$
משפטיפ

חקירה במשטרה: עשה ואל תעשה

הליך פלילי כנגד אדם מתחיל לרוב עוד בטרם הגשת כתב האישום לבית המשפט ונפתח כאשר המשטרה מחליטה לפתוח בחקירה

בשיתוף משפטיפ - עו"ד חיים נס 11:4311.06.17

חקירה של המשטרה יכולה להיפתח בשתי דרכים:

 

א. בעקבות תלונה שהוגשה במשטרה.

 

ב. חקירה יזומה של המשטרה, ללא קשר להגשת תלונה. המשטרה פועלת בדרך זו במקרים בהם עולה חשד לביצוע מעשה פלילי, או שבוצע מעשה פלילי.

 

למרות הנטייה לחשוב כי מי ש"אין לו מה להסתיר" יכול לגשת לחקירה ללא היוועצות בעו"ד, הדבר רחוק מלהיות נכון שהרי חקירה אינה עניין פעוט ולכל אות ומילה היוצאת מפיו של הנחקר משמעות רבה (גם אם לא תמיד מבינים מהי) ולא פעם , חקירה עלולה להסתבך ולסבך את הנחקר.

קיימת חשיבות מרובה להיוועץ בעו"ד הבקיא בתחום הפלילי וזאת עוד בטרם מגיעים לחקירה בתחנת המשטרה על מנת לנסות ולהבין מול מה אתה כחשוד, ניצב.

 

חקירת משטרה הנה אירוע מלחיץ ולעתים קשה במיוחד בפרט לאנשים נורמטיביים אשר לא נחקרו מעולם. בכוחה של חקירת משטרה לקבוע האם יוגש כתב אישום כנגד הנחקר שמא ייסגר התיק.

 

חשוד בחקירה. – זכותך כנחקר לבקש להתייעץ עם עו"ד בטרם תיחקר חשוד בחקירה. – זכותך כנחקר לבקש להתייעץ עם עו"ד בטרם תיחקר צילום: יריב כץ

 

זומנתי למשטרה מה עליי לעשות?

לאור העובדה כי חקירה ו/או מסירת עדות במשטרה אינה דבר של מה בכך, קיימת חשיבות להיוועץ עם עו"ד מהתחום הפלילי כבר בשלב זה, לעדכן אותו כי זומנת לחקירה ולשאול בעצתו. בשלב הראשון עליך לנסות ולהבין מהו מעמדך, גם כאשר מגיעים לתחנת המשטרה אין הדבר מעיד בהכרח על כך שאתה נחקר כחשוד בביצוע עבירה כלשהי.

 

חשוב מאוד לנסות ולהבין מהו מעמדך: האם אתה נחקר באזהרה כחשוד בביצועה עבירה כלשהי או שמא החוקר מבקש ממך למסור עדות שאינה באזהרה ולמעשה, מבקש לדעת את גרסתך.

 

יש להבין ולדעת כי לעתים מסירת עדות הופכת להיות חקירה תחת אזהרה בעקבות התשובות אותן מוסר הנחקר.

 

בשלב זה החוקר יציין בפניך הנחקר כי מעתה החקירה הנה תחת אזהרה ויסביר לך מהן זכויותיך כנחקר.

 

זכויות הנחקר הנן הזכות להיוועץ בעו"ד והזכות לשמור על זכות השתיקה ולא לומר דבר אשר עלול להרע ולסבך את מצבו.

 

הודיעו לי כי אני נחקר כחשוד, מה עליי לעשות?

במידה ומודיעים לך כי הנך נחקר באזהרה משמעות הדבר היא שאתה חשוד בביצועה של עבירה כלשהי.

 

בראשית הדברים חשוב לציין כי קיים שוני בין חקירה לחקירה ואף אם נחקרת בעבר זה הזמן בו עליך לבקש להתייעץ עם עו"ד.

 

חקירה כחשוד אינה הליך פשוט שהרי ברגע אחד מוטחים בך חשדות אשר לא פעם מתגלות כחסרות כל שחר ועליך לשכנע את החוקר בגרסתך.

  

עו"ד חיים נס עו"ד חיים נס צילום: ארז שחם

 

לפניכם מספר כללים פשוטים אשר יעזרו להתמודד עם חקירה המשטרה:

1. זכויות הנחקר – לנחקר באזהרה קיימות זכויות אשר מחובתו של החוקר לשמור עליהן.

 

א. זכות השתיקה – זכותו של נחקר לשתוק במהלך החקירה ולא למסור את גרסתו, מטרתה של זכות זו הינה מתן אפשרות לנחקר שלא להשיב על שאלות אשר עלולות ל"סבך" אותו במהלך החקירה.

 

ב. הזכות להיוועצות בעו"ד – זכותך כנחקר לבקש להתייעץ עם עו"ד וזאת בטרם תיחקר, כל זאת ע"מ להימנע מתשובות במהלך החקירה אשר ירעו את מצבך כנחקר ומולם מתן אפשרות לשים דגש על הדברים הנכונים לומר בעת החקירה.

 

2. החוקר אינו חבר – ההבנה כי החוקר אינו חברך עשויה לעזור לך בעת החקירה, וזאת גם כאשר נדמה כי החוקר נחמד ומנסה "בסך הכל" להבין את השתלשלות האירועים . מטרתו של החוקר היא לקבל תשובה לשאלות אותן הוא שואל. חשוב להבין כי לעתים חוסר הבנה של מטרת החקירה תגרום לכם לענות תשובות העלולות להוביל להגשת כתב אישום נגדכם.

 

3. תיעוד החקירה – יש להבין כי ייתכן וכל שהותך בתחנת המשטרה מתועדת בדרך זו או אחרת, כך גם הפסקות הסיגריה או הקפה אשר בהן נדמה כי אינך נחקר. זכור כי לתיעוד זה חשיבות רבה בהמשך הדרך במידה ויוחלט להעמידך לדין.

 

4. הימנעות ממילים הנתונות לפרשנות – במהלך החקירה יש להימנע ככל האפשר ממילים כגון: יכול להיות, אולי, ייתכן ש..., מילים אלו עלולות להותיר מרווח לפרשנות ולחוסר וודאות אשר עלולים לשמש כנגדך לאחר מכן.

 

5. תרגילי חקירה – קיימים מגוון גדול של תרגילי חקירה אשר בהם משתמשים חוקרים ואשר הוכרו כשיטות חקירה לגיטימיות ע"י פסקי דין רבים של בית המשפט העליון. עליך לקחת בחשבון כי לא כל דבר אשר נדמה כתרגיל חקירה שאינו חוקי הוא אכן כזה ולמעשה, יש להבין כי רוב תרגילי החקירה הם לגיטימיים.

 

6. קריאת החקירה – לאחר סיום החקירה אמור החוקר לתת לך את הדפים והמסמכים שנכתבו במהלך החקירה. יש לעבור עליהם ולשים לב כי כל הנאמר גם נכתב וכי אין דברים אשר נאמרו במהלך החקירה על ידך ולא נרשמו על ידי החוקר. רק לאחר שקראת היטב את הכתוב ניתן לחתום על החקירה.

 

לכל מילה הנאמרת במהלך החקירה יש חשיבות מרובה בקבלת ההחלטה, גם אם כרגע הדברים נראים כחסרי חשיבות.

 

חשוב מאד לזכור כי כללים אלו הנם כלליים ואינם מוחלטים ובוודאי שכל מקרה שונה ומחייב התייחסות שונה, חשוב מאוד להתייעץ באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום הפלילי וזאת עוד טרם התחלת החקירה ע"מ להימנע משגיאות במהלכה אשר יכולות לחרוץ את המשך התנהלות הליך פלילי כנגד הנחקר.

 

עו"ד חיים נס עוסק בדיני תעבורה ופלילים.

 

לפרטים נוספים מילאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x