמשיך את הברור בהתאם לסוג הממצא אצל רופא ריאות, שכן ברור זה הביא לירידה בתמותה שנצפתה במחקר.אין ספק שאנשים רבים נמצאים במתח סביב הברור אך במרבית המקרים כאמור הממצאים שפירים."

 

 צילום: שאטרסטוק

 

ומה לגבי הקרינה?

"ביצוע בדיקות CT כרוך בחשיפה לקרינה. על כן בדיקת סקר זו מבוצעת במינון קרינה נמוך המוערך בכ- 20% מבדיקת CT חזה רגיל וללא חומר ניגוד, ומוערכת כביצוע של 5-10 צילומי חזה מלפנים ומהצד יחד." אומר ד"ר שלומי.

 

זכרו: גילוי מוקדם מציל חיים ובמקרה של מעשנים או מעשנים לשעבר, כדאי להקדים ולבצע את הבדיקה, לפני שיהיה מאוחר מידי.

 

פרטים נוספים על בדיקת סי.טי. ריאה וזימון תור – באתר מור

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x