$
פרויקטים

מה הסיכוי בכלל? מומחה לפסיכולוגיה חברתית מספר על המדע מאחורי המחשבה לי זה לא יקרה

35% מהישראלים מאמינים שהם יזכו בלוטו, מחציתם חושבים שהסיכוי שתמונות או סרטונים אינטימיים יודלפו ויופצו באינטרנט דומה לסיכוי להתרסק עם מטוס, ורובנו מאמינים שהסיכוי שהאקרים יפרצו לרשת האינטרנט הביתית עומד על 64%. אנחנו נוטים לחשוב שיש דברים מסוימים שלא יקרו לנו לעולם. כדי לברר למה, תפסנו לשיחה את ד"ר ארז יעקובי פסיכולוג חברתי, שיעזור לנו להבין האם להמשיך להאמין במחשבה ש"לי זה לא יקרה" או שכדאי להתעורר ולהתכונן לכל מקרה שלא יבוא

מאת טל טירן, בשיתוף בזק 15:4508.05.17
קל מאוד לבטל מצבים בחיים בתואנה ש"לי זה לא יקרה", אבל החיים מוכיחים לנו פעם אחר פעם, שגם מצבים שחשבנו שרחוקים מאיתנו שנות אור, עלולים לעמוד על סף ביתנו מחר בבוקר. לפי סקר שנערך לאחרונה באגף התכנון והמחקר של בזק, עולה ש40% מהישראלים חושבים שאין סיכוי שיטבעו, 30% חושבים שלא יכול להיות שייפגעו בתאונת דרכים ו-21% לא מאמינים שיפרצו להם הביתה.

 

ד"ר ארז יעקובי, פסיכולוג חברתי-ארגוני ומרצה בכיר בקריה האקדמית אונו, מסביר כי "אחד הצרכים הבסיסיים שלנו הוא השאיפה שלנו להרגיש שליטה בחיינו ולצמצם את אי הוודאות. מכיוון שאנחנו רוצים להרגיש טוב ולשלוט בחיינו,אנחנו מפעילים מנגנונים פסיכולוגיים, שמסייעים לנו בכך. אלא שחלק מהמנגנונים האלה הם בעצם עיוות של המציאות. אנחנו מרגישים שאם אנחנו שולטים בחיינו, אנחנו יודעים איך להתנהל ואז מאמינים כי לא יקרו לנו דברים שאנו לא רוצים שיקרו. אבל בעולם אין ודאות. דברים קורים. אנחנו מאמינים כי לנו זה לא יקרה ומופתעים בכל פעם מחדש כשאותם דברים כן קורים".

 

 תגידו שלום לאינטרנט החדש שלכם. הצטרפו עכשיו לסמארט-נט של בזק וקבלו 3 חודשים ראשונים חינם!

 

ד"ר ארז יעקובי ד"ר ארז יעקובי צילום: טלי צומברג-כהן

 

אז האם כדאי לנו להתכונן גם למצבים הגרועים ביותר, או שעדיף להמשיך ולהאמין שאנחנו מוגנים? חושבים שלכם זה באמת לא יקרה? החלטנו לבדוק 5 דוגמאות למצבים, שייתכן שחשבתם שלא יקרו לכם לעולם, ופנינו לד"ר יעקובי, שינסה להסביר לנו מדוע אנחנו מסרבים להאמין שמצבים כאלה עלולים לקרות גם לנו:

 

לגלות שהדרכון לא בתוקף יומיים לפני טיסה – הייתם ספונטנים והזמנתם דיל לברצלונה במחיר מצחיק, בלי לבדוק קודם את תוקף הדרכון? כשתרצו לבצע צ'ק אין אונליין יומיים לפני הטיסה, סיכוי גדול שהמשפט הראשון שייצא לכם מהפה יהיה "זה לא קורה לי!". אבל סיטואציות כאלה בהחלט עלולות לקרות גם לאנשים המחושבים ביותר. הפתרון שלכם יהיה לשלם כ-1,000 ש"ח עבור חידוש הדרכון בשדה התעופה, אבל לא חבל על הכסף והלחץ?

מה עושים? זוכרים תמיד לבדוק את תוקף הדרכון לפני שמזמינים טיסה, גם אם מצאתם את הדיל הכי משתלם בעולם. כדאי גם לתזמן תזכורת בטלפון לכחצי שנה לפני פקיעת תוקף הדרכון, כדי שתזכרו ללכת לחדש אותו בזמן.

 

להחליק באמבטיה ולשבור את הרגל – אתם ספורטאים, רצים כל בוקר 5 ק"מ ומבקרים בחדר הכושר לפחות פעמיים בשבוע. תאמינו לנו אם נגיד לכם שאתם עלולים למצוא את עצמכם מחליקים באמבטיה? נשמע רחוק מהמציאות היומיומית שלכם, אולי, אבל בהחלט ייתכן. גם כאן, שנייה אחת של חוסר תשומת לב, מעט סבון שנשאר על רצפת האמבטיה, ואתם עלולים למצוא את עצמכם עם קרסול שבור."ישנה אמונה", מסביר ד"ר יעקובי, "שאנשים מקבלים את מה שמגיע להם בחיים. מכיוון שאנחנו אנשים טובים, שעושים דברים טובים ומתנהלים נכון, לא יקרו לנו דברים רעים. אם נאמין אחרת, בעצם נודה שגם אנחנו פגיעים לשינויים בעולם ולגורל. האמונה הזאת מווסתת את החרדה שאנחנו עלולים לחוות בחיינו ומשמשת כמנגנון הגנה פסיכולוגי". אם נאמין שיש סיכוי שנחליק באמבטיה, כנראה שזה הגיע לנו. אבל מכיוון שאנחנו אנשים טובים ואין סיבה שיקרו לנו דברים רעים, אין סיכוי שנחליק באמבטיה (גם אם סבון ומים על רצפה בהחלט נשמעים כמו מתכון טוב להחלקה שכזאת).

מה עושים? דואגים לשטיחון נגד החלקה בתוך האמבטיה ולשטיחון על רצפת חדר האמבטיה וגורפים היטב את המים מהרצפה אחרי שמסיימים להתקלח.

 

לגלות שתמונות או סרטונים שלכם הודלפו והופצו באינטרנט – בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם תמונות וסרטונים של אנשים נחשפו באינטרנט לעיניי כל, אחרי שהטלפונים או המחשבים נפרצו או נגנבו. למרות התשומת לב המיותרת, חשוב שתבינו שההאקר לא מתעניין בכם ספציפית, הוא פשוט תוקף איפה שיש הכי הרבה חיבורים שיאפשרו לו גישה קלה יותר והכי הרבה נתונים. לכן בית מחובר עם הרבה מכשירים (מעל 10 מכשירים מחוברים בבית) הסיכוי שיותקף חזק יותר קחו בחשבון שכשהטלפון הסלולרי, המחשב, הטלוויזיה החכמה שלכם ומכשירים חכמים נוספים מחוברים כולם לרשת האינטרנט הביתית שלכם, אתם חייבים להגן על עצמכם בעזרת נתב איכותי וחזק ורשת מאובטחת היטב, כדי למנוע מקרים כאלה, כי התוצאה של פריצה כזאת עלולה להיות מאוד לא נעימה, מן הסתם.

מה עושים? להגן על הרשת הביתית עם כיפת ברזל, רשת ביתית מאובטחת וחכמה שתגן על כל המכשירים שמחוברים לרשת האינטרנט הביתית, ותבטיח שמירה מפני פריצה.

 

לגלות שבן או בת הזוג שלכם בגדו בכם – כשאתם בתוך מערכת יחסים אוהבת, קשה לפעמים לראות גם את הרמזים העבים ביותר ומרבית האנשים חיים בתחושה שמערכת היחסים שלהם יציבה יותר משל אחרים (בסקר שנערך ע"י בזק נמצא כי כ-36% מהישראלים לא מאמינים שבן או בת הזוג שלהם יבגדו בהם), אבל הסטטיסטיקות מדברות בעד עצמן. בסקרים שונים שנערכו בארץ ובחו"ל, אחוזי הבוגדים עומדים על כ-30%-40% ולפעמים אפילו יותר. "אחד הצרכים הבסיסיים של כולנו הוא הצורך בקשר", אומר ד"ר יעקובי. "הדימוי העצמי שלנו כל כך חשוב לנו, שפגיעה בו צפויה לעורר רגשות שונים כמו כעס, רוגז, אכזבה. לפגיעה כזו עלולים גם להתלוות רגשות אשמה, פחד מבדידות וחרדה. מאחר שקשר זוגי מעניק לנו תגמולים אישיים רבים, הגילוי שבגדו בנו הוא כה חזק, עד שיש כאלה המתעלמים או מדחיקים את האיתותים לקיומה של בגידה כזו".

אז מה עושים? לא לוקחים את מערכת היחסים כמובן מאליו, ומקפידים לתחזק את הזוגיות בעזרת תקשורת זוגית בריאה של הקשבה ושיח חיובי, ואם צריך, בהחלט שווה לשקול גם פנייה לייעוץ זוגי.

  

לגלות שנגנב לנו הסמארטפון – אם פעם טלפון היה פשוט טלפון, כיום הסמארטפון מכיל פחות או יותר את כל החיים שלנו, וככזה, אנחנו נוטים בהחלט לשמור עליו כעל בבת עינינו. המחשבה שייגנב לנו הסמארטפון נשמעת מוזרה בערך כמו המחשבה שנקום בבוקר והיד שלנו תהיה חסרה. ד"ר יעקובי מסביר כי מכיוון שהסמארטפון הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, "התחושות הנלוות לגניבה שלו הן קשות. לעיתים, כדי להימנע מתחושות כאלו, אנחנו נוטים לחשוב ש'לי זה לא יקרה' כדי למתן את החרדות". אבל לצערנו גנבים וכייסים עדיין קיימים בעולמנו, ויום אחד אתם עלולים לחפש את הסמארטפון בכיס האחורי ולגלות שהוא לא שם.

מה עושים? נזהרים במקומות ציבוריים, בעיקר הומי אדם, מכניסים את הסמארטפון לכיס פנימי בתיק או לפחות לכיס הקדמי של המכנסיים. כדאי גם להוריד מבעוד מועד אפליקציות שמסייעות במיקום הטלפון או נועלות את הטלפון לשימוש מרחוק, וכמובן לדאוג לסיסמה.

 

אם הכל יכול לקרות לנו ו"לי זה לא יקרה" היא אמירה שקרית, האם עדיף להתמודד עם הרגשות האלה ולהתכונן למצבים כאלה, או שעדיף להמשיך להדחיק אותם ולהתמודד לכשיגיעו? לפי ד"ר יעקובי, " התשובה, כמו ברוב המקרים, היא תלוי. אם יש באפשרותנו לשלוט במצב, כדי למזער את הסיכוי להתרחשות של תופעות שליליות שונות, כדאי לבצע פעולות מקדימות, לא ממקום של חרדה, אלא ממקום של חשיבה מושכלת – להכין את הדרכון מראש או להניח שטיחון נגד החלקה באמבטיה. מצד שני, אם נחיה במודעות תמידית לאסונות אפשריים בחיינו, ללא שימוש בחוצצי חרדה, אנחנו עלולים לפגוע בסיכוי שלנו לחוות חיים מלאים עם רווחה נפשית גבוהה".

 

הצטרפו גם אתם לסמארט-נט של בזק וקבלו 3 חודשים חינם ב-0 ₪

בטל שלח
    לכל התגובות
    x