$
תשתיות

פורום הדיור ציבורי: "בישראל ממתינות 170 אלף משפחות לדיור ציבורי"

הסכם לרכישת 1,000 דירות למען הדיור הציבורי נחתם בעוד ש־3,000 זכאים עדיין ממתינים לדירה, ובפורום הדיור הציבור טוענים כי זהו לעג לרש. וגם: מטרות עמידר ב־2018

דניאל דותן 09:5121.01.18

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

 במסגרת הסכמי התקציב לשנת 2019, הושג באחרונה, בפעם הראשונה, הסכם בהיקף של 50 מיליון שקלים שיאפשר למשרד הבינוי והשיכון לשכור דירות ולאכלס בהן את כל 3,000 הממתינים לדיור ציבורי כפתרון ביניים עד אכלוסם בדיור ציבורי קבוע. עוד במסגרת התקציב לשנת 2019, הושגה תוספת של 200 מיליון שקלים לטובת שיקום שכונות ותחזוקת הדיור הציבורי, וכן תקציב תוספתי שיאפשר סל שירותים חברתיים לדיירי הדיור הציבורי (שיקום שכונות חברתי).

  

 

על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון, בשנים 2017-2015 נרכשו למערך הדיור הציבורי 1,310 דירות, אוכלסו 6,530 דירות ושופצו 23,324 דירות. בשנת 2017, מספר הזכאים לסיוע בשכר דירה עמד על כ־165 אלף משקי בית, מתוכם כ־30 אלף לקשישים בעלות תקציבית של 40 מיליון שקלים וכ־4,000 לחיילים בודדים בעלות תקציבית של 1.6 מיליון שקלים. משרד הבינוי והשיכון הודיע בשבוע שעבר כי נחתם הסכם סובסידיה לגיוס מיליארד שקלים לרכישת 1,000 דירות לדיור הציבורי, וכי במסגרת תכנית מחיר למשתכן הוטמעו 450 דירות לדיור הציבורי ולנכים.

 

הדיור הציבורי 2018: מטרות

בין המטרות המרכזיות שמשרד הבינוי והשיכון הציב לעצמו לשנה הקרובה היא טיפול בנושא הדיור הציבורי. על מנת להגדיל את מלאי הדירות בדיור הציבורי, המשרד בראשותו של אלוף (מיל') יואב גלנט החל בשורה של צעדים לייעול השירות והנגישות לזכאים, בין היתר באמצעות פתיחת מוקד טלפוני 5442* ובו ניתן מענה בנושא וליווי אישי לבירור זכאות. כמו כן, במהלך 2018 צפויה להסתיים בנייתן של 2,650 יחידות דיור בכל הארץ עבור קשישים. מדובר בדירות שבנייתן כבר החלה.

 

בחברת עמידר סיפרו השבוע על המהלכים שבוצעו למען הזכאים. "גם בשנת 2018 נמשיך לשים דגש נרחב על תחום השירות ללקוחות הדיור הציבורי", אמרו בעמידר. "בתחום זה ביצעה החברה מהפכה של ממש עם הקמת מוקד שירות מתקדם, הרחבת שעות הפעילות, מתן מענה בארבע שפות, מתן שירותי אחזקה כבר במוקד ללא צורך בהגעה לסניף ועם מגוון אפשרות לביצוע פעולות מרחוק באתר, בפייסבוק ובאפליקציה ייעודית. כאשר אנשי השטח שלנו מצוידים באמצעים דיגיטליים (משרד נייד) לצורך מתן מענה און ליין בעת ביקור בדירת הלקוח. מרכיב נוסף בשירות הדיגיטלי, הוא האזור האישי ללקוחות שיושק ברבעון הראשון של 2018, ובו יוכלו לקוחות החברה לקבל מידע מקיף מהבית או בטלפון הנייד. המידע כולל מעקב אחר הפניות שלהם, אפשרות למלא טפסים מקוונים, להגיש בקשה להנחה בשכר דירה, כולל אפשרויות לתשלום, עדכון פרטים אישיים וכדומה. לפני מספר חודשים הושקה גם אפליקציית 'עמידר בשבילך', המאפשרת ללקוחות לדווח אודות נושאים לטיפול בדירתם, ללא צורך בהמתנה למוקד הטלפוני או הגעה למרכז השירות".

 

בעמידר מוסיפים: "בפן הקהילתי, בין השאר, הוקמו 50 גינות, הוענקו מלגות לעשרות סטודנטים והוקמו קבוצת ספורט לילדים".

 

שיקום שכונות בקרית גת שיקום שכונות בקרית גת צילום: באדיבות דוברות עמידר

 

מהו הצפי לשנים הקרובות בתחום הדיור הציבורי?

"ישנה עוד עבודה רבה לפנינו, ואנו בעיצומו של תהליך. בהובלת משרד הבינוי והשיכון והשר גלנט, אנו פועלים כדי לצמצם פערים, לחדש את מלאי הדיור ולהגדיל אותו. בימים אלו אנו נמצאים לקראת מהלך היסטורי, עם יציאת החברה להליך של גיוס חוב בשוק ההון, זאת במטרה לגייס כמיליארד שקלים לטובת רכש מאות בתים למשפחות המצויות ברשימת ההמתנה לדיור ציבורי, ברחבי הארץ. מדובר במהלך המעיד על אמון משרדי הממשלה וקהילת המשקיעים ביכולותיה של החברה".

 

כיצד נרתמים פרויקטים של התחדשות עירונית לטובת הדיור הציבורי?

"במסגרת תכניות להתחדשות עירונית, עמידר משתפת פעולה עם יוזמות בשוק החופשי תוך דאגה לזכויות הדיירים בכלל ודיירי הדיור הציבורי בפרט (כל זאת כמובן לאחר בחינת ההסכם, ניהול מו"מ ובדיקת התמורה והתנאים). כידוע, מודל ההתחדשות העירונית של משרד השיכון ועמידר, הקרוי מודל 'הנדל"ן החברתי', מציע שילוב ייחודי של ביצוע פרויקטים באזורי ביקוש והשקעת רווחים בפריפריה, היכן שאין כדאיות כלכלית.

 

"כזרוע הביצועית של משרד הבינוי והשיכון גם לתחום ההתחדשות העירונית, אנו מקדמים מספר פרויקטים, למשל בעיר רמת גן ברחובות יהושפט והרוא"ה, שם אנחנו מבצעים תמ"א 38 (2) לצד מספר תכניות נוספות באזור גוש דן. רווחים מפרויקטים באזורי הביקוש נשקיע, כאמור, בהתחדשות עירונית בערי הפריפריה, שם למרות הצורך האקוטי לא מתבצעים כיום פרויקטים מסוג זה בשל חוסר כדאיות כלכלית. כמו כן, ההתחדשות העירונית תאפשר לשדרג את הדירות הקיימות, באזורי הביקוש. במקביל, אנו מקדמים את המשימה הלאומית – חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, ובשנים האחרונות חיזקנו עשרות מבנים בפריפריה, לצד חידוש סביבתי".

 

עוד אומרים בחברת עמידר: "חברת עמידר פועלת בהתאם למדיניות משרד הבינוי והשיכון לייעול ושיפור מערך הדיור הציבורי, כאשר את המהפכה החיובית בתחום הדיור הציבורי ניתן לתמצת באופן ההתייחסות לדייר, כאל לקוח. בתוך כך, כזרוע ביצועית של המשרד, מבצעת עמידר כ־1,500 אכלוסים בשנה, לצד הגדלה מתמדת בתקציבי האחזקה, שיפוץ מאסיבי של למעלה מ־15 אלף דירות ורכש דירות מוגבר ברחבי הארץ. שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הוביל את השינוי התפיסתי שהביא אותנו למהפכה היזמית, שכיום אנחנו נמצאים בתחילתה".

 

ואילו בפורום לדיור ציבורי ביקרו את התכנית התקציבית לשנת 2019 בתחום הדיור הציבורי. "התכנית התקציבית לדיור הציבורי ל־2019 הוא הונאת הציבור ולעג לרש", אמרו בפורום לדיור ציבורי. "בישראל ממתינות 170 אלף משפחות לדיור ציבורי, ובתקציב הנוכחי שוב אין שום בשורה למשפחות אלה. לגבי מיליארד השקלים, אין זו תוספת תקציבית. מדובר בגיוס הון, או במילים פשוטות הלוואה שהמדינה תצטרך להחזירה בתוספת כל הריבית והעלויות. מדובר בהשלכת עתיד הדיור הציבורי לחסדי הבורסה. מדובר בהימור על עתידנו תוך הבטחת רווחים לחברות ההון, המשוועות לכך שילוו מהן כספים ויעשירו אותן בריבית העצומה על כספים אלה. זהו ניצול בוטה של מצוקתנו להעשרת ההון ולחיזוק השלטון ופגיעה בתקציב המדינה".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן